Szukaj
Close this search box.

Microlife Bp B3 AFIB Opinie [Najlepszy Ciśnieniomierz z Wykrywaniem Migotania Przedsionków?]

Microlife BP B3 AFIB
4/5
Microlife BP B3 Afib
Plusy
Minusy

Jeśli szukasz aparatu do mierzenia ciśnienia, który:

  • jest w stanie wykrywać migotanie przedsionków
  • ma możliwość wykonywania 3 pomiarów za 1 naciśnięciem przycisku
  • i co najważniejsze nie zrujnuje Ci portfela

to Microlife BP B3 AFIB będzie strzałem w dziesiątkę.

Jest to obecnie najtańszy ciśnieniomierz dostępny na rynku, który jest w stanie wykrywać migotanie przedsionków.

Funkcja 3 pomiarów za 1 kliknięciem przycisku pozwala na uzyskanie wyniku najbliżej odzwierciedlającego Twoje rzeczywiste ciśnienie.

Uwierz mi, to nie przypadek, że ciśnieniomierz cieszy się tak dobrymi opiniami wśród użytkowników.

ciśnieniomierz microlife bpb3 afib opinie
Microlife Bp B3 Afib opinie użytkowników

Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego Microlife BP B3 cieszy się, aż tak dużą popularnością, to czytaj dalej.

Co znajduje się w pudełku?

Po otwarciu opakowania znajdziesz:

  • ciśnieniomierz naramienny Microlife BP B3 Afib
  • mankiet miękki rozmiar M-L [22-42 cm]
  • zasilacz sieciowy
  • 4 x bateria AA
  • kartę gwarancyjną
  • instrukcję obsługi
  • arkusz do notowania ciśnienia
  • etui ochronne na przechowywanie mankietu i ciśnieniomierza
Zawartość opakowania Microlife BP B3
Microlife BP B3 AFIB zawartść opakowania

Klinicznie zwalidowany ciśnieniomierz

Pewnie zastanawiasz się: Co to znaczy, że aparat do pomiaru ciśnienia jest zwalidowany klinicznie?

Bez wchodzenia w niepotrzebne szczegóły…

Oznacza to, że model spełnia wymagania stawiane pod kątem dokładności mierzenia ciśnienia w warunkach klinicznych zgodnie ze standardami wyznaczonymi przez niezależnie instytucje zajmujące się testowaniem ciśnieniomierzy.

Baza Medaval potwierdzającą walidację kliniczną ciśnieniomierza Microlife BP B3
Baza Medaval – możesz sprawdzić w niej, czy dany model był testowany klinicznie

Ciśnieniomierz automatyczny Microlife BP B3 Afib został przebadany na ogólnej populacji, jaki i pod kątem specjalnych grup pacjentów, takich jak [1]:

  • ciąża i stan przedrzucawkowy
  • cukrzyca
  • niedociśnienie
  • schyłkowa niewydolność nerek
  • dzieci (od 12 roku życia)

Ale, co tak naprawdę daje ta cała walidacja kliniczna?

Klinicznie zwalidowany aparat do mierzenia ciśnienia to gwarancja, że wynik, jaki pokazuje Ci się po wykonaniu pomiaru, to Twoje rzeczywiste ciśnienie.

Jeśli lekarz zlecił Ci domową kontrolę ciśnienia, gdyż podejrzewa nadciśnienie, to musisz mieć całkowita pewność, że wyniki, jakie mu przedstawisz będą miarodajne.

Chyba nie chcesz brać leków na marne?

Albo doprowadzić do sytuacji, w której lekarz decyduje o zmianie leków, ponieważ domowe pomiary wskazują, że obecna terapia nie przynosi efektu?

Stożkowy mankiet miękki o rozmiarze M-L [22-42 cm]

Co to jest mankiet miękki?

Mankiet miękki, czasami również zwany mankietem z pierścieniem D lub klamrą D.

Pierścień D
Klamra D

Jest to najczęściej spotykany rodzaj mankietu do pomiaru ciśnienia krwi – zwłaszcza w tańszych modelach.

W modelach z wyższej półki stosowane są tak zwane mankiety sztywne.

Do czego służy ta metalowa klamra w kształcie litery D?

Pomaga Ci zapiąć i zabezpieczyć mankiet na ramieniu.

Nie martw się, dowiesz się wszystkiego w późniejszej części recenzji.

A skąd wywodzi się nazwa miękki?

Odpowiedź jest bardzo prosta.

Zrobiony jest on z elastycznego materiału, który w dotyku jest miękki i łatwo się wygina.

Mankiet miękki da się wyginać w dłoni
Mankiet miękki

Jakie sa zalety mankietu miękkiego?

Po pierwsze mankiety miękkie występują w różnych rozmiarach.

W zestawie z Microlife BP B3 Afib znajdziesz najczęściej używany rozmiar M-L [22-42 cm].

Dostępne rozmiary mankietów miękkich:

  • mankiet rozmiar S – 17-22 cm
  • mankiet rozmiar M – 22-32 cm
  • mankiet rozmiar M-L – 22-42 cm
  • mankiet rozmiar L-XL – 32-52 cm
Różne rozmiary mankietów Microlife
Różne rozmiary mankietu miękkiego Microlife

Obecnie tylko Microlife oferuje kilka rozmiarów mankietu, modele:

Po co mi różne rozmiary mankietu?

Jeśli masz nastolatka, któremu chcesz mierzyć ciśnienie, a jego ramię jest mniejsze niż 22 cm, to możesz wtedy kupić mankiet rozmiaru S i po problemie.

Jak dużo kosztuje taki nowy mankiet?

Plus minus 50 zł.

W porównaniu ze wspomnianymi już przeze mnie mankietami sztywnymi występującymi w droższych ciśnieniomierzach, które kosztują około 150 zł, jest to wręcz cena promocyjna.

Dlaczego mam brać pod uwagę koszt zakupu nowego mankietu, razem z ciśnieniomierzem dostaję przecież mankiet?

Mankiet to najczęściej psujący się element w każdym ciśnieniomierzu.

Jeśli masz zamiar wykonywać kilka pomiarów dziennie to wcześniej czy później się przetrze.

Zwłaszcza jeśli zamierzasz korzystać z ciśnieniomierza przez długie lata.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Czy gwarancja obejmuje wymianę mankietu?

Tak, ale tylko w przypadku gdy jest to uszkodzenie fabryczne.

Jeśli go przetrzesz, to musisz liczyć się z wydatkiem z własnej kieszeni.

A co jeśli chodzi o zakładanie mankietu miękkiego?

Niestety dochodzimy do największej…

Nie nazwałbym tego wadą, raczej niedociągnięciem.

Po pierwsze mankiet jest dość długi i owinięciem go wokół ramienia nie jest takie łatwe – zwłaszcza dla kogoś, kto zakłada go pierwszy raz.

Mankiet miękki całkowicie rozwinięty
Mankiet miękki jest dość długi

Po drugie musisz wiedzieć jak go umiejscowić na ramieniu i jak mocno go zapiąć.

Tak naprawdę tyczy się to tylko kilku pierwszych pomiarów.

Później cały proces przebiega bez problemu.

Nie wierzysz, to obejrzyj poniższy film.

Nie wygląda, aż tak trudno, nieprawdaż?

Nie martw się, o wszystkim napiszę i co najważniejsze pokażę Ci w późniejszej części recenzji.

Na szczęście Microlife BP B3 wyposażony jest w czujnik założenia mankietu.

Jak to działa?

Jeśli mankiet jest założony prawidłowo, to podczas pomiaru na ekranie monitora zobaczysz następujący wskaźnik.

Wskaźnik poprawnie zapiętego mankietu
Symbol poprawnie zapiętego mankietu

Dzięki temu masz pewność, że wynik, jaki zobaczysz na ekranie, będzie jak najbardziej zbliżony do Twojego rzeczywistego ciśnienia.

Jeśli mankiet jest zapięty zbyt luźno, to na ekranie pojawi się następujący symbol.

Wskaźnik zbyt luźno zapiętego mankietu
Symbol zbyt luźno zapiętego mankietu

W takim przypadku musisz powtórzyć pomiar.

Zapnij mankiet jeszcze raz, odczekaj 1 minutę i powtórz pomiar.

W późniejszej części recenzji dowiesz się wszystkiego na temat prawidłowego zakładania mankietu i pomiaru ciśnienia.

Ok, a co jeśli nie chcę bawić się w to całe poprawne zapinanie mankietu miękkiego? Wygląda to dość uciążliwe? Czy istnieją jakieś inne opcje? Wspomniałeś wcześniej coś o mankiecie sztywny?

Tak, w takim wypadku faktycznie mankiet sztywny będzie świetnym rozwiązaniem.

Jeśli interesuje Cię model z mankietem sztywnym, to kliknij tutaj i przeczytaj rozdział o modelach alternatywnych.

Teraz przejdę do opisu wyglądu zewnętrznego.

Wygląd zewnętrzny

Prostokątne, kompaktowe pudełko, wykonane z białawo-szarawego plastiku.

Tak w skrócie można opisać jego wygląd zewnętrzny.

Jeśli chodzi o jego rozmiar, to nie różni się dużo od ciśnieniomierzy z tego przedziału cenowego.

Porównanie rozmiarów ciśnieniomierz Omron M3 Comfort, Microlife BP B3, Braun ExactFit 3
Od lewej: Omron M3, Microlife BP B3, Braun ExactFit 3

Na duży plus należy zaliczyć przyciski służące do obsługi aparatu.

Po pierwsze jest ich tylko 3.

A po drugie są dużych rozmiarów, wyróżniają się kolorem na tle reszty korpusu.

Także nawet osoby starsze, mające problemy ze wzrokiem bez problemu je zlokalizują.

3 przyciski ciśnieniomierza Microlife BP B3 na przednim panelu
3 przyciski, które służą do obsługi ciśnieniomierza
  1. tryb MAM – 3 pomiary za 1 kliknięciem [o tym więcej za chwilę]
  2. przycisk włączania/wyłączania – uruchamia i wyłącza ciśnieniomierz
  3. przycisk pamięci – pozwala Ci przeglądać wyniki zapisane w pamięci

Jedyne, co mi się w nich nie podoba, to fakt, że trzeba je mocno przycisnąć.

Aczkolwiek ma to swoje plusy – ciśnieniomierz nie włączy się przypadkowo podczas przewożenia w bagażu.

Jeśli chodzi o ekran, to jest on dość sporych rozmiarów i ma kształt prostokąta o wymiarach:

  • wysokość 7 cm
  • szerokość 6 cm
Rozamiry ekranu ciśnienomierza Microlife BP B3
Ekran ciśnienomierza Microlife BP B3

Na bardzo duży plus zasługuje czcionka użyta do pokazywania wyników pomiarów.

Jest ona na tyle duża i czytelna, że nawet starsze osoby sobie poradzą.

Porównanie czcionki ciśnieniomierza z książką
Microlife BP B3 czcionka ekranu ciśnieniomierza

Z prawej strony zlokalizowane jest gniazdo na zasilacz sieciowy.

Wejście na podłączenia zasilacza sieciowego
Wejście na zasilacz sieciowy

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Czy do zestawu dołączony jest zasilacz?

Tak.

Na samym spodzie aparatu znajdziesz klapkę, która po otwarciu odkrywa miejsce, gdzie powinny być włożone baterie.

Klapka na spodzie ciśnieniomierza, która po otwarciu odsłania miejsce na baterie
Miejsce na baterie

Nad klapką umieszczona jest:

  • naklejka z numerem serii i innymi informacjami na temat ciśnieniomierza
  • a także para gumowych nóżek, dzięki którym ciśnieniomierz świetnie trzyma się stołu i nie ślizga się podczas pomiaru
Gumowe nóżki i naklejka z informacjami na spodzie aparatu
Nóżki, które ograniczają przesuwanie się aparatu na stole i naklejka z informacjami o ciśnieniomierzu

Czy do zestawu dołączone są baterie?

Tak – 4 paluszki AA 1,5 V.

Z lewej strony znajdziesz gniazdo na podłączenie mankietu.

Gniazdo, do którego podłączasz przewód powietrza mankietu
Gniazdo na podłączenie przewodu powietrza mankietu

Wydaje mi się, że to już wszystko, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny Microlife BP B3.

Teraz przejdę do opisu symboli, z jakimi spotkasz się na wyświetlaczu.

Microlife BP B3 AFIB oznaczenia na wyświetlaczu

Microlife BP B3 symbole na wyświetlaczu
Microlife Bp B3 Afib oznaczenia na wyświetlaczu
  1. data/godzina
  2. ciśnienie skurczowe [SYS]
  3. ciśnienie rozkurczowe [DIA]
  4. tętno [PUL]
  5. wskaźnik tętna
  6. ikona baterii
  7. wskaźnik dopasowania mankietu
  8. wskaźnik sygnału mankietu
  9. wskaźnik nieregularnego bicia serca [arytmii]
  10. wskaźnik migotania przedsionków
  11. wskaźnik klasyfikacji ciśnienia
  12. tryb pamięci
  13. tryb MAM

Nie martw się, jeśli nie wiesz, co oznaczają, niektóre z tych symboli, jak na przykład tryb MAM.

O wszystkim dowiesz się za chwilę.

Ciśnieniomierz Microlife BP B3 AFIB – główne funkcje

Aby w pełni wykorzystać możliwości ciśnieniomierza, warto poznać jego wszystkie funkcje i jak ich prawidłowo używać.

Tryb MAM – 3 pomiary na 1 kliknięcie i średni wynik

Poza możliwością wykrywania migotania przedsionków jest to najlepsza funkcja Microlife BP B3 AFIB i zdecydowanie najbardziej użyteczna.

Co to jest tryb MAM i co mi to daje?

Po aktywowaniu trybu MAM aparat automatycznie wykonuje 3 kolejne pomiary w 15-sekundowych odstępach i na koniec pokazuje wartość średnią uzyskaną z tych 3 pomiarów.

Wynik pomiaru w trybie MAM
Wynik będący wartością średnią 3 pomiarów w trybie MAM

Pomiar wykonany w taki sposób dużo lepiej odzwierciedla Twoje rzeczywiste ciśnienie niż pojedynczy pomiar.

Dlaczego lepiej odzwierciedla rzeczywiste ciśnienie?

Większość osób mierzy ciśnienie tylko raz.

Niestety jest to błąd.

Według wytycznych ESC [Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne]/ESH [Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego], których używa Polskie Towarzystwo Kardiologiczne odnośnie diagnozowania i leczenia nadciśnienia tętniczego:

  • podczas każdej sesji pomiarowej [najczęściej rano i wieczorem] powinny być wykonane minimum 2 lub więcej pomiary ciśnienia z zachowaniem odpowiedniej przerwy między nimi [2]

Dlaczego powinno robić się 2 lub więcej pomiarów?

Po pierwsze ciśnienie krwi nieustannie się waha.

Po drugie wykonywanie więcej niż 1 pomiaru częściowo kompensuje niedostateczny odpoczynek przed wykonaniem pomiarami.

Według wytycznych wymagane jest około 5 minut spokojnego odpoczynku, zanim rozpocznie się pomiar ciśnienia.

Niestety rzadko, kto się do tego stosuje.

Po trzecie wykonywanie więcej niż 1 pomiaru redukuje przypadkowe błędy podczas pomiaru.

Często zdarza się tak, że nieświadomie popełniasz błąd podczas pomiaru: podnosisz telefon, aby przeczytać świeżo otrzymanego SMS-a, który zaraz odkładasz

Jeśli wykonany byłby tylko jeden pomiar, to wynik byłby zafałszowany z powodu ruchu ramienia, jaki został wykonany przy czytaniu SMS-a.

Dlatego wykonywanie kilku pomiarów w czasie jednej sesji pozwala Ci na otrzymanie wyniku, który znacznie lepiej odzwierciedla Twoje rzeczywiste ciśnienie niż pojedynczy pomiar.

Chyba nie chcesz, aby lekarz stwierdził u Ciebie nadciśnienie tylko z tego powodu, że nie chce Ci się wykonywać więcej niż jednego pomiaru?

Albo zmienił Ci lek lub dawkę, gdyż na podstawie Twoich domowych pomiarów wynika, że obecna terapia nie przynosi rezultatów?

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Jak wykonuje się pomiar w trybie MAM?

Bardzo łatwo.

Wystarczy, że naciśniesz przycisk MAM.

Na ekranie ciśnieniomierza w lewym górnym rogu pojawi się ikonka MAM.

Jak włącza się tryb MAM
Aktywacja trybu MAM

Teraz wystarczy tylko, że naciśniesz przycisk Włącz/Wyłącz i pomiar rozpocznie się automatycznie.

Po rozpoczęciu pomiaru w trybie MAM w prawym dolnym rogu zobaczysz cyfrę informującą Cię o tym, który z 3 pomiarów jest aktualnie wykonywany.

Ekran ciśnieniomierza Microlife BP B3 numer wykonywanego pomiaru
Tryb MAM – numer wykonywanego pomiaru

Po zakończeniu jednego z pomiarów pojawi się “zegar” odliczający 15 sekund przed rozpoczęciem kolejnego pomiaru.

Po trzecim pomiarze na ekranie zobaczysz wynik stanowiący średnią z tych 3 pomiarów – nie są wyświetlane pojedyncze wyniki.

Jak długo trwa pomiar w trybie MAM?

Od momentu naciśnięcia przycisku START do pojawienia się wartości średniej około 160 sekund.

Wykrywania nieregularnego bicia serca [arytmii]

Często nazywane również wskaźnikiem arytmii lub technologią IHB, od angielskiego słowa Irregular Heart Beat [nieregularne bicie serca].

Czym jest arytmia?

To zaburzenia rytmu serca, które objawia się [3]:

  • zbyt szybkim biciem serca, powyżej 100 uderzeń na minutę – tachykardia
  • zbyt wolnym biciem serca, poniżej 60 uderzeń na minutę – bradykardia
  • jak i nieregularnym biciem serca

Co to jest technologia IHB i do czego mi ona potrzebna?

Dzięki jej zastosowaniu Microlife BP B3 jest w stanie wykryć nieprawidłowości w pracy Twojego serca.

Jeśli podczas pomiaru ciśnieniomierz wykryje arytmię, to po zakończeniu pomiaru na ekranie zobaczysz poniższy symbol.

Ekran ciśnieniomierza Microlife BP B3 symbol IHB
Microlife BP B3 Afib wskaźnik IHB [arytmii]

Proces wykrywania odbywa się automatycznie – nie musisz niczego naciskać.

Jeśli chodzi o korzyści tej funkcji, to może być używana jako wiarygodny test przesiewowy we wczesnej diagnostyce zaburzeń rytmu serca.

Najczęściej idziemy do lekarza, jak dzieje się coś niedobrego – trochę zbyt późno.

Dzięki technologii IHB możesz wykryć nieregularny rytm pracy serca we wczesnym stadium i zasięgnąć niezbędnej konsultacji lekarskiej.

Jest to szczególnie istotne w przypadku osób starszych, gdzie zaburzenia serca są częściej spotykane.

Co zrobić w przypadku wykrycia przez ciśnieniomierz arytmii?

Po pierwsze nie panikuj.

Pojedynczy pomiar niczego nie znaczy.

Wystarczy, że poruszysz ramieniem podczas pomiaru i jest szansa, że zobaczysz wskaźnik IHB.

Musisz powtórzyć pomiar, gdyż jak już wspomniałem.

Dlaczego?

Arytmia fałszuje wyniki.

Co oznacza, że wynik, który widzisz na ekranie, nie może być brany pod uwagę.

Jeśli chodzi o skuteczność zastosowanego leczenia lub stwierdzenia nadciśnienia.

Odczekaj minutę przed powtórzeniem pomiaru.

Jeśli w przypadku drugiego pomiaru nie zobaczysz już symbolu arytmii, to możesz uznać ten wynik za wiarygodny.

Jeśli jednak zauważysz, że Twój aparat wielokrotnie pokazuje symbol arytmii, to najwyższy czas zakomunikować to lekarzowi.

Pamiętaj, że ciśnieniomierz nie jest w stanie zastąpić badania kardiologicznego. Nie jest on w stanie stwierdzić przyczyny nieregularnego bicia serca. Tylko i wyłącznie lekarz jest w stanie to zrobić.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Wykrywanie migotania przedsionków

Często używa się zamiennie nazwy wskaźnik/technologia AFIBsens od angielskiego Atrial Fibrillation [migotanie przedsionków].

Technologia Afibsens odpowiada za wykrywanie migotania przedsionków
Funkcja wykrywania migotania przedsionków – technologia AFIBsens

Jak to działa i co mi to daje?

Działanie jest bardzo podobne do opisanego powyżej wykrywania nieregularnego rytmu serca [arytmii].

Tak naprawdę migotanie przedsionków, to po prostu rodzaj arytmii.

Niestety najczęściej występujący i zdecydowanie najgorszy.

W przypadku migotania komory serca biją chaotycznie i nieregularnie.

Często nie powoduje to żadnych objawów, ale znacznie zwiększa ryzyko udaru [4].

Jeśli chodzi o korzyści wykrywania migotania, to podobnie jak w przypadku arytmii:

  • wiesz, że w przypadku wykrycia migotania uzyskany wynik pomiaru odbiega od Twojego rzeczywistego ciśnienia i nie może być uznawany za wiarygodny
  • może być używana jako wiarygodny test diagnostyczny

Czy ciśnieniomierz wykrywa migotanie przedsionków automatycznie, czy muszę coś nacisnąć?

Jedyne, o czym musisz pamiętać, to wykrywanie migotania przedsionków odbywa się tylko i wyłącznie w trybie MAM [3 pomiary za 1 kliknięciem – pisałem o nim powyżej].

W lewym górny ekranie musi znajdować się ikona MAM.

Jeśli podczas pomiaru ciśnieniomierz wykryje migotanie przedsionków, to po zakończeniu pomiaru zobaczysz symbol w postaci napisu AFIB.

Wykrywanie migotania przedsionków działa tylko w trybie MAM
Symbol AFIB obecny na ekranie oznacza, że aparat wykrył migotanie przedsionków

Pamiętaj, że ciśnieniomierz nie zastępuje badania kardiologicznego. Stwierdzenie migotania przedsionków musi być wykonana przez kardiologa na podstawie interpretacji EKG. Traktuj to bardziej jako ostrzeżenie.

Co mam zrobić jeśli aparat wykryje u mnie migotanie przedsionków?

Jeśli jest to pojedynczy przypadek, który przebiega bezobjawowo, to nie ma co jeszcze panikować.

Możliwe, że to błąd.

Ale dla świętego spokoju warto to zanotować i poinformować przy kolejne wizycie u lekarza, że zdarzyła się taka sytuacja.

Tak czy siak, musisz powtórzyć pomiar.

Dlaczego?

Po pierwsze podobnie, jak w przypadku arytmii wynik pomiaru nie odzwierciedla Twojego rzeczywistego ciśnienia.

Po drugie może to być spowodowane błędem pomiarowym – źle zapięty mankiet, ruch ramienia podczas pomiaru.

Pamiętaj, żeby przed wykonaniem kolejnego pomiaru odczekać 1-2 minuty – postaraj się nie przejmować tym, że ciśnieniomierz wykrył zaburzenia.

Jeśli drugi pomiar niczego nie wykrył, to jak już napisałem powyżej warto, to jednak odnotować – zwłaszcza w przypadku starszych osób.

Zawsze lepiej dmuchać na zimne.

Jeśli masz zdiagnozowane przez lekarza zaburzenia rytmu serca, to na pewno powiedział Ci, jak zachować się w takiej sytuacji.

Pamiętaj, że aparat do pomiaru ciśnienia nie jest w stanie zastąpić badania kardiologicznego. Traktuj to bardziej jako ostrzeżenie. Tylko i wyłącznie lekarz jest w stanie postawić poprawną diagnozę.

Kto powinien się zainteresować możliwością wykrywania migotania przedsionków przez ciśnieniomierz?

  • osoby w wieku powyżej 65 lat – prawdopodobieństwo wystąpienia udaru zwiększa się wraz z wiekiem
  • osoby w wieku powyżej 50 lat, które mają wysokie ciśnienie krwi
  • osoby z cukrzycą
  • osoby, które wcześniej przeszły udar

Jak duża jest wiarygodność wykrywania migotania przedsionków przez ciśnieniomierz?

Badania wykazały, że stosowane algorytmy oceny nieregularności tętna w ciśnieniomierzach Microlife charakteryzują niemal 90% czułością w wykrywaniu migotania przedsionków [5].

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Automatyczny pomiar za pomocą jednego przycisku

Naciskasz jeden guzik i po wszystkim.

Prosty i bezstresowy – tak w skrócie można opisać pomiar ciśnienia przy użyciu Microlife BP B3 Afib.

Nawet osoby starsze i dzieci dadzą sobie radę z obsługą.

Microlife BP B3 pomiar przy pomocy jednego przycisku
Naciskasz jeden przycisk – pomiar ciśnienia rozpoczyna i kończy się automatycznie

Aparat sam wyłączy się po zakończeniu pomiaru po upływie około 60 sekund – wydłuża żywotność baterii.

Funkcja pamięci

Po wykonaniu pomiaru Twój wynik automatycznie zapisuje się w pamięci ciśnieniomierza.

Co mi to daje?

  • nie musisz tracić czasu i ręcznie zapisywać wyników w dzienniczku
  • możesz przeglądać Swoje pomiary zapisane w pamięci

Zwłaszcza ta druga opcja jest bardzo przydatna.

Dlaczego?

Możliwość śledzenia zmian ciśnienia w czasie pozwala Ci zidentyfikować pewne wzorce i co najważniejsze je zrozumieć:

  • czy wyższe ciśnienie w poniedziałek jest spowodowane tym, że muszę rano wstać po weekendzie, czy też rzeczywiście moje poranne ciśnienie jest zawsze tak wysokie

Dzięki funkcji pamięci możesz przejrzeć wszystkie pomiary z poniedziałków, porównać z porannymi pomiarami z innych dni i odpowiedzieć Sobie na to pytanie.

Takie informacje są w stanie pomóc Twojemu lekarzowi w podejmowaniu decyzji odnośnie do stosowanej terapii leczenia nadciśnienia.

Jak mogę przeglądać pamięć ciśnieniomierza?

  1. gdy aparat jest wyłączony, wciśnij przycisk pamięć [litera “M” na przedzie ciśnieniomierza]
  2. na górze wyświetlacza zobaczysz ikonkę “M” i “A” oraz wartość ciśnienia, która stanowi średnią z wszystkich przechowywanych w pamięci wyników
Ekran ciśnieniomierza Microlife BP B3 przedstawiający wartość średnia z zapisanych w pamięci pomiarów
Po pojedynczym naciśnięciu przycisku „M” zobaczysz średnia wartość ze wszystkich pomiarów zapisanych w pamięci aparatu
  1. kolejne wciśnięcie przycisku pamięć [“M”] wyświetla wartość ostatnio wykonanego pomiaru
Ekran ciśnieniomierza z ostatnio wykonywanym pomiarem zapisanym w pamięci
Kolejne przyciśnięcie „M” wyświetla ostatnio wykonywany pomiar
  1. naciskanie przycisku pamięć [“M”] pozwala Ci na przeglądanie wcześniejszych pomiarów

Przeglądając pamięć skąd mam wiedzieć, który pomiar był wykonywany w trybie MAM, a który w trybie pojedynczego pomiaru?

Jeśli pomiar był wykonany w trybie MAM, to na górze ekranu zobaczysz ikonę “MAM”.

Jeśli pomiar był wykonany w trybie pojedynczym, to nie będzie ikonki “MAM”.

Porównanie zapisów w pamięci ciśnieniomierza trybu pojedynczego i trybu 3 pomiarów za jednym naciśnięciem przycisku
1 – pomiar był wykonywany w trybie MAM 2 – pomiar był wykonywany w pojedynczym trybie

Jak dużo wyników jest w stanie pomieścić Microlife BP B3 Afib?

99.

A co się dzieje, jeśli dokonuję pomiaru numer 100?

Najstarsza wartość jest automatycznie usuwana i na jej miejsce wchodzi najnowsza.

Chcę używać ciśnieniomierza z inną osobą i nie chcę, aby jej wyniki wpłynęły na średnią wartość, jaką pokazuje ciśnieniomierz. Czy Microlife BP B3 Afib ma możliwość wyboru użytkownika [2 profile]?

NIE – tylko jeden użytkownik.

Ale za to istnieje możliwość anulowania zapisywania odczytu.

Jak to zrobić?

  1. gdy po zakończeniu pomiaru wynik zostanie wyświetlony na ekranie ciśnieniomierza naciśnij i przytrzymaj przycisk Włącz/Wyłącz, aż “M” zacznie migać
  2. naciśnij przycisk “MAM”, aby usunąć pomiar
  3. jeśli cała operacja przebiegła prawidłowo, to na ekranie zobaczysz symbol “CL”
Proces anulowania zapisywania wyniku w pamięci
Anulowanie zapisywania pomiaru w pamięci ciśnieniomierza

Z funkcją pamięci ściśle powiązana jest funkcja daty i godziny.

Microlife BP B3 pokazuje aktualną datę i godzinę – jeśli dobrze je ustawisz.

Data i godzina zmieniają się co kilka sekund
Data i godzina zmieniają się co kilka sekund, raz wyświetlana jest data, a zaraz godzina

Czy muszę ustawiać datę i godzinę, czy jest już ona zaprogramowana?

Data i godzina musi być ręcznie ustawiona, jeśli po raz pierwszy wkładasz baterie do aparatu, jak i za każdym razem jak je wymieniasz.

Jest to bardzo ważne, gdyż Twoje pomiary są zapisywane w pamięci z datą i godziną, jaką w tym czasie wskazuje ciśnieniomierz.

Także, jeśli źle ustawisz datę i godzinę.

Twoje pomiary będą zapisane w pamięci z tą źle ustawioną datą i godziną.

Jak ustawić datę i godzinę?

  • po włożeniu baterii po raz pierwszy na wyświetlaczu zaczną migać 4 cyfry, które reprezentują rok – używając przycisku pamięć [“M”] ustaw prawidłowy rok i zatwierdź go naciskając przycisk “MAM”
Ekran ciśnieniomierza jak ustawia się aktualny rok
Ustawianie roku
  • teraz ciśnieniomierz przejdzie do ustawiania miesiąca – odbywa się to identycznie, jak w powyżej opisanym przypadku roku, wybierasz prawidłowy miesiąc przy pomocy przycisku pamięci [“M”] i zatwierdzasz naciskając ”MAM”
Ekran ciśnieniomierza jak ustawia się aktualny miesiąc
Ustawianie miesiąca
  • w celu ustawienia daty, godziny i minuty postępuj identycznie jak opisałem powyżej
  • po ustaleniu minut wciskasz przycisk MAM, a ustawiona data i godzina zostaną zapisane, jeśli wszystko przebiegło poprawnie to na ekranie zobaczysz ustawiona przez Ciebie godzinę

A co jeśli źle ustawię datę, da się ją poprawić?

TAK.

Wystarczy, że wciśniesz i przytrzymasz przez około 3 sekundy przycisk “MAM”, aż zaczną migać cyfry roku.

Włączanie ustawiania daty i godziny
Jak włączyć ustawianie daty i godziny

Reszta procesu przebiega identycznie, jak opisałem powyżej przy ustawianiu daty i godziny, jak po raz pierwszy wkładasz baterie.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Klasyfikacja wyników za pomocą kolorowego wskaźnika

Jeśli nie wiesz jakie wartości ciśnienia klasyfikowane są jako prawidłowe, a jakie zbyt wysokie, to nie ma najmniejszego problemu.

Po lewej stronie ciśnieniomierz znajdziesz pionowy pasek podzielony na 3 kolory – coś, jak drogowa sygnalizacja świetlna.

Po wykonaniu pomiaru na ekranie aparatu zobaczysz poziomy trójkąt, który będzie przyporządkowany do 1 z 3 kolorów skali.

Niestety trójkąt jest niewielkich rozmiarów i ciężko go zobaczyć.

Ekran ciśnieniomierza z poziomą strzałką, która wskazuje jak klasyfikację ciśnienia
Wskaźnik klasyfikacji ciśnienia

Pozwala Ci to w jednej chwili ocenić, czy Twoje ciśnienie jest w normie, czy nie.

Skala ta została stworzona na bazie wytycznych ESC (Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne) i ESH (Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego), z których korzysta Polskie Towarzystwo Kardiologiczne odnośnie do postępowania w nadciśnieniu [6]:

  • kolor zielony – ciśnienie skurczowe poniżej 130 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe poniżej 80 mmHg [zakres optymalny]
  • kolor żółty – ciśnienie skurczowe pomiędzy 130-134 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe pomiędzy 80-84 mmHg [ciśnienie podniesione]
  • kolor czerwony – ciśnienie skurczowe równe lub powyżej 135 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe równe lub powyżej 85 mmHg [wysokie ciśnienie] – wymagana konsultacja lekarska

Pamiętaj, że o tym, czy masz nadciśnienie, czy nie decyduje tylko i wyłącznie lekarz, a nie wskaźnik ciśnieniomierza. Pojedynczy pomiar nic nie znaczy.

Wskaźnik ruchu ramienia

Pojawia się po zakończeniu pomiaru, jeśli podczas mierzenia mocno poruszysz ramieniem.

Informuje Cię, że wynik pomiaru jest zafałszowany i nie odzwierciedla Twojego rzeczywistego ciśnienia.

Wskaźnik ruchu ramienia pojawia się po zakończeniu pomiaru, jeśli doszło do ruchu ramienia
Wskaźnik ruchu ramienia

Co zrobić jak wyświetli mi się ten wskaźnik?

Odczekaj 1 minutę i powtórz pomiar, utrzymując ramię w bezruchu.

Zasilanie

Ciśnieniomierz może być zasilany przy pomocy 2 źródeł:

  • 4 baterie AA 1,5V
  • zasilacz sieciowy

Jak już wspominałem powyżej, w zestawie znajdziesz zarówno baterie, jak i zasilacz.

Baterie i zasilacz sieciowy podłączony do ciśnieniomierza
Do zestawu z ciśnieniomierzem dołączone są zarówno baterie, jak i zasilacz

Darmowy zasilacz to świetny dodatek.

Po pierwsze pozwala zaoszczędzić pieniądze na bateriach.

Po drugie masz 100% pewność, że możesz zmierzyć ciśnienie i upewnić się, że wszystko jest w porządku nawet, jak baterie się rozładują.

Czy baterie powinny być włożone, nawet jak używam zasilacza?

Teoretycznie nie, ale warto to zrobić.

W przypadku odłączenia zasilacza od prądu i braku baterii data i godzina ulegają zresetowaniu.

Musisz ustawiać je od nowa przy następnym pomiarze.

Nie da się ukryć, jest to trochę żmudne.

No i jak już pisałem powyżej, data i godzina zapisywane są w pamięci razem z Twoim wynikiem.

A chyba nie chcesz, aby Twoje wyniki były zapisywane z nieprawidłową godzina.

Nie martw się o baterie.

Ciśnieniomierz został zaprojektowany w taki sposób, że zasilanie z baterii jest wyłączone, gdy zasilacza jest podłączony i włożony do gniazdka prądu.

Czy Microlife BP B3 Afib może być używany z akumulatorkami?

Tak.

Wskaźnik baterii

Zobaczysz go dopiero jak baterię będą wyczerpane w około 75%.

Wskaźnik baterii pojawia się na ekranie jak baterie są wyczerpane w 75%
Wskaźnik baterii

W takim przypadku nadal możesz wykonywać pomiary, ale musisz zacząć myśleć o wymianie baterii.

Dzięki wskaźnikowi nie dochodzi do sytuacji, w której baterie ulegają całkowitemu rozładowaniu i nie masz, jak zmierzyć ciśnienia.

Jeśli baterie są całkowicie wyczerpane, to po włączeniu urządzenia zobaczysz migający symbol całkowicie rozładowanej baterii.

W takim przypadku nie da się przeprowadzić pomiaru [musisz wymienić baterie], no chyba, że użyjesz zasilacza.

Funkcja automatycznego wyłączania

Nie musisz przejmować się, że jak zapomnisz wyłączyć ciśnieniomierz, to rozładujesz baterie.

Microlife BP B3 automatycznie wyłączy się po około 60 sekundach od zakończenia pomiaru.

Dzięki temu znacznie wydłużasz żywotność baterii i oszczędzasz pieniądze – nie musisz tak często wymieniać baterii.

Oczywiście aparat można wyłączyć ręcznie, poprzez naciśnięcie przycisku Włącz/Wyłącz.

Etui ochronne

Muszę tu pochwalić producenta, bo jest to jedno z lepszych etui, jakie widziałem w przypadku ciśnieniomierzy.

Zwłaszcza z tej półki cenowej.

Po pierwsze nie jest to jakaś zwykła szmata, tylko porządny gruby materiał, który faktycznie zapewnia ochronę.

Etui ochronne
Etui ochronne

Po drugie bez problemu pomieści zarówno ciśnieniomierz, mankiet, jak i zasilacz.

Świetnie nadaje się, jeśli chcesz zabrać aparat ze Sobą w podróż.

Etui ochronne z ciśnieniomierzem i mankietem w środku
Etui jest na tyle pojemne, że bez problemu pomieści zarówno ciśnieniomierz, jak i wszystkie akcesoria

Po trzecie ma rączkę do trzymania, co ułatwia jego przenoszenie.

Etui trzymane za rączkę
Rączka do przenoszenia

Warto cały czas przechowywać w nim ciśnieniomierz i mankiet.

Dzięki temu chronisz ekran przed kurzem i zarysowaniami.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Jak mierzyć ciśnienie ciśnieniomierzem naramiennym Microlife BP B3 Afib?

Aby wynik pomiar był jak najbardziej zbliżony do Twojego rzeczywistego ciśnienia, musisz zadbać o następujące rzeczy:

  • wystrzegaj się nadmiernej aktywności fizycznej i gorących kąpieli na 30 minut przed pomiarem
  • wystrzegaj się jedzenia, palenia papierosów, picia kawy, czy energetyków na 30 minut przed pomiarem
  • skorzystaj z łazienki, żeby opróżnić pęcherz
  • usiądź i oprzyj plecy o krzesło, stopy powinny znajdować się na podłodze i być nieskrzyżowane
Prawidłowa pozycja podczas pomiaru ciśnienia
Prawidłowa pozycja podczas pomiaru ciśnienia
  • krzesło powinno być na tyle blisko, żeby nie pochylać się do przodu
  • pomiar powinien być wykonywany zawsze na tym samym ramieniu
  • na ramieniu, na które zakłada się mankiet, nie powinno być ubrania z długim rękawem, nie podwijaj rękawów, gdyż działa to, jak opaska uciskowa
  • odczyty wykonuj zawsze o tej samej porze dnia, w tych samych warunkach

Jeśli chodzi o poprawnie założony mankiet:

  • jego dolna krawędź powinna być zlokalizowana około 1-2 cm powyżej zgięcia łokciowego – mniej więcej na szerokość jednego palca
1-2 cm odstępu pomiędzy zgięciem łokcia a mankietem aparatu do mierzenia ciśnienia
Odstęp 1-2 cm pomiędzy mankietem a zgięciem łokcia
  • przewód powietrza mankietu musi być skierowany w dół, w kierunku Twojej dłoni, a nie w górę, w kierunku barku
Przewód powietrza skierowany do dołu
Przewód powietrza musi być skierowany w kierunku dłoni
  • na wewnętrznej stronie mankietu znajdziesz, tak zwany wskaźnik arterii [ARTERY MARK] – powinien być zorientowany w kierunku Twojego nadgarstka i znajdować się nad tętnicą ramienną [na zewnętrznej stronie mankietu jest ilustracja, która pokazuje jak go prawidłowo założyć]
Wskaźnik tętnicy zlokalizowany na mankiecie
Wskaźnik arterii
Wskaźnik arterii na lewym ramieniu
Poprawnie założony wskaźnik arterii na lewe ramię
  • koniec mankiet podczas zapinania zawsze musi przechodzić przez metalowy pierścień w kształcie litery D
Pierścień D
Klamra D
  • jeśli chodzi o ścisłość zapięcia, to do tego stopnia, aby można wsadzić pod niego 2 palce
2 palce wsadzone pod mankiet
Możliwość wsadzenia 2 palców pod mankiet
  • jeśli nie możesz włożyć żadnego palca, to znaczy, że mankiet jest zapięty zbyt ciasno
  • jeśli możesz włożyć całą dłoń, to znaczy, że mankiet jest zapięty za luźno
Jeśli możesz wsadzić cała dłoń pod mankiet, to znaczy, że jest zapięty zbyt luźno, jeśli nie możesz wsadzić nawet jednego palca, to znaczy, że jest zapięty za ciasno
Mankiet zapięty zbyt luźno i zbyt ciasno

Wiem, że to wszystko brzmi i wygląda niezbyt przyjemnie.

Po założeniu i wykonaniu kilku pierwszych pomiarów nie będziesz mieć już żadnych problemów.

Obejrzyj poniższy film.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Najczęściej zadawane pytania – ciśnieniomierz Microlife BP B3

Ile wynosi gwarancja dla Microlife BP B3 Afib?

60 miesięcy na ciśnieniomierz i 24 miesiące na mankiet.

Czy Microlife BP B3 Afib został przebadany klinicznie?

Tak. Został zwalidowany klinicznie dla ogólnej populacji i pod kątem specjalnych grup pacjentów, takich jak: ciąża i stan przedrzucawkowy, cukrzyca, niedociśnienie, schyłkowa niewydolność nerek, dzieci (od 12 roku życia).

Czy do Microlife BP B3 Afib można dokupić mniejszy mankiet?

Tak. Jeśli chodzi o mniejsze rozmiary, to masz do wyboru: mankiet rozmiar S – 17-22 cm i mankiet rozmiar M – 22-32 cm.

Czy do Microlife BP B3 Afib można dokupić większy mankiet?

Tak. Jeśli chodzi o większy rozmiar, to masz do wyboru: mankiet rozmiar L-XL – 32-52 cm.

Czy do Microlife BP B3 Afib pasują szare mankiety miękkie Microlife?

Tak. Musisz tylko wymienić w nich wtyczkę powietrza. Przed zakupem sprawdź, czy w zestawie z nowym mankietem znajdują się 2 wtyczki powietrza, jedna szara do Microlife BP B3 Afib i jedna żółta do starszych modeli, jak Microlife BP A2.

Czy mankiet Microlife BP B3 Afib jest odpowiedni dla dzieci?

Musisz zmierzyć obwód ramienia, jeśli mieści się w zakresie 22-42 cm to tak. Na nastolatków powinien pasować, ale dla mniejszych będzie za duży.

Czy Microlife BP B3 ma podświetlany wyświetlacz?

Nie.

Czy Microlife ciśnieniomierz BP B3 Afib posiada Bluetooth?

Nie.

Czy mogę połączyć Microlife BP B3 z komputerem za pomocą kabla USB?

Nie.

Czy ciśnieniomierz działa z akumulatorami AA?

Tak.

Czy Microlife BP B3 Afib wykrywa migotanie przedsionków?

Tak.

Czy ciśnieniomierz Microlife BP B3 Afib ma opcję 2 użytkowników?

Nie, model pozwala na pomiar ciśnienia tylko dla jednego użytkownika.

Ile odczytów ciśnienia można przechowywać w pamięć aparatu?

99.

Czy istnieje możliwość usunięcia pojedynczego wpisu z pamięci?

Nie.

Czy Microlife BP B3 Afib wykonuje 3 pomiary na 1 kliknięcie i pokazuje ich średni wynik [tryb MAM]?

Tak.

Jak długo trwa pomiar ciśnienia przy użyciu Microlife BP B3 Afib?

W trybie pojedynczego pomiaru około 30-35 sekund, w trybie MAM około 160 sekund. Zależy od Twojego ciśnienia.

Czy Microlife BP B3 automatycznie się wyłącza?

Tak.

Czy Microlife BP B3 Afib wymaga kalibracji?

Tak, zalecany okres to co 2 lata.

Microlife BP B3 a Microlife BP A3L PC – różnice

Microlife BP A3L PC to stary model, który został zastąpiony przez recenzowany tutaj Microlife BP B3 Afib.

Zdjęcie przedstawiające porównanie Microlife Bp B3 a Microlife BP A3L PC
Microlife Bp B3 a Microlife BP A3L PC porównanie

Jest on już obecnie nieprodukowany, także nie ma sensu się za bardzo rozwodzić nad jego funkcjami.

Microlife BP B3 a Microlife BP A2 basic – różnice

Microlife BP A2 Basic, to “młodszy brat” recenzowanego tutaj modelu BP B3 Afib.

Zdjęcie przedstawiające porównanie ciśnieniomierzy naramiennych Microlife BP A2 Basic a Microlife BP B3 AFIB
Microlife BP A2 Basic a Microlife BP B3 AFIB porównanie modeli

Główne różnice pomiędzy Microlife BP A2 Basic, a Microlife BP B3, to:

  • brak trybu MAM, czyli 3 pomiarów za 1 kliknięciem
  • brak funkcji wykrywania migotania przedsionków
  • mniejszy ekran – 6 x 5 cm w porównaniu do 7 x 6 cm
  • pomimo, że Microlife BP A2 Basic też używa mankietu miękkiego, to nie pasuje on do Microlife BP B3 – inne są wtyczki powietrza, na szczęście można je przełożyć z jednego do drugiego
Porównanie różnych mankietów Microlife
Porównanie mankietów Microlife BP B3, a Microlife BP A2

Oczywiście nie muszę Ci tłumaczyć, że model Microlife BP A2 Basic jest tańszy.

Jak dużo?

Około 60-70 zł.

Czy warto rozważyć zakup Microlife BP A2 Basic?

Jeśli nie potrzebujesz funkcji wykrywania migotania przedsionków, to TAK.

Moim zdaniem Microlife BP A2 Basic to obecnie najlepszy ciśnieniomierz, jeśli chodzi o stosunek ceny do oferowanych możliwości, jaki jest dostępny na rynku.

Ogromna liczba pozytywnych opinii tylko to potwierdza.

Recenzje użytkowników MIcrolife BP A2
Microlife BP A2 Basic Źródło: Ceneo.pl

Brak trybu MAM [3 pomiary za 1 kliknięciem], nie jest aż tak dużą stratą.

Zamiast raz, musisz nacisnąć przycisk Włącz/Wyłącz 3 razy.

Następnie uśrednić Sobie 3 wyniki w pamięci lub na kalkulatorze.

Nie jest to aż tak duża niedogodność, przynajmniej moim zdaniem.

A no i mankiety miękkiego do modelu Microlife BP A2 są dużo łatwiej dostępne.

Dlaczego?

Pewnie dlatego, że Microlife Bp A2 to jeden z najpopularniejszych ciśnieniomierzy w naszym kraju.

Microlife BP A2 Basic
Microlife BP A2 Basic

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024

Podsumowanie i alternatywy dla ciśnieniomierza Microlife BP B3 Afib

Czy warto kupić model Microlife BP B3 Afib?

Jeśli szukasz ciśnieniomierza z wykrywaniem migotania przedsionków, to TAK.

Jest to najtańsza opcja, jeśli chodzi o ciśnieniomierz z możliwością wykrywania migotania przedsionków.

Inne modele, które oferują tę funkcję, kosztują więcej.

A co jeśli nie zależy mi na funkcji migotania przedsionków, czy nadal warto go kupić?

Nie zrozum mnie źle.

Nie mówię, że Microlife BP B3 Afib to zły ciśnieniomierz.

Problem polega na tym, że jego stosunek ceny do oferowanych możliwości nie jest najlepszy, jak na aparat za około 200 zł.

To jaki model w takim wypadku?

Jeśli chodzi o przedział cenowy, w jakim znajduje się Microlife BP B3 Afib, czyli około 200 zł, to niezaprzeczalnie króluje w nim Omron M3 Comfort.

Omron M3 Comfort recenzje użytkowników
Omron M3 Comfort Źródło: Ceneo.pl

Co w nim jest takiego świetnego, że cieszy się aż tak dużą popularnością?

Największa zaleta Omron M3 Comfort to mankiet sztywny.

Gwarantuje on komfortowe i bezstresowe zakładanie mankietu.

W skrócie nie da się go źle założyć, w porównaniu do mankietu miękkiego, w jaki wyposażone są wspomniane w tej recenzji modele Microlife.

Mankiet sztywny ciśnieniomierza Omron M3 Comfort
Mankiet sztywny

Jak widzisz, mankiet jest już wstępnie uformowany [przypomina rurkę] do konturu ramienia.

Nazwa sztywny pochodzi stąd, że mankiet jest sztywny w dotyku i samoczynnie się zwija do stanu pierwotnego.

Tak naprawdę jedyne, co musisz zrobić to wsunąć ramię w otwór.

Mankiet sam owinie się wokół Twojego ramienia i na koniec zapiąć rzep.

Z innych ciekawych funkcji, które ma do zaoferowania Omron M3, warto wspomnieć o:

  • możliwość używania go przez 2 użytkowników, dla każdego użytkownika dostępna jest pamięć 60 pomiarów
  • funkcja uśredniania wyników z ostatnich 2 lub 3 pomiarów wykonanych w odstępie 10 minut – w pewnym sensie zastępuje tryb 3 pomiarów za 1 kliknięciem, robisz 3 pojedyncze pomiary i naciskasz przycisk średniej

A co jesli chodzi o wady, no pewnie jakieś ma?

Dobrze zakładasz.

Jedyne wady tego rozwiązania, to uniwersalny rozmiar mankietu 22-42 cm i brak możliwości zakupu mniejszego lub większego rozmiaru.

A także wysoki wydatek, z jakim musisz się liczyć w przypadku uszkodzenia lub przetarcia mankietu.

Nowy mankiet to koszt około 130-150 zł – mankiet Omron Intelli Wrap.

I niestety ciśnieniomierz nie posiada zasilacza.

Istnieje możliwość jego dokupienie, ale wiaże się to z dodatkowym kosztem rzędu 40-50 zł – Omron zasilacz sieciowy.

Omron M3 Comfort
Omron M3 Comfort

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 19/05/2024