Szukaj
Close this search box.

Ciśnieniomierz Naramienny Tech Med Tma 500 Pro Opinie i Recenzja [Najlepszy Model do 100 zł?]

Tech-Med TMA-500 Pro
3.5/5
ciśnieniomierz naramienny tech med tma 500 pro opinie
Plusy
Minusy

Jeśli szukasz modelu, który:

  • zagwarantuje Ci dokładny, powtarzalny pomiar ciśnienia
  • kosztuje mniej niż 100 zł
  • i jest przy tym tani w użytkowaniu

to Tech Med Tma 500 Pro będzie świetnym wyborem.

Jest to obecnie najlepszy ciśnieniomierz do 100 zł, jaki jest dostępny na naszym rynku.

I co najlepsze jest to model naszej rodzimej produkcji.

Ciśnieniomierz jest produkowany w Polsce przez polskiego producenta.

Także, jeśli lubisz wspierać nasz rodzimy rynek, to tym bardziej powinien Ci się zainteresować.

Oczywiście za te pieniądze nie oczekuj cudów jak kilkukrotnie droższe modele.

Ale większość osób, jest zadowolona z tego, co dostaje w zamian.

Biorąc pod uwagę ilość pozytywnych opinii, można powiedzieć, że nawet bardzo zadowolona.

Tech Med Tma 500 pro opinie
Ciśnieniomierz naramienny Tech Med Tma 500 pro opinie użytkowników

Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego pomimo tak niskiej ceny ciśnieniomierz Tech Med TMA 500 Pro cieszy się, aż tak dużą popularnością, to czytaj dalej.

Co znajdziesz w pudełku?

Po otwarciu pudełka znajdziesz następujące rzeczy:

  • automatyczny ciśnieniomierz naramienny Tech-Med TMA-500 Pro
  • mankiet miękki rozmiar M-L [22-42 cm]
  • 4 x bateria AAA
  • kartę gwarancyjną
  • instrukcję obsługi
  • arkusz do notowania ciśnienia
  • etui ochronne na przechowywanie mankietu i ciśnieniomierza
TechMed TMA 500 zawartość zestawu
TECH-MED TMA-500 PRO zawartość opakowania

Mankiet miękki o rozmiarze M-L [22-42 cm]

Co to jest mankiet miękki?

Mankiet miękki, czasami zwany również mankietem z pierścieniem/klamrą D.

Mankiet miękki z pierścieniem D
Mankiet miękki z pierścieniem/klamrą D

Jest to najczęściej spotykany typ mankietu, zwłaszcza w przypadku tańszych aparatów do mierzenia ciśnienia.

W droższych modelach stosowane są tak zwane mankiety sztywne.

Nazwa miękki pochodzi od materiału, z którego jest zrobiony – miękki w dotyku i łatwo się wygina.

Mankiet wykonany z miękkiego materiału, który łatwo się wygina w ręku
Mankiet wykonany jest z materiału miękkiego

Jeśli chodzi o jego rozmiar, to można powiedzieć, że jest uniwersalny.

Rozmiar 22-42 cm pasuje na większość ramion.

A co jeśli chcę mieć pewność, że mankiet będzie na mnie pasował?

Weź miarę krawiecką i zmierz obwód Swojego ramienia mniej więcej na jego środku.

Jeśli otrzymana wartość mieści się między 22, a 42 cm, to będzie pasować.

Dodatkowo na mankiecie znajdziesz tak zwany wskaźnik “INDEX” i zakres “OK”, który informuje Cię, czy mankiet jest za mały, czy za duży.

Wskaźnik Index i zakres OK
Wskaźnik INDEX i zakres OK

Po założeniu na ramię wskaźnik INDEX powinien znajdować się w zakresie “OK”.

Jeśli tak jest, to masz pewność, że mankiet jest odpowiedniego rozmiaru i pomiar będzie wykonany poprawnie.

Mankiet odpowiedniego rozmiaru, bo wskaźnik Index mieści się w zakresie OK
Wskaźnik INDEX mieści się w zakresie OK – odpowiedni rozmiar mankietu

Tech Med Tma 500 Pro to jeden z niewielu ciśnieniomierzy, który mierzy ciśnienie podczas pompowania mankietu.

Pewnie zastanawiasz się: Co to znaczy?

W przypadku większości ciśnieniomierzy pomiar odbywa się podczas spuszczania powietrza z mankietu i wygląda następująco:

  • po włączeniu ciśnieniomierza mankiet bardzo szybko pompowany jest do wysokich wartości ciśnienia – 160-180 mmHg
  • następnie rozpoczyna się proces powolnego spuszczania powietrza, podczas którego najpierw odczytywane jest ciśnienie skurczowe [to ta wyższa wartość], a następnie ciśnienie rozkurczowe [to ta niższa wartość], po odczytaniu rozkurczowego aparat błyskawicznie spuszcza resztę powietrza z mankietu

Taki sposób pomiaru ma kilka wad:

  • po pierwsze mocno uciska ramię podczas pompowania [im wyższe ciśnienie, tym mocniej ściska], ale w przypadku starszych osób o wątłych ramionach może to prowadzić do bólu, a nawet siniaków
  • po drugie pomiar trwa stosunkowo długo około 35-45 sekund

A jak wygląda to w przypadku aparatów mierzących ciśnienie podczas pompowania mankietu?

Podczas pompowania najpierw mierzone jest ciśnienie rozkurczowe [te niższe], a następnie skurczowe [te wyższe].

Po zmierzeniu skurczowego aparat błyskawicznie spuszcza powietrze z mankietu.

Dzięki temu pomiar jest dużo bardziej komfortowy, gdyż ciśnieniomierz nie musi pompować mankietu do tak dużych wartości.

Praktycznie nie dochodzi do ucisku ramienia.

Zwłaszcza w przypadku starszych osób odgrywa to duże znaczenie.

Jak już wspomniałem wcześniej, ciśnieniomierze mierzące ciśnienie podczas spuszczania powietrza mocno ściskają ramię.

I to do tego stopnia, że sam fakt zakładania mankietu powoduje niepokój i stres, który może negatywnie wpływać na wynik pomiaru.

W przypadku Tech Med Tma 500 Pro tego problemu nie ma.

A i muszę jeszcze wspomnieć o jednej zalecie odczytywania ciśnienia podczas pompowania mankietu, a mianowicie hałasie.

A raczej jego braku.

Tech-Med TMA-500 Pro to zdecydowanie jeden z najcichszych ciśnieniomierzy dostępnych obecnie na rynku.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

A jak z czasem pomiaru?

Jeśli chodzi o czas, to niestety w przypadku Tech Med TMA 500 Pro wynik jest bardzo podobny do wyniku ciśnieniomierzy mierzących podczas spuszczania powietrza – około 35 sekund.

Prawdopodobnie wynika to z niskiej ceny.

Dla porównania w przypadku ciśnieniomierzy firmy Braun, które też wykonują pomiar podczas pompowania, wynik ten wynosi około 25 sekund.

No ale kosztują 2,5 raza tyle.

Także coś za coś.

Jeśli chodzi o wady mankietu, to jedyne, do czego mogę się przyczepić to krótki przewód powietrza, co może być problematyczne, jeśli chcesz korzystać z zasilacza [o tym później].

No może jeszcze materiał, z którego wykonany jest mankiet, nie należy do najgrubszych.

Musisz uważać, aby go nie przetrzeć.

Czy da się kupić nowy mankiet?

TAK.

Cena to około 30 zł – Tech-Med Mankiet Do Ciśnieniomierzy 22-42 Cm.

Nie ma najmniejszego problemu, zarówno na stronie producenta, jak i na Allegro.

A co jeśli chodzi o zakładanie mankietu?

Mankiety miękkie nigdy nie należały do zbyt komfortowych, jeśli chodzi o ich zakładanie.

Zwłaszcza jeśli porównać je do wspomnianych już wcześniej droższych mankietów sztywnych.

Po pierwsze mankiet jest dość długi i przy pierwszych kilku próbach możesz mieć problem, aby poprawnie ustawić i owinąć mankiet przy pomocy tylko jednej ręki.

Długość mankietu miękkiego aparatu do mierzenia ciśnienia Tech Med
Mankiet jest dość długi

Po drugie musisz wiedzieć jak mocno zapiąć mankiet [nie martw się, o wszystkim dowiesz się z późniejszej części recenzji].

Po kilku próbach zarówno zakładanie, jak i zapinanie mankietu nie powinno sprawiać żadnego problemu.

A co jeśli nie podoba mi się ten cały proces zakładania i zapinania mankietu miękkiego? Wygląda to uciążliwe i nie chce mi się w to bawić, czy istnieje jakaś inna opcja? Wspomniałeś coś o mankiecie sztywny, że jest łatwiejszy w zakładaniu?

Tak, mankiet sztywny jest zdecydowanie bardziej komfortowy, jeśli chodzi o zakładanie.

Niestety jest też sporo droższy.

Jeśli chcesz dowiedzieć się o alternatywach dla Tech Med Tma 500 Pro z mankietem sztywnym, to kliknij tutaj i przeczytaj rozdział o modelach alternatywnych.

Wygląd zewnętrzny

Niewielkich rozmiarów, szare pudełeczko z wyraźnymi, kolorowymi przyciskami – tak w skrócie można opisać jego wygląd.

Pierwsza rzecz, jaka rzuca się w oczy, to jego niewielki rozmiar.

Niestety z czegoś ta niska cena się bierze.

Porównanie rozmiarów ciśnieniomierza Tech-Med z innymi modelami
Od lewej: Omron M3 Comfort, Tech-Med TMA-500 Pro, Microlife BP A2 Basic

Niewielki rozmiar równa się niewielki wyświetlacz.

Ekran ma kształt prostokąta o wymiarach:

  • wysokość 4 cm
  • szerokość 5 cm
Rozmiar ekranu 4 cm wysokość 5 cm szerokość
Rozmiar ekranu

Jeśli myślisz, że nie jest to ciśnieniomierz dla Ciebie, gdyż tak mały ekran uniemożliwia wygodne odczytywanie wyników, to jesteś w błędzie.

Dlaczego?

Gdyż ekran Tech Med Tma 500 Pro jest podświetlany na niebiesko.

Podświetlany ekran
Podświetlany na niebiesko ekran znacząco ułatwia odczyt

Pomimo niewielkich rozmiarów to jak na taką cenę, wyświetlacz jest wręcz rewelacyjny.

Niebieskie tło, duże, czytelne, białe cyfry i świetny kontrast – świetnie sprawdza się w przypadku starszych osób, które mają problemy ze wzrokiem.

Możesz wykonywać pomiar nawet w ciemnym pomieszczeniu, a i tak bez problemu odczytasz wynik.

Podświetlany ekran w ciemnym pokoju
Podświetlany ekran pozwala na odczytanie wyników nawet w ciemnym pomieszczeniu

Niestety na ekran nałożona jest jakaś folia lub plastikowa osłona, która bardzo łatwo się rysuje i brudzi.

Także uważaj, żeby jej nie dotykać ostrymi rzeczami, jak paznokcie.

Rysy na ekranie ciśnieniomierza
Ekran bardzo łatwo się rysuje, wystarczy, że przejdziesz po nim paznokciem

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

Pod ekranem znajdziesz 3 przyciski.

Przyciski na przednim panelu ciśnieniomierza
Przyciski służące do obsługi ciśnieniomierza
  1. przycisk ustawień – służy do wyboru użytkownika, zmiany daty i godziny
  2. przycisk Start/Stop – uruchamianie i wyłączanie aparatu
  3. przycisk pamięć – służy do przeglądania wyników zapisanych w pamięci ciśnieniomierza i sprawdzania średniej

Najważniejszy przycisk START/STOP zdecydowanie wyróżnia się na tle całej obudowy i tym samym łatwo zapamiętać, że to właśnie go trzeba przycisnąć.

Przydatne zwłaszcza dla starszych osób, które mają problemy ze wzrokiem.

Niestety przyciski są niewygodne w obsłudze.

Dlaczego?

Są one bardzo twarde.

Trzeba naprawdę mocno przycisnąć, żeby je aktywować.

Z drugiej strony masz pewność, że nie włączą się przez przypadek.

Ale tak, jak już wspomniałem wcześniej, jest to aparat za mniej niż 100 zł, także trzeba się liczyć z takimi niedogodnościami.

Z lewej strony aparatu znajdziesz gniazdo na podłączenie przewodu powietrza mankietu.

Miejsce, gdzie podłącza się przewód powietrza mankietu
Gniazdo na przewód powietrza

Uważaj przy wkładaniu przewodu, gdyż brak jest jakiegokolwiek zatrzasku, jak w droższych modelach.

Musisz zawsze się upewnić, że przewód jest wsadzony do samego końca.

Z prawej strony znajdziesz gniazdo USB na podłączenie zasilacza.

Gniazdo na ładowarkę USB
Wejście USB na ładowarkę

Tak dobrze czytasz i widzisz gniazdo USB.

I co z tego?

To znaczy, że możesz podłączyć zwykłą ładowarkę od telefonu, czy tabletu.

Nie znam się, aż tak dobrze na telefonach, ale od mojego tabletu Samsunga pasuje jak ulał.

Używając ciśnieniomierza z ładowarką, oszczędzasz pieniądze na bateriach.

I masz pewność, że będziesz w stanie zmierzyć ciśnienie, nawet jak nie masz baterii, albo się rozładują.

Ładowarka USB podłączona do aparatu
Ładowarka USB może być podłączona jako alternatywne źródło zasilania

Czy do zestawu z ciśnieniomierzem dołączona jest ładowarka?

Nie.

Możesz ją dokupić oddzielnie – zasilacz USB 5.0/1A

Ewentualnie kupić ciśnieniomierz w zestawie z ładowarką, ale cena jest już wtedy powyżej 100 zł – kliknij i sprawdź najniższą cenę.

Ale tak jak napisałem powyżej, jeśli masz w domu ładowarkę do tabletu lub telefonu, to nie ma takiej potrzeby.

Na spodzie ciśnieniomierza znajdziesz miejsce na włożenie baterii.

Klapka na baterie
Miejsce na włożenie baterii umieszczone jest na spodzie aparatu

Czy do zestawu z ciśnieniomierzem dołączone są baterie?

Tak – 4 paluszki AAA 1,5 V.

Na klapce znajduje się naklejka z informacjami o ciśnieniomierzu [gdzie został wyprodukowany, numer serii…]

Tak jak pisałem wcześniej Tech Med TAM 500 Proprodukowany jest w Polsce.

Naklejka z informacjami o modelu
Naklejka z informacjami o ciśnieniomierzu

A zapomniałem wspomnieć jeszcze o gumowej nóżce, która zapobiega ślizganiu się aparatu po stole.

Gumowa nóżka na spodzie urządzenia
Gumowa nóżka zapobiega ślizganiu

Wydaje mi się, że to chyba wszystkie najważniejsze cechy, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny Tech Med Tma 500 Pro.

Przejdę teraz do opisu symboli, jakie znajdziesz na wyświetlaczu.

Tech-Med TMA-500 Pro oznaczenia na wyświetlaczu

Tech-Med TMA-500 Pro oznaczenia na wyświetlaczu
  1. czas i data
  2. ciśnienie skurczowe
  3. jednostka, w jakiej wyrażane jest ciśnienie
  4. ciśnienie rozkurczowe
  5. wskaźnik arytmii
  6. tętno
  7. wskaźnik zużycia baterii
  8. numer rekordu w pamięci ciśnieniomierza
  9. symbol tętna
  10. symbol trybu pamięci
  11. wskaźnik klasyfikacji ciśnienia krwi
  12. wybrany użytkownik

Nie martw się, jeśli nie wiesz, do czego służą poszczególne wskaźniki.

Dowiesz się wszystkiego, czytając dalej.

Ciśnieniomierz Tech-Med TMA-500 Pro – główne funkcje

Aby w pełni wykorzystać możliwości ciśnieniomierza, warto znać jego wszystkie funkcje i co ważniejsze, jak ich używać.

Automatyczny pomiar za pomocą jednego przycisku

Naciskasz pomarańczowy przycisk START/STOP i wygodnie czekasz na zakończenie pomiaru.

Przycisk Start/Stop uruchamia ciśnieniomierz
Pojedyncze naciśnięcie przycisku uruchamia pomiar

To wszystko, co musisz zrobić.

Ciśnieniomierz automatycznie zmierzy ciśnienie i automatycznie wyłączy się po zakończeniu pomiaru [około 180 sekundach].

Prosto, szybko i bezstresowo – nawet starsze osoby dadzą sobie radę bez najmniejszych problemów.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

Możliwość korzystania przez 2 użytkowników

Tech Med TMA 500 Pro może być używany przez 2 osoby.

Jak to działa?

Każdy użytkownik ma swój własny profil, na którym zapisywane są wyniki jego pomiarów.

Jest to świetne rozwiązanie, jeśli w Twoim domu więcej niż jedna osoba chce kontrolować ciśnienie albo kupujesz aparat dla babci i dziadka.

Każdy ma Swój profil i pewność, że podczas przeglądania wyników zapisanych w pamięci są to tylko i wyłącznie jego wyniki.

Wynik pomiaru zapisany na profilu użytkownika
Wynik pomiaru zapisany na profilu 1

Wystarczy, że przed dokonaniem pomiaru wybierzesz, na czyim profilu ma być zapisany pomiar.

Jak wybiera się profil użytkownika?

Niestety tutaj muszę trochę ponarzekać.

Proces jest mało intuicyjny.

Zwłaszcza w porównaniu do konkurencji, gdzie wystarczy nacisnąć jeden przycisk lub użyć suwaka.

  1. naciśnij i przytrzymaj przycisk USTAW przez co najmniej 3 sekundy
  2. na wyświetlaczu zacznie migać ikona obecnie wybranego użytkownika
Aby uruchomić zmianę użytkownika, przytrzymaj przycisk USTAW przez 3 sekundy
Przytrzymaj przycisk USTAW przez 3 sekundy, zacznie migać profil użytkownika
  1. jeśli chcesz zmienić użytkownika naciśnij przycisk PAMIĘĆ
  2. potwierdź wybór użytkownika, naciskając przycisk START/STOP
Aby zmienić profil, naciśnij przycisk PAMIĘĆ
Naciśnij przycisk PAMIĘĆ, aby zmienić profil użytkownika

Z możliwością wyboru użytkownika ściśle powiązana jest funkcja pamięci.

Funkcja pamięci

Po zmierzeniu ciśnienia Twój wynik automatycznie zapisywany jest w pamięci ciśnieniomierza na profilu wybranego użytkownika.

Co mi to daje?

Po pierwsze nie musisz marnować czasu, bawiąc się w ręczne zapisywanie wyników w dzienniczku i martwić się, żeby go nie zgubić.

Po drugie masz możliwość przeglądania Swoich wcześniejszych pomiarów – możesz analizować, jak zmienia się Twoje ciśnienie w dłuższym okresie.

Chyba warto wiedzieć, czy stosowane leczenie lub zmiana trybu życia przynosi skutki, czy nie? Nieprawdaż?

Jak mogę przeglądać pamięć ciśnieniomierza?

  1. naciśnij przycisk PAMIĘĆ
  2. najpierw wyświetli Ci się średnia wartość z ostatnich 3 pomiarów [o niej przeczytasz za chwilę]
  3. naciśnij przycisk PAMIĘĆ jeszcze raz zobaczysz wartość ostatnio wykonywanego pomiaru
Naciśnięcie przycisku pamięć włącza tryb przeglądania pamięci
Pojedyncza naciśnięcie przycisku PAMIĘĆ wyświetla najpierw średnią z 3 ostatnich pomiarów
  1. każde kolejne naciśnięcie przycisku PAMIĘĆ cofa Cię o jeden pomiar do tyłu
Kolejne naciśnięcie przycisku pamięć pozwala na przeglądanie wcześniejszych pomiarów
Naciskanie przycisku PAMIĘĆ pozwala na przeglądanie wcześniejszych pomiarów

Jak dużo wyników jest w stanie pomieścić pamięć Tech Med Tma 500 Pro?

120 na użytkownika [2×120].

Muszę przyznać, że jest to niesamowicie dobry wynik.

Ciśnieniomierze warte po kilka razy więcej niż Tech-Med mają najczęściej po 100 pomiarów na użytkownika.

Co się dzieje, jeśli dokonuję pomiaru numer 121?

Najstarsza wartość zostaje zastąpiona nowym pomiarem.

Czy ciśnieniomierz ma tryb gościa [wynik pomiaru nie zapisuje się w pamięci]?

Nie.

Także uważaj, jeśli pożyczysz komuś ciśnieniomierz lub pozwolisz zmierzyć ciśnienie.

Jego wynik zapisze się w pamięci Twojego aparatu, na wybranym profilu użytkownika.

Z pamięcią ściśle powiązana jest funkcja daty i godziny.

TechMed TMA-500 Pro pokazuje aktualną datę i godzinę.

Ciśnieniomierz pokazuje zarówno datę, jak i godzinę, zmieniają się co kilka sekund

Czy muszę ustawiać datę i godzinę, czy jest już ona fabrycznie ustawiona?

Musisz ją ustawić ręcznie przy pierwszym uruchomieniu aparatu [po włożeniu baterii] i za każdym razem, jak wymieniasz baterie.

Twoje pomiary zapisywane są w pamięci ciśnieniomierza razem z datą i godziną, jaką w tym momencie pokazuje ciśnieniomierz.

Jeśli źle ustawisz datę i godzinę, to zapisane wyniki będą miały źle przypisaną datę i godzinę.

Jak ustawić datę i godzinę przy pierwszym wkładaniu baterii?

  • po włożeniu baterii zobaczysz 4 migające cyfry, które reprezentują rok
  • ustaw aktualny rok używając przycisku PAMIĘĆ
  • aby zatwierdzić ustawiony rok naciśnij przycisk USTAW
Ustawianie aktualnego roku po włożeniu nowych baterii
Ustawianie roku
  • wyświetlacz przełączy się teraz do ustawienia daty, podczas którego miga pierwsza cyfra reprezentująca miesiąc
  • wybierz odpowiedni miesiąc używając przycisku PAMIĘĆ
  • aby zatwierdzić ustawiony miesiąc, naciśnij przycisk USTAW
Ustawianie aktualnego miesiąca po włożeniu nowych baterii
Ustawianie miesiąca
  • teraz musisz ustawić dzień, postępuj identycznie, jak opisałem powyżej, po ustawieniu dnia pozostanie jeszcze do ustawienia godzina, minuty i jednostki w jakich wyświetlane jest ciśnienie [w identyczny sposób, jak powyżej]

A co zrobić, jeśli źle ustawię datę i godzinę, czy da się to zmienić?

TAK.

Poprawianie nieprawidłowo ustawionej daty i godziny
Poprawa źle ustawionej daty i godziny
  • naciśnij i przytrzymaj przycisk USTAW, na wyświetlaczu zacznie migać ikona obecnie wybranego użytkownika
  • ponownie naciśnij przycisk USTAW, zaczną migać 4 cyfry, które reprezentują rok
  • reszta procesu przebiega identycznie, jak opisałem powyżej w przypadku wkładania baterii po raz pierwszy

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

Funkcja wyciągania średniej z 3 ostatnich pomiarów

Jak już wspomniałem wcześniej, po naciśnięciu przycisku PAMIĘĆ na ekranie wyświetli Ci się średnia wartość z 3 ostatnio wykonanych pomiarów.

Na wyświetlaczu zobaczysz symbol A, co oznacza średnia od angielskiego Average.

Ekran z wartością średnia 3 ostatnich pomiarów
Średnia z trzech ostatnich pomiarów, na ekranie zobaczysz literę „A”

Do czego potrzebna mi ta średnia?

Jeśli nie masz doświadczenia w mierzeniu ciśnienia, to możesz tego nie wiedzieć.

Wykonywanie tylko i wyłącznie pojedynczego pomiaru w jednej sesji pomiarowej jest nieprawidłowe.

Dlaczego?

Po pierwsze wytyczne ESC [Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne]/ESH [Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego] odnośnie do postępowania w nadciśnieniu tętniczym, których używa PTK [Polskie Towarzystwo Kardiologiczne] zalecają [1]:

wykonywanie minimum 2 lub więcej pomiarów z 1-2 minutową przerwą między nimi w jednej sesji pomiarowej

Po drugie wykonywanie kilku pomiarów rekompensuje brak wymaganego odpoczynku przed pomiarem – dlatego właśnie drugi i trzeci pomiar są najczęściej zawsze niższe niż pierwszy.

Tak dobrze czytasz, aby pomiar był wykonany prawidłowo, wymagane jest spędzenie około 5 minut w ciszy i spokoju [o tym więcej dowiesz się z późniejszej części recenzji].

Niestety prawie nikt się do tego nie stosuje – wszystkim nam się zawsze śpieszy.

Po trzecie unikasz sytuacji, w której na przykład podczas pierwszego pomiaru dzwoni telefon i musisz go odebrać.

Wynik takiego pomiaru będzie zafałszowany – nie odzwierciedla Twojego rzeczywistego ciśnienia.

Ale jeśli wykonasz 2 dodatkowe pomiary, to w pewnym sensie niwelują one błąd z pierwszego pomiaru – przy założeniu, że będą wykonane poprawnie.

To znaczy, że mam robić 3 pomiary w jednej sesji z 1-minutową przerwą między nimi i na koniec użyć funkcji średniej, jaką oferuje ciśnieniomierz?

Dokładnie.

Dzięki tej funkcji zaoszczędzasz czas, gdyż nie musisz liczyć średniej ręcznie.

I co najważniejsze…

Uśredniony wynik dużo lepiej odzwierciedla Twoje rzeczywiste ciśnienie niż pojedynczy pomiar.

Chyba nie chcesz, aby lekarz zmienił Ci leki lub zdiagnozował nadciśnienie, tylko i wyłącznie dlatego, że wyniki, jakie mu przedstawiasz, są nieprawidłowe?

Czy istnieje możliwość sprawdzenia średniej z wszystkich zapisanych w pamięci pomiarów?

NIE.

Funkcja wykrywania nieregularnego bicia serca [arytmii]

Czym jest arytmia?

Arytmią nazywa się zaburzenia rytmu serca [2]:

  • zbyt szybkie bicie serca powyżej 100 uderzeń na minutę (tachykardia)
  • zbyt wolne bicie serca poniżej 60 uderzeń na minutę (bradykardia)
  • jak i nieregularne jego bicie

Jeśli podczas pomiaru ciśnieniomierz wykryje arytmię, to po zakończeniu pomiaru na ekranie zobaczysz następujący symbol.

Symbol nieregularnego bicia serca wyświetlany po zakończeniu pomiaru
Wskaźnik arytmii wyświetlany po zakończeniu pomiaru

Wszystko to odbywa się automatycznie bez Twojej ingerencji – nie musisz nic naciskać, czy ustawiać.

OK, ale co mi daje tak funkcja wykrywania arytmii?

Jeśli chodzi o korzyści tej funkcji, to może być stosowana jako wiarygodny test przesiewowy we wczesnej diagnostyce.

Bądźmy szczerzy, najczęściej idziemy do lekarza, jak już coś się dzieje.

Niestety czasami jest to trochę zbyt późno.

Dzięki funkcji wykrywania arytmii jesteś w stanie wykryć nieregularny rytm pracy serca we wczesnym stadium i zasięgnąć konsultacji lekarskiej.

Jest to szczególnie istotne w przypadku osób starszych, gdzie zaburzenia serca są częściej spotykane.

Co mam zrobić, jeśli po pomiarze wyświetli mi się wskaźnik arytmii?

Po pierwsze nie panikuj.

Większość arytmii ma charakter przejściowy.

Najczęściej serce, co pewien czas opuszcza jedno uderzenie lub występują uderzenia dodatkowe.

Jest to często spotykane, jeśli mierzysz na przykład ciśnienie po wysiłku fizycznym lub targają Tobą silne emocje.

Nawet silny ruch ramienia podczas pomiaru jest w stanie spowodować, że ciśnieniomierz pokaże arytmię po zakończeniu pomiaru.

Niezależnie od przyczyny pomiar musi być powtórzony.

Dlaczego?

Nieregularny rytm serca fałszuje odczyty ciśnienia.

To znaczy, że ciśnienie, które widzisz, nie odzwierciedla Twojego rzeczywistego ciśnienia.

Odczekaj 1-2 minuty i wykonaj pomiar jeszcze raz.

Jeśli tym razem ciśnieniomierz nie wykryje arytmii, to możesz uznać ten wynik za prawidłowy.

W przypadku, gdy aparat będzie pokazywał arytmię coraz częściej i to pomimo tego, że pomiary wykonywane są poprawnie, to wymagana jest konsultacji lekarska.

Pamiętaj, że ciśnieniomierz nie zastępuje badania kardiologicznego. Traktuj to bardziej jako ostrzeżenie. Aparat nie jest w stanie stwierdzić przyczyny nieregularnego bicia serca. Tylko i wyłącznie lekarz jest w stanie to zrobić.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

Sygnalizacja wysokiego ciśnienia krwi

Nie każdy z nas musi znać klasyfikację ciśnienia, jakiej używają lekarze.

Jeśli nie wiesz, czy Twój wynik pomiaru jest w normie, czy może jest za wysoki, to nie martw się.

Ciśnieniomierz Tech-Med TMA-500 Pro wyposażony jest we wskaźnik klasyfikacji ciśnienia, który używa 3-kolorowej skali, do oceny wyniku Twojego pomiaru – coś jak drogowa sygnalizacja świetlna.

Po zakończeniu pomiaru na ekranie ciśnieniomierz zobaczysz pionowy słupek, który jest zlokalizowany obok 3-kolorowej skali.

Po zakończeniu wskaźnik pokazuje na skali gdzie przynależy wynik pomiaru
Wskaźnik klasyfikacji wyniku pomiaru

Dzięki temu w jednej chwili możesz ocenić, czy Twoje ciśnienie jest w normie, czy podwyższone.

Skala ta została stworzona na podstawie klasyfikacji ciśnienia krwi u dorosłych wg WHO [Światowa Organizacja Zdrowia]:

Klasyfikacja ciśnienia krwiCiśnienie skurczowe [mmHg]Ciśnienie rozkurczowe [mmHg]Koloar wskaźnika na wyświetlaczu
Optymalne<120<80zielony
Normalne120-12980-84zielony
Wysokie, w normie130-13985-89zielony
Nadciśnienie stopnia 1 – lekkie nadciśnienie140-15990-99żółty
Nadciśnienie stopnia 2 – umiarkowane nadciśnienie160-179100-109zółty
Nadciśnienie stopnia 3 – duże nadciśnienie>180>110czerwony
Klasyfikacja ciśnienia krwi u dorosłych wg WHO [3]

Pamiętaj, że o tym, czy masz nadciśnienie, czy nie decyduje tylko i wyłącznie lekarz, a nie ekran ciśnieniomierza. Pojedynczy pomiar jeszcze nic nie znaczy.

Zasilanie

Tech Med TMA 500 Pro może być zasilany przy pomocy 2 źródeł:

  • 4 baterie AAA 1,5V [znajdziesz je w zestawie z ciśnieniomierzem]
  • zasilacz

Jak już pisałem w rozdziale dotyczącym wyglądu zewnętrznego, aparat wyposażony jest w wejście na zasilacz USB 5.0 – czyli standardową ładowarkę do telefonu lub tabletu.

Ładowarka USB 5.0 może być używana do mierzenia ciśnienia
Ładowarka USB może być podłączona jako alternatywne źródło zasilania

Jeśli nie masz w domu takiej ładowarki albo Twój telefon ma jakieś inne wyjście do ładowania, to producent ma w swojej ofercie wersję ciśnieniomierza z zasilaczem.

Jest ona kilkadziesiąt złotych droższa niż recenzowany tutaj model bez zasilacza.

Ciśnieniomierz naramienny Tech Med TMA 500 pro z zasilaczem

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

Nie da się ukryć, że możliwość robienia pomiarów przy pomocy ładowarki, to świetna sprawa:

  • po pierwsze oszczędzasz pieniądze na bateriach – nie musisz ich tak często wymieniać
  • po drugie masz gwarancję, że możesz kontrolować Swoje ciśnienie nawet, jak baterie się rozładują

Czy muszę wkładać baterie, jeśli ciśnieniomierz będzie używany z zasilaczem?

Teoretycznie nie.

Ale zalecane jest ich włożenie.

Dlaczego?

Po pierwsze ciśnieniomierz jest tak zaprojektowany, że zasilanie z baterii jest wyłączone, gdy zasilacza jest podłączony do gniazdka.

Po drugie, jeśli odłączysz zasilacz od prądu i w ciśnieniomierzu nie będzie baterii, to data i godzina ulegają zresetowaniu.

W takim przypadku musisz ustawiać je od nowa przed wykonaniem kolejnego pomiaru.

Inaczej nowe pomiary w pamięci będą zapisane ze złą datą i godziną.

Czy przy braku baterii/wyjęciu baterii wyniki zapisane w pamięci ulegają skasowaniu?

NIE.

Zapisanym wynikom pomiarów w pamięci nic się nie dzieje.

Czy Tech Med Tma 500 Pro może być używany z akumulatorkami?

TAK.

Ale z mojego doświadczenia strasznie szybko się rozładowują.

Funkcja automatycznego wyłączania

Nie musisz się martwić, że jak zapomnisz wyłączyć ciśnieniomierz, to rozładują Ci się baterie.

Tech Med TMA 500 Pro automatycznie wyłączy się po około 180 sekundach od zakończenia pomiaru.

Funkcja ta wydłuża żywotność baterii, a także pozwala Ci trochę zaoszczędzić na bateriach – nie musisz ich tak często wymieniać.

Oczywiście możesz wyłączyć ciśnieniomierz ręcznie – wystarczy, że naciśniesz przycisk START/STOP.

Wskaźnik baterii

Pojawia się na ekranie dopiero [przypomina częściowo rozładowaną baterię], gdy baterie będą rozładowane w około 80%.

Nadal możesz mierzyć ciśnienie, ale warto zastanowić się nad zakupem nowych baterii.

Wskaźnik baterii, który pojawia się na ekranie, jeśli baterie są rozładowane w 80%
1 – bateria rozładowana w 80% 2 – bateria całkowicie rozładowana

Dzięki temu nie dochodzi do sytuacji, w której baterie się rozładują i nie będziesz mieć możliwości zmierzenia ciśnienia.

Jeśli baterie są całkowicie rozładowane, to po włączeniu aparatu zacznie migać symbol całkowicie rozładowanej baterii.

W takim przypadku pomiar nie może być wykonany i musisz wymienić baterie albo skorzystać z zasilacza, jeśli go masz.

Etui ochronne

Jak na taką cenę, to trzeba przyznać, że etui jest naprawdę dobrej jakości.

Nie jest to jakaś cienka szmata, przez którą prześwituje światło.

Etui dołączone do ciśnieniomierza
Etui ochronne

Bez najmniejszych problemów zmieści się w nim ciśnieniomierz, mankiet, a nawet ładowarka.

Ciśnieniomierz i mankiet w środku saszetki ochronnej
Etui bez problemu pomieści ciśnieniomierz i mankiet

Etui jest wyposażone także w rączkę do trzymania, dzięki czemu świetnie sprawdzi się, jeśli chcesz zabrać ciśnieniomierz ze Sobą w podróż.

Etui trzymane za rączkę
Etui ma rączkę dzięki, której łatwo przenosić ciśnieniomierz

Jak już pisałem wcześniej ekran, a raczej nałożona na niego folia łatwo się rysuje.

Dlatego warto trzymać ciśnieniomierz i mankiet cały czas w etui.

Dzięki temu minimalizujesz ryzyko porysowania ekranu.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

Jak mierzyć ciśnienie ciśnieniomierzem naramiennym Tech-Med TMA-500 Pro?

Przed rozpoczęciem pomiaru pamiętaj, aby:

  • unikać aktywności fizycznej i brania ciepłych kąpieli na 30 minut przed pomiarem
  • unikać picia kawy, energetyków, palenia i jedzenia na 30 minut przed pomiarem
  • przed wykonaniem pomiaru skorzystaj z łazienki, żeby opróżnić pęcherz
  • usiądź w wygodnej pozycji na krześle z oparciem, stopy powinny dotykać podłogi i być nieskrzyżowane
Plecy oparte o krzesło, nogi na ziemi i ramię leżące na twardej powierzchni
Poprawna pozycja podczas wykonywania pomiaru
  • krzesło powinno znajdować się na tyle blisko stołu, aby nie musieć pochylać się do przodu
  • zdejmij koszulę, sweter, czy cokolwiek masz na Sobie, mankiet powinien być zawsze, zakładamy na gołe ramię, nie podwijaj ubrania, gdyż tworzy to swego rodzaju opaskę uciskowa
  • pomiar wykonywać zawsze na tym samym ramieniu
  • dokonywać pomiarów o tej samej porze dnia, w tych samych warunkach

Czy muszę wykonywać te wszystkie zalecenia?

Nie.

Ale jeśli się do nich zastosujesz, to wynik pomiaru będzie, jak najbardziej zbliżony do Twojego rzeczywistego ciśnienia krwi.

A o to właśnie chodzi, nieprawdaż?

Chyba nie chcesz, żeby lekarz zmienił Ci lek lub stwierdził nadciśnienie tylko i wyłącznie dlatego, że nie masz czasu, aby wykonać tych kilka prostych czynności?

Jeśli chodzi o poprawne zakładanie mankietu:

  • odległość między dolną krawędzią mankietu a zgięciem łokcia powinna wynosić około 2 cm
2 cm pomiędzy mankietem a zgięciem łokcia
Odległość dolnej krawędzi mankietu od zgięcia łokcia powinna wynosić około 2 cm
  • przewód powietrza powinien być skierowany w kierunku Twojej dłoni, a nie w kierunku barku
Odpowiednio ustawiony przewód powietrza skierowany w dół w kierunku dłoni
Przewód musi być zwrócony w kierunku Twojej dłoni
  • na mankiecie znajdziesz, tak zwany wskaźnik arterii [ARTERY MARK – kółko z krzyżykiem na środku] pomaga Ci on prawidłowo ustawić mankiet w stosunku do tętnicy, na której wykonywany jest pomiar – powinien on być umiejscowiony wzdłuż tętnicy, tak aby przewód powietrza znajdował się mniej więcej na środku Twojego ramienia
Ilustracja przedstawiająca jak założyć wskaźnik tętnicy na ramię
Na zewnętrznej stronie mankietu znajdziesz ilustrację, która przedstawia, jak powinien być umiejscowiony przewód powietrza i wskaźnik arterii na ramieniu
Wskaźnik tętnicy poprawnie umiejscowiony na lewym ramieniu
Poprawnie umiejscowiony wskaźnik arterii na lewym ramieniu
  • krawędź mankietu podczas zapinania musi przechodzić przez metalowy pierścień w kształcie litery D
Koniec mankietu podczas zapinania musi przechodzić przez klamrę D
Mankiet miękki z pierścieniem/klamrą D
  • mankiet powinien być zapięty tak, aby bez problemu można wsadzić pod niego 2 palce
2 palce wsadzone pod mankiet
Mankiet powinien być zapięty, tak aby można było wsadzić pod niego 2 palce
  • jeśli jesteś w stanie włożyć pod niego całą dłoń, to jest zapięty zbyt luźno
Cała dłoń wsadzona pod mankiet
Jeśli pod mankiet można włożyć cała dłoń to jest on zapięty za luźno

Wiem, że to wszystko brzmi i wygląda dość skomplikowanie, ale tak naprawdę po kilku pierwszych razach nie będziesz mieć już żadnego problemu z zakładaniem mankietu.

Nie wierzysz, to obejrzyj poniższe wideo.

Jak już wspomniałem wcześniej, w każdej sesji pomiarowej powinny być wykonane minimum 2 pomiary.

Także najlepiej będzie, jak wykonasz 3 pomiary [zachowaj minimum 1 minutę przerwy pomiędzy nimi] i użyjesz przycisku średniej, aby otrzymać ostateczny wynik.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

Najczęściej zadawane pytania – ciśnieniomierz Tech Med TMA 500 Pro

Ile wynosi gwarancja dla Tech-Med TMA-500 Pro?

36 miesięcy na ciśnieniomierz i 12 miesięcy na mankiet.

Czy mankiet Tech Med TMA 500 Pro jest odpowiedni dla dzieci?

Musisz zmierzyć obwód ramienia dziecka. Jeśli mieści się pomiędzy 22, a 42 cm, to będzie pasować. Z mojego doświadczenie powinien pasować dla dzieci powyżej 10 roku.

Czy mankiet do ciśnieniomierza Tech-Med TMA-500 Pro jest łatwo dostępny, w razie uszkodzenia?

Tak. Nie ma najmniejszego problemu z jego zakupem. Jego cena to około 30-40 zł, kliknij i sprawdź dokładna cenę.

Czy Tech-Med TMA-500 Pro posiada Bluetooth?

Nie.

Czy Tech-Med TMA-500 Pro ma podświetlany wyświetlacz?

Tak.

Jak długo trwa pomiar ciśnienia przy użyciu Tech Med TMA 500 Pro?

Od momentu naciśnięcia przycisku START około 35 sekund. Im wyższe masz ciśnienie, tym dłużej trwa pomiar.

Czy aparat działa z akumulatorami AAA?

Tak.

Czy Tech-Med TMA-500 Pro może być używany z zasilaczem?

Tak – zasilacz USB 5.0/1A [te samo wyjście, co standardowa ładowarka do tabletu, czy telefonu].

Czy w zestawie jest zasilacz?

Nie, ale możesz używać ładowarki od tabletu, czy telefonu. Producent sprzedaje również ciśnieniomierz w zestawie z ładowarką – Tech-Med TMA-500 Pro+zasilacz.

Czy Tech-Med TMA-500 Pro wykrywa nieregularne bicie serca [arytmię]?

Tak.

Czy Tech-Med TMA-500 Pro wykrywa migotanie przedsionków?

Nie.

Czy TechMed TMA-500 Pro wykonuje 3 pomiary na 1 kliknięcie i pokazuje średni wynik?

Nie.

Czy TechMed TMA-500 automatycznie wyłącza się po zakończeniu pomiaru?

Tak.

Czy ciśnieniomierz posiada wskaźnik poprawnego założenia mankietu?

Nie.

Czy mankiet TechMed można owinąć wokół ramienia bez pomocy drugiej osoby?

Tak.

Czy ciśnieniomierz Tech Med TMA 500 ma opcję 2 użytkowników?

Tak.

Jak dużo wyników mieści się w pamięci ciśnieniomierza?

120 na użytkownika (2×120).

Czy Tech-Med TMA-500 ma tryb gościa [pomiar nie zapisuje się w pamięci]?

Nie.

Czy Tech-Med TMA-500 został przebadany klinicznie?

Na stronie producenta znalazłem informację, że tak. Ale nie udało mi się znaleźć w Internecie żadnych badań potwierdzających. Także muszę zaufać producentowi.

Czy mogę połączyć ciśnieniomierz z komputerem za pomocą kabla USB?

Nie.

Podsumowanie i alternatywy dla ciśnieniomierz naramienny Tech Med TMA 500 Pro

Pomimo kilku wad, o jakich wspomniałem w powyższej recenzji, to muszę powiedzieć, że ciśnieniomierz zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę jego cenę, która oscyluje w granicach 90-100 zł.

W kategorii ciśnieniomierzy do 100 zł jest to bez dwóch zdań najlepszy model, jaki jest obecnie dostępny na rynku.

Duża ilość pozytywnych opinii użytkowników tylko to potwierdza.

Tech Med TMA 500 Pro recenzja użytkowników
Ciśnieniomierz naramienny Tech Med Tma 500 pro opinie użytkowników

Także, jeśli szukasz taniego ciśnieniomierza, który zagwarantuje Ci dokładny i powtarzalny pomiar, i przy tym nie zrujnuje Ci portfela, to Tech Med TMA 500 Pro będzie świetnym wyborem.

Jeśli zakładanie mankietu miękkiego wydaje Ci się uciążliwe i nie chce Ci się bawić w to, czy mankiet jest zapięty zbyt luźno, czy może zbyt ciasno…

To Omron M3 Comfort, będzie rozwiązaniem tego problemu.

Omron M3 Comfort
Omron M3 Comfort

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024

Zastanawiasz się pewnie: Dlaczego?

Wyposażony jest on w tak zwany mankiet sztywny.

Mankiet sztywny Intelli Wrap
Mankiet sztywny

Jak widzisz na powyższym zdjęciu, mankiet sztywny Omron Intelli Wrap jest już wstępnie uformowany [przypomina rurkę] do konturów ramienia.

A dlaczego nazywa się go sztywnym?

Jeśli spróbujesz go rozwinąć, to samoczynnie zwinie się do swojego stanu pierwotnego.

Obydwie te właściwości [wstępnie uformowany kształt i samoczynne zwijanie] gwarantują komfortowe i bezstresowe zakładania mankietu.

Tak naprawdę jedyne co musisz zrobić, to wsunąć ramię w uformowany otwór, a mankiet sam owinie się wokół Twojego ramienia.

Obejrzyj poniższy film, aby lepiej zrozumieć.

Niestety za taką wygodę musisz zapłacić.

Ile kosztuje Omron M3 Comfort?

Plus minus 200 zł – kliknij i sprawdź najatrakcyjniejszą ofertę.

Muszę też wspomnieć, że ciśnieniomierz jest dość drogi w utrzymaniu.

  • po pierwsze koszt zakupu nowego mankietu, to wydatek rzędu 130-150 zł
  • po drugie jeśli chcesz korzystać z ciśnieniomierza po podłączeniu do gniazdka, to musisz liczyć się z dodatkowym wydatkiem rzędu 40-50 zł na ładowarkę

Niestety do Omrona nie da się podłączyć ładowarki od telefonu, czy tabletu, gdyż nie ma wyjścia USB.

Ale biorąc pod uwagę ilość pozytywnych opinii, to większości osób chyba te niedogodności nie przeszkadzają.

Omron M3 recenzje użytkowników
Omron M3 Comfort Źródło: Ceneo.pl
Omron M3 Comfort
Omron M3 Comfort

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/07/2024