Szukaj
Close this search box.

Ciśnieniomierz Naramienny Omron M6 Opinie i Recenzja 2024 [Przeczytaj Zanim Kupisz]

Omron M6 Comfort
4.5/5
Plusy
Minusy

Mam dla Ciebie zagadkę: Jakiej firmy ciśnieniomierze są najczęściej spotykane w gabinetach lekarskich?

Jeśli Twoja odpowiedź to OMRON, to możesz poklepać się po plecach.

Omron M6 Comfort to najwyższa półka, jaką ma do zaoferowania ten producent.

Taki iPhone w świecie ciśnieniomierzy.

Nie będę oszukiwał…nie jest to tani model.

Można wręcz powiedzieć, że to opcja premium.

Ale gwarantuję Ci, że się na nim nie zawiedziesz!

Omron M6 opinie
Omron M6 opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl

Jeśli zależy Ci na kupnie ciśnieniomierza sprawdzonej marki, który zapewni Ci komfort mierzenia i dokładność pomiarów.

I ma do zaoferowania wszystko, co ciśnieniomierz może mieć – no może poza Bluetoothem [o tym później], to jest to najlepszy wybór, jakiego możesz dokonać!

Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego Omron M6 Comfort jest aż tak popularny pomimo wysokiej ceny, to czytaj dalej.

Co znajdziesz w pudełku?

Po otwarciu pudełka znajdziesz:

  • automatyczny ciśnieniomierz naramienny Omron M6 Comfort HEM-7360-E
  • mankiet sztywny Omron Intelli Wrap M-L [22-42 cm]
  • zestaw baterii [4 x AA 1,5V]
  • instrukcję obsługi
  • kartę gwarancyjną
  • etui
Omron M6 zawartość pudełka
Omron M6 Comfort – co znajdziesz w zestawie

Zwalidowany klinicznie aparat do pomiaru ciśnienia

Co to znaczy, że Omron M6 jest zwalidowany klinicznie?

Spełnia wymagania pod kątem dokładności pomiarów w warunkach klinicznych zgodnie ze standardami określonymi przez niezależnie organizacje zajmujące się testowaniem ciśnieniomierzy.

Baza Stridebp z linkami do badań na temat walidacji ciśnieniomierza
Baza STRIDE BP pozwala Ci na sprawdzić, czy ciśnieniomierz posiada walidację kliniczną

Omron M6 został przebadany na [1]:

  • ogólnej populacji
  • diabetykach
  • kobietach ciężarnych

Co mi to daje?

Chyba nie chcesz, żeby lekarz na podstawie Twoich domowych pomiarów stwierdził, że masz nadciśnienie?

Albo zmienił Ci lek, gdyż Twoje domowe pomiary wskazują, że obecne leki nie normują Twojego ciśnienia?

Zwalidowany klinicznie aparat to GWARANCJA, że wynik, jaki widzisz na ekranie aparatu to faktycznie Twoje rzeczywiste ciśnienie.

Oczywiście zakładając, że pomiar jest wykonany poprawnie – o tym przeczytasz później.

Uniwersalny mankiet sztywny Intelli Wrap

Jedna z największych zalet, jeśli nie największa zaleta tego ciśnieniomierza.

Mankiet sztywny ciśnieniomierza naramiennego Omron M6 Comfort
Uniwersalny mankiet sztywny Omron Intelli Wrap

Co to jest mankiet sztywny i czy to znaczy, że są jakieś inne rodzaje mankietów?

TAK.

Oprócz mankietu sztywnego w tańszych ciśnieniomierzach możesz spotkać tak zwane mankiety miękkie.

Mankiet sztywny, jakiego używa Omron M6
Mankiet sztywny ma kształt sztywnej tuby

Jak widzisz na powyższym zdjęciu, mankiet sztywny jest już wstępnie uformowany [przypomina rurkę] do konturów ramienia.

A skąd nazwa sztywny?

Obejrzyj poniższe wideo, to zrozumiesz.

Co takiego świetnego jest w tym mankiecie?

Prawidłowo założony mankiet to jeden z najważniejszych czynników wpływających na dokładność pomiaru ciśnienia.

W przypadku mankietu sztywnego możliwość popełnienia pomyłki przy jego zakładaniu jest praktycznie zerowa.

Uwierz mi, naprawdę musisz się postarać żeby coś tu popsuć.

Jedyne co musisz zrobić to wsunąć Swoje ramię w uformowany otwór, ewentualnie trochę go rozgiąć.

Mankiet sam owinie się wokół Twojego ramienia.

Masz pewność, że każdy pomiar ciśnienia będzie wykonany prawidłowo.

A wyniki będą wiarygodne i na ich podstawie lekarz będzie mógł decydować o poprawnym leczeniu.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Chyba właśnie po to kupujesz ciśnieniomierz.

Aby zadbać o Swoje zdrowie, nieprawdaż?

Mankiet sztywny nie ściska tak mocno ramienia i nie dopompowuje, jak często zdarza się to w przypadku mankietów miękkich.

Dodatkowo ciśnieniomierz Omron M6 ma, tak zwany wskaźnik poprawnego założenia mankietu.

Mówiłem Ci już, że ciężko to coś popsuć :)

Jak to działa i co mi to daje?

Jak sama nazwa wskazuje, informuje Cię, czy mankiet jest poprawnie założony.

Ekran aparatu do mierzenia ciśnienia Omron M6 pokazujący wskaźnik poprawnego zapięcia mankietu
Wskaźnik poprawności zapięcia mankietu 1 – mankiet prawidłowo zapięty 2 – mankiet zapięty za luźno
  1. mankiet prawidłowo zapięty – pomiar będzie wykonany poprawnie
  2. mankiet za luźno zapięty – musisz zapiąć mankiet jeszcze raz i powtórzyć pomiar

Czy mankiet taki ma jakieś minusy?

Niestety, nie ma róży bez kolców.

Tak naprawdę mankiet sztywny ma tylko dwie wady:

  • występuje tylko w jednym, uniwersalnym rozmiarze 22-42 cm – brak możliwość kupna mniejszego lub większego rozmiaru
  • wysoka cena – jeśli uszkodzisz Swój mankiet, to koszt zakupu nowego egzemplarza, to około 130-150 zł [mankiet Omron Intelli Wrap]

Czy gwarancja obejmuje wymianę mankietu?

Tylko w przypadku, jeśli jest to wada fabryczna.

Jeśli go uszkodzisz [na przykład przetrzesz] to musisz liczyć się z wydatkiem z własnej kieszeni.

Podsumowując, pomimo wysokiej ceny mankietu…

Komfort zakładania i spokojna głowa, że pomiar ciśnienia będzie wykonany prawidłowo, są moimi zdaniem zdecydowanie tego warte.

Przejdźmy teraz do opisu wyglądu zewnętrznego, a później zajmę się tym, co ma do zaoferowania ciśnieniomierz.

Wygląd zewnętrzny

Już na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że nie przypomina normalnego ciśnieniomierza.

Porównanie rozmiaru Omron M6 z Omron M3 i Microlife BP A2
Od lewej strony: Microlife BP A2 Basic, Omron M6 Comfort, Omron M3 Comfort

Uwagę przykuwa bardzo dużych rozmiarów ekran.

Ma on kształt prostokąta o następujących wymiarach:

  • wysokość 7 cm
  • szerokość 11,5 cm
Rozmiary ekranu ciśnieniomierza Omron M6
Największy ekran obecnie dostępny na rynku, jeśli chodzi o ciśnieniomierze

Ma to swoje plusy i minusy:

  • dzięki tak dużemu monitorowi możesz wykonywać pomiar w tak zwanym trybie porównawczym [więcej o nim dowisze się później]
  • ale z drugiej strony tak duży rozmiar powoduje, że ciężko go zabrać w podróż
Omron M6 tryb porównawczy
Tak duży ekran pozwala na wyświetlanie aż 2 wyników – najnowszego pomiaru i ostatnio wykonywanego

Na duży plus trzeba zaliczyć czcionkę ekranu.

Porównanie czcionki ekranu ciśnieniomierza Omron M6
Duża, czytelna czcionka ułatwia odczyty wyników

Jak widzisz na powyższym zdjęciu, czcionka jest gruba i czytelna.

Dzięki temu pomiary są łatwe do odczytania.

Nawet dla osób starszych, które mogą mieć problemy ze wzrokiem.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Z lewej strony znajdziesz gniazdko, do którego podłącza się przewód powietrza mankietu.

Gniazdko ma swego rodzaju zatrzask po włożeniu mankietu.

Dzięki temu masz pewność, że mankiet nie wypadnie podczas wykonywania pomiaru.

Obok niego jest naklejka informująca o tym, jaki mankiet pasuje do tego modelu (HEM-FL31).

Z lewej strony ciśnieniomierza znajduje się gniazdko na mankiet
Gniazdko z zatrzaskiem na mankiet

Przydatne, jeśli Twój mankiet ulegnie uszkodzeniu i chcesz kupić nowy.

Nie musisz tracić czasu i szukać w Internecie, jaki mankiet kupić.

HEM-FL31, to standardowy mankiet sztywny firmy Omron, używany również w innych modelach tego producenta.

Także, jeśli martwisz się o jego dostępność, to nie ma najmniejszego problemu z jego kupnem.

Po prawej stronie znajdziesz gniazdo na podłączenie zasilacza.

Wtyczka na zasilacz sieciowy
Gniazdo do podłączenia zasilacza sieciowego

Czy w zestawie z ciśnieniomierzem jest zasilacz?

Niestety, musisz go dokupić oddzielnie – Omron HHP-CM01.

Trochę szkoda.

Zasilacz pozwala sporo zaoszczędzić na bateriach.

No i masz pewność, że jak Ci się rozładują baterie, to masz jak zmierzyć ciśnienie.

Omron zasilacz sieciowy
Zasilacz do ciśnieniomierzy i nebulizatorów Omron HHP-CM01

Ile kosztuje taki zasilacz?

Około 40 zł, to zależy od sklepu – kliknij i sprawdź najlepszą ofertę.

Na samym spodzie aparatu znajdziesz klapkę po otworzeniu, której ujrzysz miejsce na włożenie baterii.

Na spodzie ciśnieniomierza znajduje się miejsce na włożenie baterii
Miejsce na włożenie baterii

Czy w pudełku z ciśnieniomierzem są baterie?

TAK – 4 paluszki AA 1,5V.

Obok miejsca na baterie znajduje się naklejka z informacjami odnośnie tego, gdzie ciśnieniomierz został wyprodukowany, numer serii etc.

Warto również wspomnieć o gumowych nóżkach – ciśnieniomierz nie ślizga się na stole.

Spód ciśnieniomierza z gumowymi nóżkami i naklejką o ciśnieniomierzu
Na spodzie znajdziesz jeszcze naklejkę z informacjami o ciśnieniomierzu i gumowe nożki

Jeśli chodzi o przedni panel aparatu…

W prawym dolnym rogu znajdziesz duży, niebieski przycisk START/STOP, który uruchamia i wyłącza ciśnieniomierz.

Zdecydowanie wyróżnia się na tle białego korpusu.

Ciężko go ominąć, starsze osoby to docenią – zwłaszcza jeśli maja problemy ze wzrokiem.

Przycisk włączania i wyłączania aparatu na przodzie ciśnieniomierza

Znajdujące się nad nim przyciski są już dużo mniejsze i niestety zlewają się z białym kolorem korpusu.

Przyciski na korpusie ciśnieniomierza Omron M6
Przyciski służące do obsługi ciśnieniomierza
  1. przycisk wyboru użytkownika
  2. strzałki, którymi przełączasz pomiary w pamięci lub ustawiasz datę i godzinę
  3. przycisk pamięci – pojedyncze naciśnięcie wyświetla zapisany w pamięci ostatnio wykonany pomiar, 3-sekundowe przyciśnięcie wyświetla średnią z 2-3 ostatnich pomiarów dokonanych w odstępie 10 minut [o tym dokładniej później]
  4. przycisk tygodniowych średnich porannych/wieczornych

Z tyłu ciśnieniomierza umiejscowiony jest jeszcze jeden dodatkowy przycisk daty i czasu – służy do ustawienia daty i czasu

Z tyłu ciśnieniomierza umieszczony jest przycisk zmiany daty i godziny
Z tyłu znajdziesz jeszcze przycisk ustawiania daty i godziny

Nie martw się, o zastosowaniu wszystkich tych przycisków dowiesz się za chwilę.

Teraz przejdźmy do opisu symboli na wyświetlaczu.

Omron M6 oznaczenia na wyświetlaczu

Omron M6 oznaczenia na wyświetlaczu
Omron M6 oznaczenia na wyświetlaczu
  1. 3 pomiary za naciśnięciem jednego przycisku [tryb Afib]
  2. wskaźnik migotania przedsionków
  3. wskaźnik wysokiego ciśnienia
  4. wskaźnik ruchu ciała podczas pomiaru
  5. wskaźnik poprawności zapięcia mankietu [OK – mankiet zapięty prawidłowo, czarny ikona mankietu ze strzałką – mankiet zapięty za luźno, zapiąć jeszcze raz i powtórzyć pomiar]
  6. wskaźnik nieregularnego bicia serca [arytmii]
  7. wybrany profil użytkownika
  8. data i godzina – zmieniają sie co kilka sekund, raz wyświetlana jest data raz godzina
  • SYS – ciśnienie skurczowe
  • DIA – ciśnienie rozkurczowe
  • PULSE – tętno

Ciśnieniomierz Omron M6 – główne funkcje

Niestety obecne instrukcje obsługi dołączane do ciśnieniomierzy nie należą do zbyt przejrzystych.

Aby w pełni wykorzystać potencjał ciśnieniomierza, zwłaszcza takiego jak Omron M6 Comfort warto znać jego wszystkie funkcje [a trochę ich jest] i jak ich prawidłowo używać.

3 pomiary za naciśnięciem jednego przycisku [tryb Afib]

Poza sztywnym mankietem moim zdaniem najlepsza funkcja Omron M6 Comfort i zdecydowanie najbardziej użyteczna.

Co takiego robi?

W trybie Afib ciśnieniomierz automatycznie wykonuje 3 kolejne pomiary w 30-sekundowych odstępach.

Po zakończeniu pomiaru wyświetla średnią z tych 3 pomiarów.

I to wszystko za przyciśnięciem jednego przycisku.

Ekran ciśnieniomierza z wynikiem pomiaru w trybie Afib
Omron M6 Comfort wynik pomiaru w trybie Afib [3 poziomo ułożone strzałki]

Pomiar wykonany w taki sposób dużo lepiej odzwierciedla Twoje rzeczywiste ciśnienie.

Dlaczego?

Możesz tego nie wiedzieć, ale wykonywanie tylko i wyłącznie pojedynczego pomiaru ciśnienia jest nieprawidłowe.

Według wytycznych ESC [Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne]/ESH [Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego], z których korzysta PTK [Polskie Towarzystwo Kardiologiczne] odnośnie do postępowania w nadciśnieniu tętniczym:

  • podczas każdej sesji pomiarowej [najczęściej rano i wieczorem] powinny być wykonane 2 lub więcej pomiarów ciśnienia z zachowaniem odpowiedniej przerwy między nimi [1]

Dlaczego powinny być wykonywane 2-3 pomiary podczas każdej sesji?

Po pierwsze w pewnym sensie kompensuje to niedostateczny odpoczynek przed pomiarami.

Wymagane jest kilka minut spokojnego odpoczynku [najlepiej 5 minut – więcej o tym, jak zmierzyć ciśnienie przeczytasz później] zanim naciśniesz przycisk START.

Niestety mało kto się do tego stosuje – wszystkim nam się śpieszy.

Po drugie pomaga zredukować, to niespójności i błędy podczas pomiarów:

  • nieświadomie popełniasz błąd podczas pierwszego pomiaru [rozmowa lub przeglądanie telefonu], który następnie nieświadomie korygujesz podczas drugiego pomiaru
  • gdyby był wykonany tylko pierwszy pomiar to wynik nie odzwierciedlałby Twojego rzeczywistego ciśnienia

Dlatego wynik z 3 pomiarów dużo lepiej pokazuje Twoje rzeczywiste ciśnienie.

I na jego podstawie dużo łatwiej zdiagnozować czy rzeczywiście masz nadciśnienie lub jeśli jest już zdiagnozowane określić, czy leczenie działa.

Zamiast wykonywać 3 pojedyncze pomiary i uśredniać wynik ręcznie.

Naciskasz jeden przycisk i zapominasz o reszcie – prosto i co najważniejsze komfortowo.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Jak uruchamia się tryb Afib?

Wystarczy, że przytrzymasz przycisk START/STOP przez 2 sekundy.

Na ekranie zobaczysz napis “AF”.

Pojawi się również symbol poziomo ułożonych strzałek.

Możesz teraz puścić przycisk START/STOP.

Pomiar rozpocznie i zakończy się automatycznie.

Uruchamianie trybu 3 pomiarów za 1 naciśnięciem przycisku
Uruchamianie trybu Afib

W prawym górnym rogu widoczny jest numer wykonywanego pomiaru [1/2/3].

Kolejność pomiaru w trybie Afib
Numer wykonywanego pomiaru w trybie Afib

Po zakończeniu jednego z pomiarów, na dole zobaczysz sekundnik odliczający 30 sekund.

30-sekundowa przerwa między pomiarami w trybie 3 pomiary za 1 naciśnięciem przycisku
Przerwa między pomiarami w trybie Afib

Skąd mam wiedzieć, który pomiar był wykonywany w trybie Afib?

Przy pomiarze będzie symbol trzech poziomo ułożonych strzałek z cyfrą 3 po ich prawej stronie.

W przypadku trybu porównawczego [o nim za chwilę] będzie to jedna strzałka z cyfrą 3 po prawej stronie.

Ekran ciśnieniomierza z ikoną trybu 3 pomiarów za 1 kliknięciem
Jak rozpoznać, czy pomiar był wykonywany w trybie AFIB

Funkcja pomiaru w trybie porównawczym

Obok trybu Afib jest to moim zdaniem najlepsza funkcja, jaką ma do zaoferowania Omron M6.

Po wykonaniu pomiaru po lewej stronie ciśnieniomierza zobaczysz wynik poprzedniego pomiaru.

Ekran z trybem porównawczym
Tryb porównawczy 1 – wynik pomiaru ciśnienia z godziny 14:36 2 – wynik pomiaru ciśnienia z godziny 19:26

No, chyba że jest to pierwszy pomiar, jaki wykonujesz na tym ciśnieniomierzu, wtedy nic tam nie będzie.

Co mi to daje?

Ułatwia Ci to śledzenie, jak zmienia się Twoje ciśnienie w czasie.

Dzięki temu łatwiej odpowiedzieć na pytania:

  • czy leczenie faktycznie przynosi efekty
  • co mogę zmienić w Swoich nawykach – może picie kawy wieczorem nie jest najlepszym pomysłem, etc.

Takie informacje mogą pomóc Ci i Twojemu lekarzowi w podejmowaniu decyzji dotyczących leczenia.

Funkcja wykrywania nieregularnego bicia serca [arytmii]

Czym jest arytmia?

To zaburzenia rytmu serca, które charakteryzuje się jednym z poniższych [2]:

  • za szybkim biciem serca, powyżej 100 uderzeń na minutę – to tak zwana tachykardia
  • za wolnym biciem serca, poniżej 60 uderzeń na minutę – to tak zwana bradykardia
  • jak i nieregularnym biciem serca
Arytmia na wykresie
Normalny rytm serca i nieregularny rytm serca [arytmia]

Jeśli podczas pomiaru Omron M6 wykryje nieregularne bicie serca, to po zakończeniu pomiaru na ekranie zobaczysz symbol arytmii [dwa serca nałożone na siebie].

Ekran ciśnieniomierza Omron M6 ze wskaźnikiem arytmii
Wskaźnik arytmii

Proces wykrywania odbywa się bez Twojej ingerencji – nie musisz nic naciskać.

Ok, brzmi fajnie, ale do czego mi to potrzebne?

Jeśli chodzi o korzyści, to funkcja wykrywania nieregularnego rytmu serca może być używana jako test przesiewowy we wczesnej diagnostyce zaburzeń serca.

Jest to szczególnie przydatne w przypadku osób starszych, u których takie zaburzenia są częściej spotykane.

Kiedy idziemy do lekarza?

Najczęściej, jak coś jest nie tak i niestety w większości przypadków jest to trochę zbyt późno.

Dzięki ciśnieniomierzowi możesz zidentyfikować potencjalne zagrożenie dużo wcześniej i zasięgnąć niezbędnej konsultacji.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Co mam zrobić, jeśli wyświetli mi się symbol arytmii po zakończeniu pomiaru?

Nie ma co panikować.

Pomiar powinien zostać powtórzony.

Odczekaj 1-2 minuty przed ponownym zmierzeniem ciśnienia, aby przepływ krwi całkowicie wrócił do stanu sprzed pomiaru.

Dlaczego?

Po pierwsze wynik, jaki widzisz na ekranie, może różnić się od Twojego rzeczywistego ciśnienia ze względu na wykryte zaburzenia rytmu serca.

Po drugie wykryty nieregularny rytm serca mógł być spowodowany błędem pomiaru.

Tak naprawdę wystarczy, że przy mierzeniu ciśnienia wstrzymasz oddech na kilka chwil lub mocniej poruszysz ramieniem z mankietem i ciśnieniomierz może wykryć nieregularny rytm serca.

W przypadku sporadycznego pojawiania się wskaźnika nie ma się czym martwić.

Tak jak wspomniałem może, to być spowodowane błędem pomiaru.

Ale jeśli będzie zdarzało się to coraz częściej, to jak najbardziej wymagana jest konsultacja ze specjalistą.

Pamiętaj, że ciśnieniomierz nie zastępuje badania kardiologicznego. Traktuj to bardziej jako ostrzeżenie. Tylko i wyłącznie lekarz jest w stanie stwierdzić arytmię.

Funkcja wykrywania migotania przedsionków

Czasami określana również mianem wskaźnika/technologi AF/AFIBs od angielskiego Atrial Fibrillation [migotanie przedsionków].

Czym jest migotanie przedsionków?

To rodzaj arytmii.

Jest najczęściej spotykaną arytmią i niestety najbardziej niebezpieczną.

W przypadku migotania komory serca biją szybko i nieregularnie.

Co może prowadzić do tworzenia się zakrzepów krwi w przedsionkach.

Często stan taki przebiega bezobjawowo, ale znacznie zwiększa ryzyko udaru – zwłaszcza u osób starszych [3].

W przypadku wykrycia podczas pomiaru możliwości wystąpienia migotania przedsionków na ekranie po zakończeniu pomiaru ujrzysz ikonę serca z falami po bokach.

Wskaźnik migotania przedsionków
Symbol migotania przedsionków na ekranie ciśnieniomierza

Podobnie jak pisałem powyżej, w przypadku arytmii traktuj tą funkcję jako swego rodzaju test przesiewowy we wczesnej diagnostyce zaburzeń serca.

Co mam zrobić, jeśli ciśnieniomierz wykryje migotanie przedsionków?

Jeśli jest to pojedynczy przypadek, któremu nie towarzyszą żadne dodatkowe objawy, to warto to odnotować to w dzienniczku, jeśli taki prowadzisz i przy następnej wizycie poinformować lekarza.

Warto powtórzyć pomiar – odpocznij przed powtórzeniem pomiaru.

Dlaczego?

Po pierwsze może różnić się od Twojego rzeczywistego ciśnienia ze względu na wykryte zaburzenie rytmu serca.

Po drugie wykrycie migotania może być spowodowane błędem pomiaru, np. ruch ramienia lub źle zapięty mankiet.

Jeśli drugi pomiar jest OK, to jak wspomniałem, warto to odnotować, zwłaszcza w przypadku starszych osób.

Jeśli masz zdiagnozowane przez lekarza zaburzenia rytmu serca, to na pewno powiedział Ci, jak zachować się w takiej sytuacji.

Podobnie, jak pisałem powyżej odnośnie do nieregularnego bicia serca, ostateczną diagnozę jest w stanie postawić tylko i wyłącznie lekarz.

Jak dokładny jest Omron M6, jeśli chodzi o wykrywanie migotania przedsionków?

Przeprowadzone badania wykazały, że zastosowane algorytmy w ciśnieniomierzu charakteryzują się przekraczającymi 90 proc. czułością i specyficznością w wykrywaniu migotania przedsionków [4].

Możliwość korzystania przez 2 użytkowników

Omron M6 Comfort może być używany przez 2 osoby.

Jak to działa?

Przed wykonaniem pomiaru wybierasz profil użytkownika, na którym będą zapisywane pomiary.

Jak wybiera się profil?

Na przodzie ciśnieniomierza znajdziesz przesuwany suwak.

Suwak wybierania profilu użytkownika
Przycisk wyboru użytkownika

Fantastyczne rozwiązanie, jeśli w Twoim domu więcej niż jedna osoba chce kontrolować ciśnienie.

Nie musisz się martwić, że ktoś wypaczy Twoje zapisane w pamięci pomiary.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Z funkcją wyboru użytkownika ściśle powiązana jest funkcja pamięci.

Funkcja pamięci

Po wybraniu użytkownika i wykonaniu pomiaru wynik automatycznie zapisuje się w pamięci ciśnieniomierza na profilu wybranego użytkownika.

Co mi to daje?

Nie musisz tracić czasu na zapisywanie pomiarów w zeszycie, czy dzienniku.

No i uzyskujesz możliwość przeglądania Swoich pomiarów.

No i?

Dzięki temu możesz zidentyfikować pewne trendy w zmianach Swojego ciśnienia.

  • wysokie ciśnienie w poniedziałek rano, bo trzeba rano wstać i iść do pracy?
  • niższy piątkowy pomiar ciśnienia ze względu na rozpoczynający się weekend?

To mogą być powody, dla których Twoje odczyty są wyższe lub niższe niż normalnie.

Jeśli śledzisz zmiany Swojego ciśnienia w czasie, możesz łatwo zauważyć te zmiany i zrozumieć:

  • czy wyższe ciśnienie w poniedziałek jest spowodowane tym, że trzeba rano wstać po weekendowym odpoczynku, czy też rzeczywiście Twoje ciśnienie jest naprawdę, tak wysokie rano

Takie informacje mogą pomóc Ci, jak i Twojemu lekarzowi w podejmowaniu decyzji dotyczących zmiany stylu życia i leczenia.

Jak mogę przeglądać wyniki zapisane w pamięci ciśnieniomierza?

  1. wybierz profil użytkownika, dla którego chcesz przejrzeć wyniki
  2. wciśnij przycisk pamięci [notatnik z ołówkiem], aby wyświetlić dwa ostatnio zapisane pomiary [pamiętasz tryb porównawczy] – w górnym lewym rogu zobaczysz ikonkę notatnika z ołówkiem, która oznacza, że przeglądasz tryb pamięci
Jak włączyć tryb przeglądania pamięci
Przeglądanie pamięci z zapisanymi wynikami
  1. przy pomocy strzałek możesz przechodzić między zapisanymi wartościami
  2. ostatni wykonany pomiar jest zawsze widoczny, zmieniaja się tylko pomiary po wyświetlane po lewej stronie ekranu
Przewijanie wyników w trybie pamięci
Przy przegladaniu starszych pomiarów zmienia się tylko wynik po lewej stronie ekranu – po prawej zawsze widać ostatnio wykonany pomiar

Jak dużo odczytów mogę zapisać w pamięci?

2×100 – na każdy profil użytkownika możesz zapisać 100 pomiarów.

A co się dzieje, jeśli dokonuję pomiaru numer 101?

Kasowany jest najstarszy pomiar i na jego miejsce zapisywany jest najnowszy.

Czy odczyty mogą być usuwane z pamięci?

Pojedynczych odczytów nie da się usunąć z pamięci.

Istnieje za to możliwość wyczyszczenia pamięci – usunięcia wszystkie odczytów.

A co jeśli chcę pożyczyć rodzeństwu ciśnieniomierz, ale nie chcę żeby wyniki zostały zapisane w pamięci?

Tu z pomocą przychodzi tak zwany tryb gościa.

Co to znaczy?

Po jego uruchomieniu wykonany odczyt nie zostanie zapisany w pamięci.

  • przytrzymując przycisk prawej strzałki, naciśnij przycisk START/STOP
  • na górze ekranu powinna zniknąć ikona profilu użytkownika
  • wystarczy puścić przyciski i pomiar rozpocznie się automatycznie w trybie gościa
Uruchamianie pomiaru w trybie gościa
Pomiar w trybie gościa, po aktywowaniu powinna zniknąć ikona użytkownika na górze ekranu

Z pamięcią ciśnieniomierza ściśle powiązana jest funkcja daty i godziny.

Omron M6 Comfort pokazuje aktualną datę i godzinę.

Data i godzina na ekranie ciśnieniomierza
Data i godzina zmieniają się co kilka sekund, raz pokazywana jest data, raz godzina

Po wykonaniu pomiaru wynik zapisywany jest w pamięci ciśnieniomierza razem z datą i godziną jego wykonania.

Czy muszę ustawić datę i godzinę ręcznie, czy jest już ustawiona?

TAK – musisz ustawić ręcznie.

Jak wkładasz baterie po raz pierwszy do nowego ciśnieniomierza.

I za każdym razem, jak wyjmujesz baterie i wkładasz nowe.

Jest to ważne, gdyż Twoje wyniki w pamięci zapisywane są razem z datą i godziną, jaką w tym czasie wskazuje ciśnieniomierz.

Jeśli źle ustawisz datę, to również Twoje wyniki w pamięci będą błędnie oznaczone.

Nie jest to trudne, cały proces jest graficznie przedstawiony w instrukcji.

  • po włożeniu baterii i pierwszym uruchomieniu ciśnieniomierza na samej górze pojawią się migające 4 cyfry, które oznaczają rok
  • za pomocą strzałek musisz ustawić prawidłowy rok
  • jak już go ustawiasz, to naciskasz przycisk daty i godziny [znajduje się z tyłu ciśnieniomierz, ma postać tarczy zegara]
Ustawianie roku po włożeniu baterii po raz pierwszy
Ustawianie roku
  • teraz musisz ustawić miesiąc, używając ponownie strzałek – migać będą dwie cyfry z prawej strony.
Ustawianie miesiąca po włożeniu baterii po raz pierwszy
Ustawianie miesiąca
  • po kolejnym naciśnięciu przycisku daty i godziny aparat przechodzi do ustawienia dnia, po jeszcze kolejnym do ustawiania godziny i na samym końcu ustawienia minuty
  • po ustawieniu minuty ponownie naciskasz przycisk daty i godziny, aby zapisać ustawienia

A co jeśli źle ustawię datę, da się ją poprawić?

TAK.

Wystarczy nacisnąć przycisk daty i godziny.

Proces, który opisałem powyżej rozpocznie się od nowa.

Po naciśnięciu przycisku daty i godziny proces ustawiania daty i godziny rozpoczyna się od nowa
Jeśli chcesz ustawić datę i godzinę od nowa, to naciśnij znajdujący się z tyłu przycisk daty i godziny

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Funkcja uśredniania

Model wyposażony jest w 2 rodzaje funkcji uśredniania:

  • średnia z ostatnich 2 lub 3 odczytów dokonanych w odstępie 10 minut

Mało przydatna w przypadku Omron M6 ze względu na opisany powyżej tryb Afib.

Pozostałość z modelu Omron M3 i M4, które nie mają możliwości wykonywania 3 pomiarów za 1 naciśnięciem.

W ich przypadku robi się 3 pojedyncze pomiary z zachowaniem 1-minutowego odstępu między nimi i przy użyciu tej funkcji możesz zobaczyć średni wynik z tych 3 pomiarów.

Jak uruchamia się tą funkcję?

  • najpierw wybierz, dla którego użytkownika chcesz sprawdzić średnią
  • następnie przyciśnij i przytrzymaj przycisk pamięci [to ten przypominający notes z ołówkiem] przez 3 sekundy – na górze ekranu pojawi się ikonka w kształcie wykresu z napisem AVG
Ekran pokazujący średnia z ostatnich 2-3 pomiarów
Średnia z 2-3 ostatnich pomiarów zrobionych w odstępie 10 minut
  • tygodniowe średnie poranne/wieczorne

Po naciśnięciu przycisku średniej [słońce z księżycem] zobaczysz na ekranie średnią tygodniową z pomiarów porannych.

Tygodniowa średnia poranna
Tygodniowa średnia poranna

Tutaj kolejny raz wspomnę o opisanym wcześniej trybie porównawczym.

Po prawej stronie widzisz średnią poranną z tego tygodnia, a po lewej stronie średnią z poprzedniego tygodnia.

Średnie tygodniowe przeglądanie wyników
1 – średnia z poprzedniego tygodnia 2 – średnia z obecnego tygodnia

Za pomocą strzałek możesz cofać się do poprzednich tygodni.

Zmianie ulega tylko wartość z lewej strony. Wartość średniej z obecnego tygodnia cały czas pozostaje na swoim miejscu.

Jest to fantastyczna opcja.

Dlaczego?

Pierwsza sytuacja, to jeśli lekarz zaleci Ci kontrolę ciśnienia w domu, gdyż podejrzewa, że możesz mieć nadciśnienie.

Według wytycznych ESC/ESH, z których korzysta Polskie Towarzystwo Kardiologiczne odnośnie do postępowania w nadciśnieniu, rozpoznanie nadciśnienia w warunkach domowych przebiega następująco [cytat z wytycznych]:

w porównaniu z wartościami ciśnienia mierzonymi w gabinecie lekarskim domowe pomiary ciśnienia tętniczego są z reguły niższe, a próg rozpoznania nadciśnienia tętniczego stanowią wartości ciśnienia ≥ 135/85 mmHg (odpowiednik wartości ciśnienia ≥ 140/90 mmHg w gabinecie lekarskim uzyskane jako średnia z 3–6-dniowych pomiarów ciśnienia w domu [5]

W przypadku Omron M6 naciskasz jeden przycisk i masz już średnią z porannych wyników, ponowne naciśnięcie i masz średnią z wyników wieczornych – przy założeniu, że ciśnienie było mierzone przez cały tydzień.

Po drugie funkcja średnich porannych i wieczornych w połączeniu z trybem porównawczym pozwala Ci śledzić, jak zmienia się Twoje ciśnienie w długim okresie.

Jasno widzisz, czy stosowane leczenie przynosi efekty, czy nie.

Ok, brzmi świetnie, a jak sprawdzić średnią wieczorną?

Naciśnij jeszcze raz przycisk średniej [słońce z księżycem] na górze ekranu pojawi się ikonka księżyca.

Ekran pokazujący średnią tygodniową wieczorną
Tygodniowa średnia wieczorna

Identycznie jak w przypadku średnich porannych możesz używać strzałek, aby cofać się do poprzednich tygodni.

Jak ciśnieniomierz wylicza te średnie?

Obliczanie tygodniowej średniej porannej wygląda następująco:

  • średnia wyników pomiarów przeprowadzonych rano (4:00–9:59), od niedzieli do soboty. Do obliczenia średniej porannej dla każdego dnia używanych jest od 2 do 3 odczytów pomiarów dokonanych w ciągu pierwszych 10 minut rano w godzinach 4:00–9:59

Obliczanie tygodniowej średniej wieczornej wygląda następująco:

  • średnia wyników pomiarów przeprowadzonych wieczorem (19:00–1:59), od niedzieli do soboty. Do obliczenia średniej wieczornej dla każdego dnia używanych jest od 2 do 3 odczytów pomiarów dokonanych w ciągu ostatnich 10 minut wieczorem w godzinach 19:00–1:59

Zwróć uwagę, że średnia liczona jest od niedzieli.

Spowodowane jest to tym, że w USA tydzień rozpoczyna się w niedzielę.

Najwidoczniej dla Omrona jest to ważniejszy rynek niż Europa 🙂

Wskaźnik wysokiego ciśnienia

Ujrzysz go ekranie, jeśli Twoje ciśnienie skurczowe wynosi 135 mmHg lub wyższe i/lub ciśnienie rozkurczowe 85 mmHg lub więcej.

Symbol podniesionego ciśnienia na ekranie ciśnieniomierza Omron M6
Wskaźnik wysokiego ciśnienia

Dzięki temu w jednym momencie możesz określić, czy Twoje ciśnienie jest za wysokie, czy nie.

Pamiętaj, że o tym, czy masz nadciśnienie, czy nie decyduje tylko i wyłącznie lekarz, a nie ekran ciśnieniomierza. Pojedynczy pomiar nic nie znaczy.

Automatyczny pomiar ciśnienia za naciśnięciem jednego przycisku

Naciskasz przycisk i zapominasz o wszystkim innym.

Ewentualnie przytrzymujesz 2 sekundy, jeśli chcesz uruchomić tryb 3 pomiarów.

Tak w skrócie wygląda pomiar ciśnienia.

Pomiar ciśnienia za naciśnięciem jednego przycisku
Automatyczny pomiar za pomocą jednego przycisku

Pomiar rozpoczyna się i kończy się automatycznienie musisz nic robić.

Nawet nie musisz go wyłączać po zmierzeniu ciśnienia.

Sam wyłączy się po około 100 sekundach.

Zasilanie

Ciśnieniomierz jest zasilany przy pomocy 2 źródeł:

  • 4 baterie AA 1,5V
  • lub zasilacz sieciowy

Niestety, jak już wspomniałem wcześniej, w zestawie znajdziesz tylko 4 paluszki AA.

Zasilacz musisz dokupic na własna rękę -> kliknij tutaj i sprawdź najniższa cenę.

Zasilacz sieciowy Omron do ciśnieniomierza
Zasilacz do ciśnieniomierzy i nebulizatorów Omron HHP-CM01

Trochę szkoda, bo używanie zasilacza pozwala zaoszczędzić trochę pieniędzy na bateriach.

I pozwala mierzyć ciśnienie, jeśli baterie się rozładują.

Nawet jeśli zdecydujesz się na zakup zasilacza, to i tak baterie powinny być włożone.

Nie martw się model jest zaprojektowany w taki sposób, że zasilanie z baterii jest wyłączone, gdy wtyczka zasilacza jest włożona do gniazda.

Dlaczego?

Jeśli odłączysz zasilacz od gniazdka i w aparacie nie ma baterii, to data i godzina ulegają zresetowaniu.

I musisz ustawiać je od nowa, jeśli chcesz zmierzyć ciśnienie – nie da się ukryć, jest to trochę żmudne.

Wskaźnik baterii

Przybiera 2 postacie:

Wskaźnik baterii częściowo rozładowanej i całkowicie rozładowanej
Wskaźnik baterii
  1. baterie są słabe – należy rozważyć wymianę baterii, nadal możesz mierzyć ciśnienie
  2. baterie są rozładowane – natychmiast wymień baterie, nie możesz zmierzyć ciśnienia

Czy przy wymianie baterii pamięć ulega skasowaniu?

NIE.

Pomiary zostają w pamięci.

Funkcja automatycznego wyłączania

Nie musisz się martwić, że jak nie wyłączysz aparatu, to rozładują Ci się baterie.

Ciśnieniomierz sam wyłącza się po około 100 sekundach po zakończeniu pomiaru.

Oczywiście możesz go wyłączyć ręcznie, naciskając przycisk START/STOP.

Pozwala to na wydłużenie żywotności baterii – nie musisz ich tak często wymieniać (oszczędzasz pieniądze).

Sygnalizacja ruchu ciała podczas pomiaru

Pojawia się w przypadku wykrycia ruchów ciała podczas pomiaru.

Zwłaszcza ramienia, na które założony jest mankiet.

Ekran ciśnieniomierza symbolem wskazującym ruch podczas pomiaru
Wskaźnik ruchu ciała podczas pomiaru

Co zrobić, jak zobaczę taki symbol po zakończonym pomiarze?

Musisz koniecznie powtórzyć pomiar, gdyż wynik jest zafałszowany.

Pamiętaj, aby odczekać 1-2 minuty przed wykonaniem kolejnego pomiaru.

Etui ochronne

Pomimo dużych rozmiarów pokrowiec bez problemu jest w stanie pomieścić ciśnieniomierz razem z mankietem.

Etui ochronne z ciśnieniomierzem i mankietem w środku
Etui ochronne bez problemu pomieści zarówno ciśnieniomierz, jak i mankiet

Warto po zakończeniu pomiaru chować do niego aparat – ochrona przed zarysowaniami i kurzem.

Na duży plus trzeba zaliczyć rączkę do trzymania.

Mała rzecz, ale cieszy.

Świetnie sprawdzi się jeśli chcesz zabrać ciśnieniomierz w podróż.

Rączka, za którą możesz przenosić etui
Rączka świetnie sprawdzi się, jeśli chcesz zabrać ciśnieniomierz ze Sobą

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Jak mierzyć ciśnienie ciśnieniomierzem naramiennym Omron M6 Comfort?

Przed rozpoczęciem pomiaru zadbaj, żeby:

  • nie pić kawy, spożywać alkoholu i nie palić papierosów 30 minut przed mierzeniem
  • unikaj wysiłku fizycznego, stresowych sytuacji i kąpania się przed wykonaniem pomiaru
  • skorzystaj z łazienki, aby opróżnić pęcherz
  • usiądź w wygodnej pozycji, plecy podparte, stopy na podłodze, nieskrzyżowane
Plecy oparte o krzesło i nogi na ziemi nieskrzyżowane
Prawidłowa pozycja podczas pomiaru
  • krzesło powinno znajdować się wystarczająco blisko, aby nie musieć pochylać się do przodu
  • pomiar powinien być wykonywany na gołym ramieniu, nie podwijaj rękawów, gdyż może to działać jak opaska uciskowa i dodatkowo spycha mankiet poniżej łokcia
Podwinięty rękaw bluzy z kapturem tworzy opaskę uciskową
Podwinięty rękaw nie dość, że tworzy swego rodzaju opaskę uciskową to jeszcze spycha mankiet niżej
  • zrelaksuje się przez około 5 minut – unikaj przeglądania smartfonu, rozmowy, myślenia o czymkolwiek stresującym

Jeśli chodzi o zakładanie mankietu:

  • dolna krawędź mankietu powinna znajdować się 1-2 cm powyżej Twojego zgięcia łokciowego
Mankiet założony 1-2 cm powyżej zgięcia w łokciu
Mankiet 1-2 cm powyżej zgięcia łokciowego
  • przewód powietrza powinien być skierowany w kierunku Twojego nadgarstka, a nie w kierunku barku
Przewód powietrza mankietu musi być skierowany w kierunku nadgarstka
Przewód powietrza powinien być skierowany w kierunku nadgarstka

Podczas pomiaru staraj się nie ruszać, nie rozmawiać i nie przeglądać telefonu.

I to już wszystko jeśli chodzi o pomiar.

Jak już pisałem wcześniej prosto, szybko i co najważniejsze komfortowo.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Najczęściej zadawane pytania – ciśnieniomierz Omron M6 Comfort HEM-7360-E

Ile wynosi gwarancja dla Omron M6 Comfort?

60 miesięcy na ciśnieniomierz i 12 miesięcy na mankiet.

Czy mankiet jest odpowiedni dla dzieci?

Musisz zmierzyć obwód ramienia. Dla starszych dzieci powinien pasować. W przypadku młodszych może być problem.

Czy do tego modelu można dokupić większy mankiet?

Nie.

Czy do tego modelu można dokupić mniejszy mankiet?

Nie.

Czy Omron M6 został przebadany klinicznie?

Tak. Został zwalidowany klinicznie dla ogólnej populacji, kobiet w ciąży oraz diabetyków.

Czy aparat działa z akumulatorami AA?

Tak.

Czy można podłączyć zasilacz sieciowy zamiast baterii?

Tak.

Czy Omron M6 ma Bluetooth?

Nie.

Czy Omron M6 Comfort wykrywa arytmię?

Tak.

Czy Omron M6 wykrywa migotanie przedsionków?

Tak.

Czy Omron M6 zawiera etui do przechowywania?

Tak.

Czy Omron M6 automatycznie się wyłącza?

Tak.

Czy aparat monitoruje poziom tlenu we krwi [saturację]?

Nie, tym zajmuje się pulsoksymetr.

Ile odczytów może przechowywać Omron M6 Comfort HEM-7360-E?

2×100 – po 100 odczytów na każdeo użytkownika.

Jak długo zajmuje odczyt od momentu naciśnięcia przycisku start?

Około 30-45 sekund. Zależy od Twojego ciśnienia, im wyższe ciśnienie, tym dłużej trwa.

Czy da się usunąć pojedynczy wpis z pamięci?

Nie.

Czy Omron M6 HEM-7360-E wydaje sygnał dźwiękowy, gdy zakończy odczyt?

Nie.

Czy Omron M6 wykonuje 3 pomiary za 1 kliknięcie i pokazuje ich średni wynik?

Tak.

Czy Omron M6 wymaga kalibracji?

Tak. Jeśli aparat jest używany w domu, to zalecany czas kalibracji wynosi co 2 lata.

Czy Omron M6 ma podświetlany wyświetlacz?

Nie, jeśli chcesz model z podświetlanym wyświetlaczem, to sprawdź Braun ExactFit 3.

Czy aparat posiada wskaźnik poprawnego założenia mankietu?

Tak.

Czy mankiet Intelii Wrap nadaje się do użytku na prawym i lewym ramieniu?

Tak.

Omron M6 Comfort a Omron M7 Intelli IT – różnice

Często zadawane pytanie przez pacjentów, ponieważ oba modele wyglądają niemal identycznie.

Omron M6 i Omron M7 porównanie modeli
Omron M6 Comfort a Omron M7 Intelli IT

Jedyna znacząca różnica to możliwość sparowania Omron M7 z aplikacją Omron Connect na smartfonie poprzez Bluetooth.

Także, jeśli trafiasz tutaj z wyszukiwarki Google, po wpisaniu Omron M7, to możesz przeczytać tę recenzję od początku.

Aplikacja Omron Connect, do której możesz przesyłać pomiary przy użyciu Bluetootha
Aplikacja Omron Connect

Oczywiście nie muszę Ci chyba mówić, że model Omron M7 jest droższy niż M6.

Jak dużo droższy?

Różnica to około 70 zł -> kliknij i sprawdź najniższa cenę Omron M7 Intelli IT.

Czy warto dołożyć za możliwość połączenia ciśnieniomierza ze smartfonem?

Moim zdaniem NIE.

Po pierwsze, jeśli nie wiesz co to Bluetooth, to nawet nie próbuj.

Proces łączenia ciśnieniomierza z telefonem i samo przesyłanie danych pozostawiają sporo do życzenia.

Może to moja wina, bo nie jestem aż tak dobrze obeznany w smartfonach.

Ale zdarzały mi się sytuacje, gdzie musiałem czekać kilka godzin, zanim moje wyniki pojawią się na telefonie.

Po drugie, mam duże obawy odnośnie do tego, co dzieje się z przesyłanymi danymi.

Dlaczego?

Aby korzystać z aplikacji, musisz wyrazić zgodę na dzielenie się wynikami Twoich pomiarów z bliżej nieznanymi podmiotami.

Ktoś może powiedzieć, że to standardowa obecnie praktyka używana przez witryny internetowe, które zbierają dane do reklamy.

Zgodzę się.

Ale tutaj musisz dodatkowo jeszcze podać Swoje dane osobowe.

Po co komu potrzebne moje wyniki i do czego są używane?

Nie mam zielonego pojęcia.

Nie da się ukryć, że opcja przesyłania wyników do telefonu i korzystania z aplikacji ma sporo zalet:

  • nieograniczona pojemność na zapisywanie wyników pomiarów
  • pokazuje, jak Twoje ciśnienie zmienia się w czasie – możesz sprawdzić, czy stosowana terapia przynosi efekty
  • możesz ustawiać przypomnienia o wykonywaniu codziennych odczytów ciśnienia – nie musisz się martwić, że zapomnisz
  • odczyty ciśnienia możesz łączyć z innymi danymi zdrowotnymi – spożycie kalorii, waga, poziom aktywności fizycznej
  • możliwość przesyłania wyników przez emaila, na przykład do lekarza

Czy Omron M7 może być używany bez korzystania z aplikacji?

Tak.

Jest to tylko dodatkowa opcja, z której nie musisz korzystać.

W takim przypadku będzie się zachowywał tak samo, jak recenzowany tutaj Omron M6 Comfort.

omron m7 intelli it opinie
Omron M7 Intelli IT

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Podsumowanie i alternatywy dla Omron M6 Comfort HEM-7360-E

W tym przedziale cenowym Omron M6 nie ma żadnych konkurentów.

Jest to bez dwóch zdań najlepszy ciśnieniomierz naramienny w granicach 300 zł.

Bardzo duża liczba pozytywnych opinii użytkowników tylko to potwierdza.

Omron M6 test i opinie
Omron M6 opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl

Jeśli szukasz czegoś tańszego, to możesz spróbować jego młodszego brata Omron M3 Comfort lub sprawdzić ranking ciśnieniomierzy Omron.

Używa tego samego mankietu sztywengo, co recenzowany tutaj Omron M6.

Jest około 100 zł tańszy.

Omron M3 Comfort
Omron M3 Comfort

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 25/04/2024

Główne różnice pomiędzy Omron M3, a Omron M6:

  • brak możliwości wykrywania migotania przedsionków
  • brak trybu Afib – 3 pomiary za naciśnięciem jednego przycisku
  • pamięć 2 x 60 – 60 odczytów na każdego użytkownika
  • brak trybu porównawczego
  • mniejszy ekran