Szukaj
Close this search box.

Ciśnieniomierz Omron M3 Comfort Opinie i Recenzja [NAJLEPSZY Model na Rynku?]

Omron M3 Comfort
4.5/5
Plusy
Minusy

Mam do Ciebie pytanie: Jaki ciśnieniomierz jest najczęściej spotykany w gabinetach lekarskich?

Jeśli Twoja odpowiedź to Omron, to brawo!

A jeśli Twoja odpowiedź to Omron M3 Comfort, to cóż najwyższy czas zacząć grać w Lotto.

Omron M3 to jeden z najpopularniejszych, a zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że najpopularniejszy ciśnieniomierz w naszym kraju.

Skąd mogę to wiedzieć?

Po pierwsze z doświadczenia.

Więcej niż 10 lat pracy w aptece jako farmaceuta czegoś mnie nauczyło.

Po drugie z opinii użytkowników.

Omoron M3 Comfort opinie
Omron M3 Comfort opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl

Nie będę oszukiwał… nie należy do najtańszych – nie jest to najlepszy wybór w kategorii cena do oferowanych możliwości.

Ale jeśli zależy Ci na zakupie aparatu:

  • sprawdzonej marki
  • który zapewni Ci nieporównywalny komfort mierzenia
  • i co najważniejsze dokładności i powtarzalności pomiarów

to Omron M3 Comfort będzie strzałem w dziesiatkę!

Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego jak tak popularny, to czytaj dalej.

Co znajdziesz w pudełku?

Po otwarciu pudełka znajdziesz:

  1. automatyczny ciśnieniomierz naramienny Omron M3 Comfort HEM-7155-E
  2. mankiet sztwyny Omron Intelli Wrap M-L [22-42 cm]
  3. zestaw baterii [4 x AA 1,5V]
  4. etui
  5. instrukcję obsługi
  6. kartę gwarancyjną
Co znajdziesz w pudełku ciśnieniomierza naramiennego Omron M3 Comfort
Zawartość opakowania Omron M3 Comfort

Zwalidowany klinicznie ciśnieniomierz

Co to znaczy, że Omron M3 jest zwalidowany klinicznie?

Spełnia wymagane kryteria pod kątem dokładności pomiarów w warunkach klinicznych zgodnie ze standardami określonymi przez niezależnie organizacje zajmujace się testowaniem ciśnieniomierzy.

Badania potwierdzające, że Omron M3 ma walidację kliniczną.
Baza STRIDE BP, krtóra pozwala na sprawdzenie czy aparat posiada walidację

Omron M3 został przebadany na [1]:

  • ogólnej populacji
  • diabetykach
  • kobietach ciężarnych

Co mi to daje?

  • chyba nie chcesz, żeby lekarz stwierdził na podstawie Twoich domowych pomiarów, że masz nadciśnienie tylko dlatego, że ciśnieniomierz fałszuje wyniki?
  • albo zmienił Ci dawkowanie leku, gdyż Twoje domowe pomiary wskazują, że stosowana terapia nie przynosi rezultatów?

Zwalidowany klinicznie aparat GWARANTUJE Ci, że wynik, jaki widzisz na ekranie aparatu to faktycznie Twoje rzeczywiste ciśnienie.

Uniwersalny mankiet Intelli Wrap

Bez dwóch zdań największa zaleta tego ciśnieniomierza.

Omron M3 wyposażony jest w mankiet sztywny o rozmiarze M-L [22-42 cm].

Mankiet sztywny Omron
Mankiet sztywny Omron Intelli Wrap

Pewnie zastanawiasz się: Co to jest mankiet sztywny i czy to znaczy, że są jakieś inne rodzaje mankietów?

TAK.

Oprócz mankietu sztywnego w tańszych modelach mozesz spotkać się z tak zwanymi mankietami miękkim.

Mankiet sztywny jest już uformowany do kształtu ramienia
Mankiet Intelli Wrap przypomina sztywną tubę

Jak widzisz na załączonym powyżej zdjęciu, mankiet jest już wstępnie uformowany [przypomina rurkę] do konturów ramienia.

A dlaczego sztywny?

Obejrzyj poniższe wideo, to zrozumiesz.

Czy jest to lepsze rozwiązanie niż mankiet miękki?

Zdecyodwanie TAK.

Tak naprawdę ma tylko 2 wady – o nich za chwilę.

Co w nim jest takiego świetnego?

Prawidłowo założony mankiet to najważniejszy czynnik, który wpływa na dokładność pomiarów.

W przypadku takiego mankietu jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że nie da się go źle założyć.

Naprawdę musisz się postarać, żeby coś poszło nie tak.

Tak naprawdę jedyne co musisz zrobić to wsunąć ramię w uformowany otwór, ewentualnie trochę go rozgiąć.

Mankiet sam owinie się wokół Twojego ramienia.

Nie musisz prosić nikogo o pomoc przy jego zakładaniu.

Dzięki temu masz pewność, że każdy pomiar będzie wykonany poprawnie.

A wynik, jaki widzisz na ekranie ciśnieniomierza, będzie jak najwierniej odzwierciedlał Twoje rzeczywiste ciśnienie.

I na ich podstawie lekarz będzie mógł decydować, co robić z Twoim ciśnieniem.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024

A chyba właśnie po to kupujesz aparat do mierzenia ciśnienia. W trosce o Swoje zdrowie, nieprawdaż?

Dodatkowo mankiet sztywny nie ściska tak mocno ramienia przy pompowaniu, jak mankiet miękki.

Co ma duże znaczenie zwłaszcza w przypadku osób starszych z wątłymi ramionami. Mocny ucisk może prowadzić do dyskomfortu, a nawet bólu.

Zapomniałem wspomnieć jeszcze o tak zwanym wskaźniku poprawnego założenia mankietu.

Jak on wyglada i do czego służy?

Jak sama nazwa wskazuje, informuje Cię, czy mankiet został prawidłowo założony.

Ekran ciśnieniomierza pokazujący wskaźnik poprawnie zapiętego mankietu i wskaźnik zbyt luźno zapiętego mankietu
Wskaznik poprawnego założenia mankietu
  1. mankiet prawidłowo zapięty – pomiar będzie wykonany poprawnie
  2. mankiet za luźno zapięty – musisz zapiać mankiet jeszcze raz i powtórzyć pomiar

Mówiłem Ci już, że naprawdę musisz się postarać, aby źle nim zmierzyć ciśnienie 😊

OK, a co jeśli chodzi o wady?

Jedyne wady, jakie ma w porównaniu z mankietem miękkim to:

  • występuje tylko w jednym rozmiarze 22-42 cm – także, jeśli masz większe lub mniejsze ramię, to nie jest to ciśnieniomierz dla Ciebie
  • wysoka cena mankietu – jeśli popsujesz mankiet, to musisz się liczyć z wydatkiem około 130-150 zł [mankiet Omron Intelli Wrap], za taką kwotę, to można już kupić już naprawdę solidny ciśnieniomierz [jaki ciśnieniomierz kupić]

Czy mankiet jest objęty gwarancją?

Jeśli uszkodzenie jest z Twojej winy, to nie obejmuje.

Podsumowując pomimo naprawdę wysokiej ceny i tylko jednego rozmiaru…

Łatwość i komfort zakładania, i co najważniejsze spokojna głowa o to, że ciśnienie zostanie zmierzone prawidłowo, są jak najbardziej tego warte.

Przejdę teraz do opisu wyglądu zewnętrznego, a później zajmę się jego głównymi funkcjami.

Wygląd zewnętrzny

Kompaktowy, wykonany z białego błyszczącego plastiku.

Tak w skrócie można opisać jego wygląd.

Jeśli chodzi o rozmiar, to zdecydowanie można zaliczyć go do większych ciśnieniomierzy.

Porównanie rozmiarów ciśnieniomierzy Omron M3, Microlife BP A2, Tech-Med TMA 500-Pro
Od lewej: Microlife BP A2 Basic, Omron M3 Comfort, Tech-Med TMA-500 Pro

Zwłaszcza jego duży ekran zwraca uwagę.

Jeśli chodzi o sam ekran, to ma on kształt kwadratu o wymiarach:

  • wysokość 6,5 cm
  • szerokość 6,5 cm
Ekran ciśnieniomierza Omron M3 Comfort i jego rozmiary
Rozmiar ekranu

Dzięki dużemu ekranowi pomiary są łatwe do odczytania.

Szczególnie dla osób starszych, które mogą mieć problemy ze wzrokiem.

Oprócz ekranu na duży plus trzeba zaliczyć również czcionkę ekranu.

Czcionka ekranu aparatu do pomiaru ciśnienia Omron M3
Czcionka ekranu jest duża i wyraźna, dzięki czemu łatwo odczytasz wynik

Jak widzisz, czcionka jest wyraźna i dużych rozmiarów.

Dzięki temu pomiary są łatwe do odczytania i to nawet dla osób starszych.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024

Na środku dolnej krawędzi obudowy, pod niebieskim przyciskiem START/STOP znajdziesz plombę gwarancyjną – naklejka, na której pisze “Quality Pass”.

Plomba gwarancyjna naklejka Quality Pass
Naklejka Quality Pass

Co ona oznacza?

Jeśli jest w nienaruszonym stanie, to znaczy, że jest to całkowicie nowy ciśnieniomierz i nie było w nim nic “grzebane” – prosto z fabryki.

Z lewej strony znajdziesz gniazdko, do którego wkłada się przewód powietrza mankietu.

Zaraz obok wtyczki jest naklejka informująca o tym, jaki mankiet pasuje do tego modelu (HEM-FL31).

Wtyczka, do której wkłada się przewód powietrza i naklejka z informacjami odnośnie do numer mankietu
Wtyczka na przewód powietrza mankietu

Przydatne, jeśli Twój mankiet ulegnie uszkodzeniu i chcesz kupić nowy.

Nie musisz tracić czasu i szukać w Internecie, jaki mankiet kupić.

Z tyłu znajdziesz gniazdko na podłączenie zasilacza.

Tył aparatu z wyjściem na zasilacz
Wtyczka na zasilacz sieciowy

Czy do ciśnieniomierza dołączony jest zasilacz?

Niestety w zestawie brakuje zasilacza.

Możesz go dokupić oddzielnie – Omron HHP-CM01.

Jaki jest koszt takiego zasilacza?

Około 40 zł.

Zasilacz sieciowy do ciśnieniomierza Omron M3
Zasilacz do ciśnieniomierzy i nebulizatorów Omron HHP-CM01

Na spodzie aparatu znajdziesz miejsce na włożenie 4 baterii AA 1,5V oraz naklejkę z informacjami o ciśnieniomierzu: gidze został wyprodukowany, numer serii etc.

Spód ciśnieniomierza z miejscem na baterie
Miejsce na włożenie baterii

Czy do ciśnieniomierza dołączone są baterie?

Tak, 4 paluszki AA 1,5V.

Warto wspomnieć jeszcze o gumowych nóżkach, dzięki którym ciśnieniomierz nie ślizga się po stole.

Gumowe nóżki na spodzie ciśnieniomierza
Gumowe nóżki zapobiegają przesuwaniu się ciśnieniomierza podczas pomiaru

W prawym dolnym rogu aparatu znajdziesz duży niebieski przycisk START/STOP, który uruchamia i wyłącza ciśnieniomierz.

Zdecydowanie się wyróżnia na tle białego korpusu, starsze osoby to docenią.

Przedni korpus ciśnieniomierza z przyciskiem włączania i wyłączania
Przycisk START/STOP wyróżnia się na tle pozostałcyh

Szkoda, że znajdujące się nad nim przyciski są już dużo mniejsze i zlewają się kolorem z obudową aparatu.

Przyciski na przodzie ciśnieniomierza, przy pomocy których obsługuje się ciśnieniomierz
Przyciski, które służą do obsługi ciśnieniomierza
  1. przycisk wyboru użytkownika
  2. przycisk pamięci – pojedyncze naciśnięcie wyświetla wartość ostatnio wykonanego pomiaru, 3-sekundowe przyciśnięcie wyświetla średnia z 2-3 ostatnich pomiarów zrobionych w odstępie 10 minut [o tym dokładniej napiszę później]
  3. strzałki, którymi przełączasz pomiary w pamięci lub ustawiasz datę i godzinę
  4. przycisk daty i czasu – służy do ustawienia daty i czasu

Nie martw się, o każdej z tych funkcji dowiesz się więcej za chwilę.

Teraz przejdźmy do opisu symboli, jakie możesz zobaczyć na wyświetlaczu.

Omron M3 oznaczenia na wyświetlaczu

Symbole, jakie można spotkać na ekranie ciśnieniomierza Omron M3
Omron M3 oznaczenia na wyświetlaczu
  1. wskaźnik wysokiego ciśnienia
  2. wskaźnik nieregularnego bicia serca [arytmii]
  3. wskaźnik ruchu ciała podczas pomiaru
  4. wskaźnik mankietu – mankiet zapięty za luźno, zapiąć jeszcze raz i powtórzyć pomiar
  5. wskaźnik mankietu – mankiet zapięty prawidłowo
  6. wybrany profil użytkownika
  7. SYS – ciśnienie skurczowe DIA – ciśnienie rozkurczowe
  8. tętno/puls
  9. data i godzina – zmieniają się co kilka sekund, raz wyświetlana jest data raz godzina

Ciśnieniomierz Omron M3 – główne funkcje

Niestety obecne instrukcje obsługi ciśnieniomierzy nie należą do zbyt wyczerpujących.

Aby w pełni wykorzystać potencjał Omron M3 Comfort, warto znać jego wszystkie funkcje i jak ich prawidłowo używać.

Automatyczny pomiar za pomocą jednego przycisku

Naciskasz jeden przycisk i zapominasz o wszystkim innym.

Pomiar rozpoczyna się po naciśnięciu jednego przycisku
Automatyczny pomiar za pomocą jednego przycisku

Pomiar rozpoczyna i kończy się automatycznie – nie musisz nic robić.

Aparat nawet sam wyłączy się po około 100 sekundach od zakończenia pomiaru.

Możliwość korzystania przez 2 użytkowników

Omron M3 może być używany przez 2 osoby.

Jak to działa?

Wystarczy, że przed dokonaniem pomiaru wybierzesz profil użytkownika, na którym zostanie zapisany pomiar ciśnienia.

Jak dokonuje się wyboru profilu użytkownika?

Za pomocą specjalnego suwaka na przodzie ciśnieniomierza.

Suwak na przedzie ciśnieniomierza Omron M3 dzięki, któremu wybiera się użytkownika
Przycisk wyboru użytkownika

Świetne rozwiązanie, jeśli w Twoim domu więcej niż jedna chce kontrolować ciśnienie.

Każdy ma Swój profil i gwarancję, że podczas przeglądania wyników zapisanych w pamięci są to tylko i wyłącznie jego wyniki.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024

Z funkcją wyboru użytkownika związana jest funkcja pamięci.

Funkcja pamięci

Jak już wspomniałem powyżej, po zakończeniu pomiaru Twój wynik jest automatycznie zapisywany w pamięci ciśnieniomierza na profilu wcześniej wybranego użytkownika.

Do czego mi to potrzebne?

Po pierwsze nie musisz tracić czasu na zapisywanie pomiarów w zeszycie, czy dzienniku.

Po drugie masz możliwość przeglądania Swoich pomiarów, co pozwala Ci dostrzec pewne trendy w zmianie Twojego ciśnienia.

  • wzrost ciśnienia w poniedziałek rano, dlatego, że trzeba iść do pracy po weekendzie?
  • piątkowy pomiar ciśnienia jest zawsze dlatego, że rozpoczyna się weekend?

To mogą być powody, dla których Twoje odczyty są wyższe lub niższe niż normalnie.

Przeglądanie wyników zapisanych w pamięci pozwala Ci łatwo zidentyfikować te trendy i co, najważniejsze je zrozumieć:

  • poniedziałkowy wzrost ciśnienia był spowodowany koniecznością pójścia do pracy, czy też rzeczywiście Twoje ciśnienie jest zawsze wysoki rano

Informacje na temat zmian ciśnienia w czasie mogą pomóc Ci, jak i Twojemu lekarzowi w podejmowaniu decyzji dotyczących zmiany stylu życia i leczenia.

Jak przegląda się pamięć ciśnieniomierza?

  1. wybierz użytkownika, dla którego chcesz przejrzeć wyniki
  2. wciśnij przycisk pamięci [notatnik z ołówkiem], aby wyświetlić ostatnio zapisany pomiar – na górze ekranu zobaczysz ikonę notatnika, co oznacza, że jesteś w trybie przeglądania wyników
Włączanie funkcji pamięci z zapisanymi wynikami
Jak aktywować funkcję przeglądania pamięci
  1. przy pomocy strzałek możesz przechodzić między zapisanymi wartościami
Zmiana rekordów w pamięci ciśnieniomierza
Przeglądanie wyników w pamięci ciśnieniomierza

Jak dużo odczytów mogę zapisać w pamięci?

2×60 – na każdy profil użytkownika możesz zapisać 60 pomiarów.

A co się dzieje, jeśli dokonuję pomiaru numer 61?

Kasowany jest najstarszy pomiar i na jego miejsce zapisywany jest najnowszy.

Czy odczyty mogą być usuwane z pamięci?

Niestety nie można usunąć pojedynczego wpisu.

Raz wykonany odczyt i przypisany do użytkownika nie może zostać usunięty.

Istnieje za to możliwość usunięcia wszystkie odczytów – wyczyszczenia całkowicie pamięci.

A co jeśli chciałbym pożyczyć sąsiadowi ciśnieniomierz, ale nie chcę, żeby jego wyniki zostały zapisane w pamięci?

Omron M3 posiada tak zwany tryb gościa.

Co to znaczy?

Po jego uruchomieniu pomiar nie zostanie zapisany w pamięci ciśnieniomierza.

  1. przytrzymaj przycisk START/STOP przez 3 sekundy
  2. na górze ekranu pojawia się jednocześnie dwie ikony, po ich wyświetleniu możesz puścić przycisk START/STOP pomiar rozpocznie się automatycznie w trybie gościa
Uruchamianie trybu gościa
Włączanie trybu gościa

Z pamięcią ciśnieniomierza związana jest funkcja daty i godziny.

Omron M3 Comfort pokazuje aktualną datę i godzinę.

Na górze ekranu wyświetla się data i godzina, które zmieniają się co kilka sekund
Data i godzina zmieniają się co kilka sekund

Po zmierzeniu ciśnienia wynik jest zapisywany w pamięci aparatu razem z datą i godziną jego wykonywania.

Czy data jest już fabrycznie ustawiona, czy muszę ją ustawić manualnie?

Musisz ustawić ręcznie.

Przed dokonaniem pierwszego pomiaru i za każdym razem, jak wyjmiesz baterie i włożysz nowe.

Jak ustawić datę i godzinę?

  1. po włożeniu baterii i pierwszym uruchomieniu ciśnieniomierza na samej górze zobaczysz migające 4 cyfry – jest to rok
  2. musisz go ustawić na aktualny używając przycisków strzałek
  3. jak już ustawiasz rok, to naciśnij przycisk pamięć [notes z ołówkiem]
Jak ustawić aktualny rok po pierwszym włożeniu baterii
Ustawianie roku
  • teraz znów zobaczysz 4 cyfry tylko, że rozdzielone ukośnikiem – migać będzie prawa z nich odpowiadająca miesiącowi
  • przy użyciu strzałek ustaw prawidłowy miesiąc i naciśnij przycisk pamięć
Jak ustawić aktualny miesiąc
Ustawianie miesiąca
  • teraz musisz ustawić dzień w taki sam sposób jak z miesiącem
  • po kolejnym naciśnięciu przycisku pamięci aparat przechodzi do ustawienia godziny, a po jeszcze kolejnym do ustawienia minuty

A co jeśli źle ustawię datę, da się to zmienić?

TAK.

Wystarczy nacisnąć przycisk daty i godziny.

Opisany powyżej proces rozpocznie się od nowa.

Poprawianie źle ustawionej daty i godziny
Przyciśnięcie przycisku daty i godziny pozwala Ci ustawić datę i godzinę od nowa

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024

Funkcja wykrywania nieregularnego bicia serca [arytmii]

Jeśli nie wiesz czym jest arytmia, to już wyjaśniam.

Jest to zaburzenie rytmu serca objawiające się jednym z poniższych [2]:

  • zbyt szybkim biciem serca, więcej niż 100 uderzeń na minutę – tachykardia
  • zbyt wolnym biciem serca, mniej niż 60 uderzeń na minutę – to tak zwana bradykardia
  • jak i nieregularnym biciem serca

Omron M3 Comfort może wykrywać nieregularny rytm serca podczas pomiarów ciśnienia krwi.

Proces odbywa się automatycznie, nie musisz naciskać żadnego dodatkowego przycisku.

Jeśli podczas Twojego pomiaru aparat wykryje nieregularne bicie serca, to na ekranie po zakończeniu pomiaru zobaczysz symbol arytmii.

Ekran ciśnieniomierza ze wskaźnikiem arytmii
Wskaźnik nieregularnego bicia serca [arytmii]

Do czego mi potrzebna ta funkcja wykrywania arytmii?

Możesz jej używać jako swego rodzaju testu we wczesnej diagnostyce zaburzeń serca.

Świetnie sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku osób starszych, u których takie zaburzenia są dość często spotykane.

Bądźmy szczerzy: Kiedy idziemy do lekarza?

Jak coś już się dzieje.

Niestety czasami jest to zbyt późno.

Dzięki funkcji wykrywania arytmii, jaką oferuje Omron M3, możesz zidentyfikować potencjalne zagrożenie wcześniej i zasięgnąć porady lekarza.

Pamiętaj, że aparat do mierzenia ciśnienia nie jest w stanie zastąpić badania kardiologicznego. Traktuj to jako ostrzeżenie. Tylko i wyłącznie lekarz jest w stanie stwierdzić arytmię.

Co zrobić, jeśli aparat wykryje nieregularną pracę serca?

Musisz powtórzyć pomiar.

Po pierwsze wynik może różnić się od Twoich rzeczywistych wartości ciśnienia ze względu na wykryte zaburzenia rytmu serca.

A na podstawie fałszywych wyników ciężko jest stwierdzić czy masz nadciśnienie i co najważniejsze, czy leczenie działa.

Tylko pamiętaj, żeby odczekać 1-2 minuty przed ponownym zmierzeniem ciśnienia.

Po drugie wykrycie arytmii może być spowodowane błędem pomiaru – ruch podczas pomiaru, źle założony mankiet.

Jeśli powtórzony pomiar będzie w porządku, to prawdopodobnie był to właśnie błąd.

Ale jeśli taka sytuacja będzie się powtarzała często, to musisz skontaktować się z lekarzem.

Wskaźnik wysokiego ciśnienia

Pojawia się na ekranie ciśnieniomierza po zakończeniu pomiaru, jeśli Twoje ciśnienie skurczowe wynosi 135 mmHg lub wyższe i/lub ciśnienie rozkurczowe 85 mmHg lub więcej.

Ekran ciśnieniomierza ze wskaźnikiem wysokiego ciśnienia
Wskaźnik wysokiego ciśnienia

Jesteś w stanie błyskawicznie określić, czy Twoje ciśnienie krwi jest za wysokie.

Dlaczego akurat 135/85?

Jest to wartość graniczna dla pomiarów domowych stosowana przez wytyczne ESC (Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne) i ESH (Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego), z których korzysta PTK (Polskie Towarzystwo Kardiologiczne) odnośnie do postępowania w nadciśnieniu tętniczym [3].

Pamiętaj, że o tym, czy masz nadciśnienie, czy nie decyduje tylko i wyłącznie lekarz, a nie ekran ciśnieniomierza. Pojedynczy pomiar nic nie znaczy.

Funkcja uśredniania wyników 3 ostatnich pomiarów

Po naciśnięciu i przytrzymaniu przycisku pamięci [to ten wyglądający jak notes z ołówkiem] pojawi Ci się średni wynik z ostatnich 2 lub 3 pomiarów wykonanych w odstępie 10 minut.

Na górze ekranu zobaczysz ikonkę wykresu z napisem AVG [od angielskiego average, co oznacza średnia].

Ekran ciśnieniomierza ze średnim wynikiem z 3 ostatnich pomiarów
średnia wartość ciśnienia z trzech ostatnich pomiarów w odstępie 10 minut

Do czego mi to potrzebne, jeśli chcę robić tylko jeden pomiar?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pomiarami ciśnienia, to możesz jeszcze tego nie wiedzieć.

Ale wytyczne ESC/ESH, z których korzysta Polskie Towarzystwo Kardiologiczne odnośnie do postępowania w nadciśnieniu tętniczym, zalecają:

  • wykonanie minimum 2 lub więcej pomiarów z 1-2 minutową przerwą między nimi w jednej sesji pomiarowej

Dlaczego powinno się mierzyć ciśnienie więcej niż 2 razy w jednej sesji pomiarowej?

Po pierwsze eliminuje przypadkowe błędy podczas pomiaru:

  • często jest tak, że nieświadomie popełniasz błąd podczas pierwszego pomiaru, który następnie nieświadomie korygujesz podczas drugiego pomiaru [ruch ramienia, rozmowa, sprawdzanie telefonu]
  • gdyby był wykonany tylko jeden pomiar, to wynik byłby zafałszowany przez ten błąd

Po drugie rekompensuje, to niedostateczny odpoczynek przed pomiarami.

Jeśli dopiero zaczynasz mierzyć ciśnienie, to możesz tego nie wiedzieć [nie martw się, dowiesz się o wszystkim później].

Przed wykonaniem pomiaru powinien odbyć się 5-minutowy odpoczynek.

Niestety praktycznie nikt się do tego nie stosuje – wszystkim nam się zawsze śpieszy.

Wykonywanie 2-3 pomiarów z 1-minutowa przerwa pomiędzy nimi w pewnym sensie daje Ci więcej czasu na odpoczynek.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to mam wykonać 2-3 pojedyncze pomiary przy pomocy ciśnieniomierza i użyć funkcji średniej, aby zobaczyć moje ciśnienie?

Dokładnie.

Taki wynik dużo lepiej odzwierciedla Twoje rzeczywiste ciśnienie krwi niż pojedynczy pomiar.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024

Zasilanie

Ciśnieniomierz może być zasilany w dwojaki sposób:

  • 4 baterie AA 1,5V
  • zasilacz sieciowy

Niestety, jak już wspomniałem wcześniej, w zestawie znajdziesz tylko 4 paluszki AA.

Zasilacz musisz dokupic na własna rękę.

Oczywiście, jeśli chcesz z niego korzystać, nie jest to obowiązkowe -> kliknij tutaj i sprawdź najniższą cenę zasilacza.

Zasilacz do ciśnieniomierza Omron
Zasilacz do ciśnieniomierzy i nebulizatorów Omron HHP-CM01

Trochę szkoda, że brak w zestawie zasilacza.

Jego używanie pozwala zaoszczędzić na bateriach.

No i nie musisz się martwić, że nie będziesz w stanie zmierzyć Swojego ciśnienia, jak rozładują Ci się baterie.

Czy baterie muszą być wsadzone, jak używa się zasilacza?

Nawet jeśli zdecydujesz się na zakup zasilacza, to i tak baterie powinny być cały czas wsadzone.

Dlaczego?

Jeśli odłączysz zasilacz od gniazdka i w ciśnieniomierzu nie ma baterii, to data i godzina ulegają zresetowaniu.

I musisz od nowa je ustawiać przy kolejnym pomiarze.

Nie martw się, model został zaprojektowany w taki sposób, że zasilanie z baterii jest wyłączone, gdy wtyczka zasilacza jest włożona do gniazda.

Wskaźnik baterii

Przybiera 2 postacie:

Symbol częściowo rozładowanej baterii i całkowicie rozładowanej baterii
Wskaźnik baterii
  1. baterie prawie rozładowane – należy rozważyć wymianę baterii, nadal możesz wykonywać pomiary
  2. baterie są rozładowane – natychmiast wymień baterie, nie możesz wykonywać pomiarów

Dzięki wskaźnikowi baterii unikasz sytuacji, w której baterie całkowicie się rozładują i nie będziesz mieć możliwości zmierzenia ciśnienia.

Czy przy wymianie baterii zapisane pomiary ulegają usunięciu?

Nie.

Wartości są nadal przechowywane w pamięci.

Sygnalizacja ruchu ciała podczas pomiaru

Jak sama nazwa mówi, pokazuje czy podczas pomiaru nie doszło do ruchu ramienia z mankietem.

Dzięki temu masz pewność, że pomiar przebiega prawidłowo, a otrzymany wynik jest wiarygodny.

Ekran aparatu do pomiaru ciśnienia ze wskaźnikiem ruchu ramienia
Wskaźnik ruchu ramienia

Co mam zrobić, jeśli zobaczę taki symbol po zakończeniu pomiaru?

Musisz koniecznie powtórzyć pomiar, gdyż wynik nie jest wiarygodny.

Tylko pamiętaj, aby odczekać 1-2 minuty przed wykonaniem kolejnego pomiaru.

Funkcja automatycznego wyłączania

Nie musisz się martwić, że jak zapomnisz wyłączyć ciśnieniomierz, to rozładują Ci się baterie.

Omron M3 sam wyłączy po około 100 sekundach.

Pozwala to na wydłużenie żywotności baterii – nie musisz ich tak często wymieniać (oszczędzasz pieniądze).

Etui do przechowywania i przewożenia

Jak na ciśnieniomierz w takiej cenie, to niestety pokrowiec jest słabej jakości.

Cienka szmata wykonana ze sztucznego materiału.

Etui do przechowywania ciśnieniomierza i mankietu
Etui do przechowywania wykonane jest z bardzo cienkiego materiału

Warto chować do niego ciśnieniomierz i mankiet – chroni przed zarysowaniami i brudem.

Etui z ciśnieniomierzem i mankietem w środku
Etui bez problemu pomieści zarówno aparat, jak i mankiet

Szkoda tylko, że etui nie posiada żadnej rączki do trzymania.

Jak mierzyć ciśnienie ciśnieniomierzem Omron M3?

Przed wykonaniem pomiaru:

  • unikaj picia kawy, spożywania alkoholu i palenia papierosów na około 30 minut przed pomiarem
  • postaraj się unikać wysiłku fizycznego, stresowych sytuacji, kąpieli przed rozpoczęciem pomiaru
  • skorzystaj z łazienki, aby mieć pewność, że Twój pęcherz jest pusty
  • usiądź w wygodnej pozycji, nie krzyżując nóg i kostek oraz podpierając plecy
Poprawna pozycja ciała podczas pomiaru - plecy podparte, nogi na ziemi nieskrzyżowane
Prawidłowa pozycja podczas pomiaru
  • krzesło powinno znajdować się wystarczająco blisko, aby nie musieć pochylać się do przodu
  • pomiar powinien być wykonywany na gołym ramieniu, nie podwijaj rękawów, gdyż może to działać jak opaska uciskowa i dodatkowo spycha mankiet poniżej linii zgięcia łokcia
Mankiet założony na ramię z podwiniętym rękawem
Podwinięty rękaw nie dość, że tworzy swego rodzaju opaskę uciskową to jeszcze spycha mankiet poniżej łokcia
  • postaraj się odprężyć przez około 5 minut – nie przeglądaj telefonu, unikaj rozmowy lub myślenia o czymkolwiek stresującym
  • mierz ciśnienie zawsze na tym samy ramieniu, o tej samej porze dnia
  • wykonaj 2-3 pomiary z 1-2 minutowym odstępem pomiędzy nimi

Jeśli chodzi o zakładanie mankietu:

  • dolna krawędź mankietu powinna znajdować się 1-2 cm powyżej Twojego zgięcia łokciowego
Mankiet sztywny Omron założony powyżej zgięcia łokciowego
Mankiet 1-2 cm powyżej zgięcia łokciowego
  • przewód powietrza mankietu musi być skierowany w kierunku nadgarstka
Przewód powietrza skierowany prawidłowo w kierunku nadgarstka i nieprawidłowo w kierunku barku
Przewód powietrza powinien być skierowany w kierunku nadgarstka
  • nie poruszaj ramieniem podczas pomiaru, nie rozmawiaj i nie przeglądaj telefonu

I to już wszystko jeśli chodzi o wykonywanie pomiaru ciśnienia przy pomocy Omron M3 Comfort.

Jak już pisałem wcześniej prosto, szybko i co najważniejsze komfortowo.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024

Najczęściej zadawane pytania – ciśnieniomierz Omron M3 Comfort HEM-7155-E

Ile wynosi gwarancja dla Omron M3 Comfort?

60 miesięcy na ciśnieniomierz i 12 miesięcy na mankiet.

Czy do Omron M3 można dokupić mniejszy mankiet?

Nie.

Czy do Omron M3 można dokupić większy mankiet?

Nie.

Czy mankiet jest odpowiedni dla dzieci?

Musisz zmierzyć obwód ramienia dziecka. Z mojego doświadczenia dla nastolatków będzie w sam raz, ale dla mniejszych będzie raczej za duży.

Czy Omron M3 Comfort został przebadany klinicznie?

Tak, został przebadany dla ogólnej populacji, kobiet w ciąży oraz diabetyków.

Jak długo zajmuje odczyt od momentu naciśnięcia przycisku Start?

W przypadku Omron M3 Comfort jest to 35-45 sekund. Zależy od Twojego ciśnienia, im wyższe tym dłużej trwa pomiar.

Czy Omron M3 działa z akumulatorami AA?

Tak.

Czy można podłączyć zasilacz sieciowy zamiast baterii?

Tak.

Czy w zestawie Omron M3 Comfort jest zasilacz?

Nie, ale możesz go bez problemu dokupić. Koszt zasilacza sieciowego to około 40 zł.

Czy Omron M3 Comfort wykrywa arytmię?

Tak.

Czy Omron M3 Comfort wykrywa migotanie przedsionków?

Nie. Dopiero Omron M6 Comfort posiada ta funkcję.

Czy Omron M3 Comfort wykonuje 3 pomiary na 1 kliknięcie i pokazuje średni wynik?

Nie. Dopiero Omron M6 Comfort posiada ta funkcję.

Czy ciśnieniomierz monitoruje poziom tlenu we krwi [saturację]?

Nie, tym zajmuje się pulsoksymetr.

Jaka jest różnica pomiędzy Omron M3, a Omron M3 Comfort?

Omron M3 to stary model, który nie jest już obecnie produkowany. Był wyposażony w mankiet miękki zamiast sztywnego, który posiada Omron M3 Comfort.

Czy Omron M3 Comfort ma Bluetooth?

Nie.

Czy ciśnieniomierz Omron M3 Comfort ma opcję 2 użytkowników?

Tak.

Czy Omron M3 Comfort zawiera etui do przechowywania?

Tak.

Jak dużo wyników mieści się w pamięci ciśnieniomierza?

60 na użytkownika (2×60).

Czy Omron M3 wymaga kalibracji?

Tak. Jeśli aparat jest używany w domu, to zalecany czas kalibracji wynosi co 2 lata.

Czy Omron M3 Comfort ma podświetlany wyświetlacz?

Nie.

Czy Omron M3 automatycznie wyłącza się po zakończeniu pomiaru?

Tak.

Czy ciśnieniomierz posiada wskaźnik poprawnego założenia mankietu?

Tak.

Czy Omron M3 można podłączyć do komputera za pomocą kabla USB?

Nie.

Czy Omron M3 Comfort ma tryb gościa [pomiar nie zapisuje się w pamięci]?

Tak.

Omron M3 Comfort a Omron M4 Intelli IT – różnice

Często zadawane pytanie, gdyż wyglądają one niemal identycznie.

Porównanie ciśnieniomierzy Omron M3 Comfort i Omron M4 Intelli It
Omron M3 Comfort a Omron M4

Jedyna znaczącą różnica poza dodatkowym czarnym kolorem, to …

Omron M4 ma możliwość połączenia się z aplikacją Omron Connect na smartfonie lub tablecie poprzez Bluetooth.

Aplikacja Omron Connect w sklepie Google Play
Aplikacja Omron Connect

Jeśli trafiasz tutaj z wyszukiwarki Google, wyszukując informacji o Omron M4, to przeczytaj recenzję Omron M3 od początku.

Pewnie zastanawiasz się czy warto?

Moim zdaniem NIE.

Po pierwsze, jeśli nie wiesz co to Bluetooth, to możesz Sobie darować.

Proces łączenia ciśnieniomierza ze smartfonem przy pomocy Bluetootha nie należy do zbyt intuicyjnych.

I co, gorsza nie zawsze działa.

Nie wiem czemu, ale czasami musiałem czekać nawet kilka godzin, zanim wynik pojawi się w aplikacji.

Możliwe, że robiłem coś źle. Nie znam się aż tak dobrze na telefonach, jak na ciśnieniomierzach.

Po drugie różnica w cenie to około 70-80 zł w porównaniu z recenzowanym tutaj modelem Omron M3 -> kliknij i sprawdź najniższa cenę Omron M4 Intelli IT.

Po trzecie, mam obawy odnośnie do tego, co dzieje się z przesyłanymi danymi.

Aby zarejestrować aplikację, musisz wyrazić zgodę na dzielenie się wynikami Twoich pomiarów z bliżej nieznanymi podmiotami.

Po co komu potrzebne wyniki mojego ciśnienia?

Niestety, ale nie potrafię udzielić odpowiedzi na to pytanie.

Pomimo tych minusów, to możliwość wysyłania wyników do aplikacji Omron Connect na smartfonie ma kilka niepodważalnych zalet:

  • nieograniczona miejsce na przechowywanie wyników pomiarów – w pamięci ciśnieniomierza możesz przechowywać tylko 60 pomiarów
  • możliwość śledzenia zmian ciśnienia w czasie z dłuższej perspektywy [kilku miesięcy] – pomaga ocenić, czy leczenie lub zmiany nawyków przynoszą efekty
  • ustawianie na telefonie przypomnień o konieczności mierzenia ciśnienia – pomaga w systematyczności i wyrobieniu nawyku codziennego pomiaru ciśnienia o tej samej porze dnia
  • do wyników ciśnienia możesz dołączać inne dane – spożycie kalorii, waga, poziom aktywności fizycznej
  • możliwość przesyłania danych do lekarza za pomocą maila

Jeśli nie masz nic przeciwko wymienionym powyżej minusom, to możesz śmiało kupować, to nadal ten sam świetny ciśnieniomierz.

Omron M4 Intelli IT na pewno Cię nie zawiedzie.

A i jeszcze jedno…

Oczywiście ciśnieniomierz może być używany bez Bluetootha i aplikacji – jest to tylko dodatkowa opcja, z której nie musisz korzystać.

omron m4 intelli it opinie
Omron M4 Intelli IT

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024

Podsumowanie i alternatywy dla Omron M3 Comfort HEM-7155-E

Szczerze mówiąc, w tym przedziale cenowym Omron M3 Comfort nie ma żadnych konkurentów.

Jest to bez dwóch zdań najlepszy ciśnieniomierz naramienny za około 200 zł.

Ogromna liczba pozytywnych recenzji tylko to potwierdza.

omron m3 comfort test i opinie
Omron M3 Comfort opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl

Jeśli szukasz czegoś tańszego za nieco powyżej 100 zł, to Microlife BP A2 będzie świetnym zamiennikiem.

Bez dwóch zdań najlepszy ciśnieniomierz na rynku, jeśli chodzi o stosunek ceny do oferowanych możliwości.

Oczywiście niższa cena wiąże się z kilkoma niedogodnościami:

  • mankiet miękki – nie jest aż tak komfortowy do zakładania, jak dołączony do Omrona M3 mankiet sztywny
  • tylko 1 użytkownik – także jeśli chcesz kupić ciśnieniomierz, z którego będą korzystały 2 osoby, to musisz zapisywać Swoje wyniki w dzienniczku, aby się nie pomylić przy przeglądaniu pamięci

To chyba najważniejsze różnice pomiędzy Microlife BP A2, a Omron M3 Comfort.

Microlife Bp A2 Basic
Microlife BP A2 Basic

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024

Jeśli masz pojemniejszy portfel i nie przeszkadza Ci wydanie 100 zł więcej w porównaniu z Omron M3.

To możesz rozważyć zakup Omron M6 Comfortciśnieniomierz ze wszystkimi opcjami, jakie chyba są możliwe.

Omoron M6 recenzje użytkowników
Omron M6 Źródło: Ceneo.pl

Brak mu tylko Bluetootha, jeśli chcesz to jego „starszy brat” Omron M7 Intelli IT ma Bluetootha – identyczna sytuacja, jak opisane w tej recenzji porównanie Omron M3 i Omron M4.

Sam osobiście go używam do mierzenia swojego ciśnienia krwi.

W porównaniu z recenzowanym tutaj modelem Omron M6 Comfort może pochwalić się:

  • bardzo duży wyświetlacz, który umożliwia prowadzenie pomiarów ciśnienie w trybie porównawczym – po lewej stronie widzisz ostatnio wykonywany pomiar
  • tryb 3 pomiarów za 1 kliknięciem przycisku [tryb Afib] – zamiast robić 3 pojedyncze pomiary i naciskać przycisk średniej, wystarczy, że przytrzymasz przycisk START przez 3 sekundy i ciśnieniomierz wykona 3 pomiary z 30-sekundową przerwą między nimi i pokaże Ci wartość średnią z tych pomiarów
  • wykrywanie migotania przedsionków – najczęściej spotykany rodzaj arytmii [zwłaszcza u starszych osób], który zwiększa ryzko udaru
  • pojemniejsza pamięć na zapisywanie wyników [100 pomiarów na użytkownika]
  • tygodniowe średnie poranne/wieczorne – po naciśnięciu 1 przycisku Omron M6 wyświetli Twoje średnie ciśnienie z całego tygodnia z pomiarów wykonanych rano i wieczorem

Wszystkie pozostałe funkcje są takie same, jak w przypadku Omron M3 Comfort – wliczajac w to mankiet sztywny.

Omron M6 Comfort
Omron M6

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 17/05/2024