Szukaj
Close this search box.

Microlife BP A2 Basic Opinie i Recenzja [Najlepszy Stosunek Ceny do Oferowanych Możliwości?]

Microlife BP A2 Basic
4.5/5
Plusy
Minusy

Jeśli szukasz modelu, który:

  • zagwarantuje Ci dokładny, powtarzalny pomiar ciśnienia
  • nie zrujnuje Ci portfela
  • i jest przy tym tani w użytkowaniu

to Microlife BP A2 Basic będzie strzałem w dziesiątkę.

Jest to obecnie najlepszy model dostępny na rynku, jeśli chodzi o stosunek ceny do oferowanych możliwości.

Skąd mogę to wiedzieć?

Po pierwsze z doświadczenia – 10 lat pracy w aptece jako farmaceuta czegoś mnie nauczyło.

Po drugie z opinii użytkowników.

Uwierz mi, to nie przypadek, że zajął on pierwsze miejsce w naszym rankingu ciśnieniomierzy naramiennych.

Bardzo duża liczba pozytywnych opinii użytkowników tylko to potwierdza.

Microlife BP A2 Basic opinie
Microlife BP A2 Basic opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl

Oczywiście są modele od niego lepsze, które oferują więcej możliwości.

Ale kosztują też dużo i to dużo więcej.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego Microlife BP A2 Basic cieszy się tak dużą popularnością wśród użytkowników i dlaczego jest tani w użytkowaniu, to czytaj dalej.

Co znajdziesz w pudełku?

Po otwarciu pudełka znajdziesz:

  • ciśnieniomierz Microlife BP A2 Basic
  • mankiet miękki Microlife M-L (22-42 cm)
  • etui
  • 4 x bateria AA
  • zasilacz
  • kartę gwarancyjna
  • instrukcję obsługi
  • dzienniczek do zapisywania wyników ciśnienia
Zawartość opakowania ciśnieniomierza Microlife BP A2 Basic
Zawartość opakowania

Zwalidowany klinicznie

Co to znaczy, że Microlife BP A2 Basic jest zwalidowany klinicznie?

Spełnia on kryteria dotyczące dokładności pomiarów w warunkach klinicznych.

Ze standardami określonymi przez organizacje zajmujące się testowaniem ciśnieniomierzy.

Microlife BP A2 badania potwierdzające walidację kliniczna ciśnieniomierza
Baza STRIDE BP pozwala na sprawdzenie, czy ciśnieniomierz posiada walidację

Microlife BP A2 został przebadany na ogólnej populacji, jaki i pod kątem specjalnych grup pacjentów:

  • cukrzyca
  • ciąża i stan przedrzucawkowy
  • schyłkowa niewydolność nerek
  • niedociśnienie
  • dzieci (od 12 roku życia)

OK brzmi fajnie, ale co mi daje ta cała walidacja kliniczna?

Chyba nie chcesz doprowadzić do sytuacji, gdzie myślisz, że Twoje ciśnienie krwi jest w normie, a tak naprawdę jest podwyższone?

Albo do sytuacji, gdzie Twój lekarz decyduje o zmianie sposobu leczenia nadciśnienia, ponieważ domowe pomiary wskazują, że obecna terapia nie przynosi efektu?

Zwalidowany klinicznie ciśnieniomierz GWARANTUJE, że wynik, jaki wyświetla Ci się na ekranie to faktycznie Twoje rzeczywiste ciśnienie.

Stożkowy mankiet miękki o rozmiarze M-L [22-42 cm]

Co to jest mankiet miękki i czy to znaczy, że są jakieś inne rodzaje mankietów?

Mankiet miękki, można spotkać się także z nazwą mankiet z klamrą D lub pierścieniem D.

Mankiet z klamrą D
Mankiet miękki z pierścieniem D

Jest to najczęściej spotykany rodzaj mankietu, zwłaszcza w tańszych modelach.

Oprócz mankietu miękkiego w droższych modelach możesz spotkać tak zwany mankiet sztywny.

Do czego służy ten pierścień D?

Pomaga Ci prawidłowo zapiąć i zabezpieczyć mankiet na ramieniu – wszystkiego dowiesz się później.

Dlaczego nazywa się go mankietem miękkim?

Wykonany jest z elastycznego materiału, który jest miękki w dotyku i łatwo się wygina.

Mankiet miękki da się łatwo wygiąć w rękach
Mankiet miękki Microlife

Jak są zalety takiego rozwiązania?

Po pierwsze zacznijmy od jego ceny.

Pamiętasz, jak na początku recenzji wspomniałem, że Microlife BP A2 jest tani w użytkowaniu.

Koszt zakupu nowego mankietu miękkiego Microlife M-L 22-42 cm , to wydatek rzędu 40-50 zł.

Nowy mankiet miękki
Mankiet miekki Microlife M-L

Prawie 3 razy taniej niż w przypadku wspomnianego wcześniej mankietu sztywnego, który dodawany jest do droższych modeli.

Po co mi nowy mankiet, przecież ciśnieniomierz sprzedawany jest razem z mankietem?

Niestety, ale mankiet to najczęściej psująca się element w ciśnieniomierzu.

Jeśli wykonujesz kilka pomiarów dziennie.

To wcześniej, czy później przetrze się materiał mankietu lub przewód powietrza zostanie uszkodzony.

Przetarty mankiet musi być wymieniony, gdyż może nie trzymać ciśnienia – chyba nie chcesz, aby Twoje wyniki były wypaczone przez uszkodzony mankiet?

Także, jeśli szukasz aparatu na długie lata, to jak najbardziej koszty użytkowania muszą być brane pod uwagę.

Czy gwarancja obejmuje wymianę mankietu?

Tylko w przypadku, jeśli jest to wada fabryczna.

Jeśli go uszkodzisz, to musisz kupić go z własnej kieszeni.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 15/06/2024

Kolejna ogromna zaleta, to możliwość dokupienia mniejszego lub większego rozmiaru mankietu.

Gama mankietów miękkich o różnych rozmiarach dostępnych do kupienia
Różne rozmiary mankietu miękkiego Microlife

Obecnie tylko Microlife, modele:

ma w ofercie różne rozmiary mankietów.

Prawie wszystkie inne ciśnieniomierze mają tylko uniwersalne mankiety M-L [22-42 cm].

Co w tym takiego niezwykłego?

Jeśli masz ramię o średnicy większej niż 42 cm, to niestety, ale mankiet uniwersalny [22-42 cm] nie będzie się nadawał – nie możesz mierzyć ciśnienia.

Także masz do wyboru 2 rozwiązania:

  • kupić ciśnieniomierz nadgarstkowy, który jeśli chodzi o dokładność nie ma porównania do modeli naramiennych
  • lub kupić większy mankiet L-XL [32-52 cm]

Podobna sytuacja dotyczy pomiarów ciśnienia u nastolatków i młodszych.

W ich przypadku najczęściej mankiet 22-42 cm jest za duży – nie możesz zmierzyć ciśnienia.

W takim wypadku możesz wtedy kupić mankiet rozmiaru S [17-22 cm].

Jakie rozmiary mankietów Microlife są dostępne w sprzedaży?

A jak wygląda zakładanie mankietu miękkiego?

Niestety dochodzimy do głównego problemu…

Po pierwsze mankiet jest długi.

Przy zakładaniu musisz go najpierw owinąć wokół ramienia, a następnie zapiać na rzep i to wszystko przy użyciu jednej reki.

Nie jest to wcale takie łatwe – zwłaszcza jeśli jest to Twój pierwszy raz.

Długość mankietu miękkiego Microlife
Mankiet nie należy do najkrótszych i jego owijanie wokół ramienia może sprawiać początkowo problemy

Po drugie musisz wiedzieć jak mocno go zapiąć.

Jeśli będzie zapięty za luźno, to aparat nie zmierzy ciśnienia.

Nie martw się, to nie jest aż trudno – jak juz wspomniałem wcześniej, tyczy się to głównie kilku pierwszych pomiarów.

Dokładniej cały proces opiszę w dalszej części recenzji.

Ale jesli mi nie wierzysz, to obejrzyj poniższy film.

Na szczęście Microlife BP A2 Basic posiada wskaźnik poprawności założenia mankietu.

Częściowo rekompensuje on niedogodności związane z zakładaniem mankietu.

Co on daje?

Jeśli mankiet jest źle zapięty, to po zakończeniu pomiaru zobaczysz na ekranie aparatu poniższy symbol.

Wskaźnik poprawności zapięcia mankietu Microlife BP A2
Wskaźnik poprawności założenia mankietu

Co zrobić jak zobaczę taki symbol?

Mankiet jest zapięty za luźno.

Zapnij jeszcze raz i powtórz pomiar, gdyż wynik, który widzisz, odbiega od Twojego rzeczywistego ciśnienia.

A co jeśli cały ten proces zakładania wygląda dla mnie zbyt uciążliwe i nie chce mi się w to bawić? Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie? Wspomniałeś wcześniej coś o mankiecie sztywnym, który sprzedawany jest z droższymi modelami?

Mankiet sztywny jest faktycznie dużo łatwiejszy do zakładania.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o modelach z mankietem sztywny, to kliknij tutaj i przeczytaj rozdział o modelach alternatywnych.

A teraz przejdę do opisu wyglądu zewnętrznego ciśnieniomierza Microlife BP A2 Basic.

Wygląd zewnętrzny

Kompaktowy, wykonany z szarego plastiku.

Tak w skrócie można opisać jego wygląd.

Jeśli chodzi o rozmiar aparatu, to można powiedzieć, że jest w standardzie – nie odbiega od innych ciśnieniomierzy.

Porównanie rozmiarów Microlife BP A2 z innymi aparatami do mierzenia ciśnienia
Od lewej: Omron M3 Comfort, Microlife BP A2, Tech-Med TMA-500 Pro

Za to bardzo dużych rozmiarów są przyciski znajdujące się na przednim panelu.

Zwłaszcza przycisk Włączania/Wyłączania.

Także nawet osoby starsze, które mają problem ze wzrokiem, dadzą sobie radę.

3 przyciski zlokalizowane na przedzie ciśnieniomierza
3 przyciski, które służą do obsługi aparatu
  1. przycisk włączania/wyłączania – uruchamia i wyłącza ciśnieniomierz
  2. przycisk daty i godziny – służy do zmiany daty i godziny
  3. przycisk pamięci – pozwala Ci przeglądać wyniki zapisane w pamięci

Jak widzisz do obsługi ciśnienieomirze używane sa tylko 3 przyciski.

Dzięki temu każdy jest w stanie nauczyć się jego obsługi.

Jeśli chodzi o ekran to ma on kształt prostokąta o wymiarach:

  • wysokość 6 cm
  • szerokość 5 cm
Rozmiary ekrany Microlife BP A2
Wymiary ekranu

Na duży plus zasługuje czcionka wyświetlana na ekranie.

Cyfry są na tyle duże, że odczytasz je bez okularów i nawet starsze osoby mające problemy ze wzrokiem powinny dać sobie radę.

Porównanie czcionki ekranu z okładką książki
Czcionka wyświetlana na ekranie jest gruba i dużych rozmiarów

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 15/06/2024

Z lewej strony ciśnieniomierza znajdziesz gniazdko, do którego podłącza się przewód powietrza od mankietu.

Na lewej stronie obudowy znajduje się miejsce na podłączenie przewodu powietrza
Gniazdo na podłączenie przewodu powietrza mankietu

Z prawej strony znajdziesz gniazdo na podłączenie zasilacza.

Z prawej strony obudowy znajduje się miejsce na podłączenie zasilacza
Wejście na podłączenia zasilacza

Czy do ciśnieniomierza dołączony jest zasilacz?

TAK.

Jest to świetna sprawa, zwłaszcza jeśli wykonujesz kilka pomiarów dziennie.

Dlaczego?

Zasilacz pozwala zaoszczędzić na bateriach.

No i masz pewność, że jak Ci się rozładują baterie, to nadal możesz zmierzyć ciśnienie.

Na spodzie ciśnieniomierza znajduje się miejsce na włożenie baterii.

Na spodzie jest miejsce, do którego wkłada się baterie
Klapka po otwarciu, której pokazuje się miejsce na włożenie baterii

Czy w pudełku z ciśnieniomierzem są baterie?

TAK.

4 paluszki AA 1,5 V.

Nad klapką z bateriami znajdziesz:

  • naklejkę z informacjami o aparacie [gdzie został wyprodukowany, numer serii itp.]
  • gumową nóżkę, która zapobiega ślizganiu się aparatu po stole
Gumowa nóżka i naklejka z informacjami
Gumowa nóżka i naklejka z informacjami o aparacie

Ok, to chyba wszystko, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny Microlife BP A2 Basic.

Przejdę teraz do opisu symboli na wyświetlaczu.

Microlife BP A2 oznaczenia na wyświetlaczu

Ekran z symbolami, jakie wyświetlają się na ciśnieniomierz microlife z technologią gentle
Microlife BP A2 Basic oznaczenia na wyświetlaczu
  1. data/godzina
  2. ciśnienie skurczowe [SYS]
  3. ciśnienie rozkurczowe [DIA]
  4. tętno [PUL]
  5. tryb pamięci
  6. symbol nieregularnego bicia serca (IHB)
  7. wskaźnik ruchu ramienia
  8. wskaźnik poprawności założenia mankietu
  9. wskaźnik tętna
  10. wskaźnika klasyfikacji nadciśnienia
  11. ikona baterii

Nie martw się, o każdej z nich dowiesz się więcej, czytając dalej.

Ciśnieniomierz Microlife BP A2 Basic – główne funkcje

Aby w pełni zrobić użytek z ciśnieniomierza, warto znać jego wszystkie funkcje i jak ich prawidłowo używać.

Automatyczny pomiar za pomocą jednego przycisku

Naciskasz przycisk i wygodnie czekasz na zakończenie pomiaru.

Tak w skrócie wygląda pomiar ciśnienia – prosto i bezstresowo.

Pomiar rozpoczyna się i kończy za naciśnięciem jednego przycisku
Automatyczny pomiar za pomocą jednego przycisku

Po zakończeniu pomiaru też nie musisz niczego robić.

Po pierwsze wynik automatycznie zapisuje się w pamięci ciśnieniomierza.

Po drugie aparat sam wyłącza się po około 1 minucie od pojawienia się wyniku na ekranie.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 15/06/2024

Funkcja pamięci

Po zmierzeniu ciśnienia Twój pomiar jest automatycznie zapisywany w pamięci aparatu.

Do czego mi to potrzebne?

  • nie musisz tracić czasu i zapisywać Swoich wyników w zeszycie, czy dzienniku
  • uzyskujesz możliwość przeglądania Swoich pomiarów

No i?

Pozwala Ci to zidentyfikować pewne wzorce, jeśli chodzi o zachowanie Twojego ciśnienia:

  • podwyższone ciśnienie w poniedziałkowy poranek, bo trzeba rano wstać po weekendzie i iść do pracy
  • niższe ciśnienie w sobotni poranek, bo nie trzeba iść do pracy i można dłużej pospać

To mogą, ale nie muszą być powody, dla których Twoje odczyty odbiegają od normy.

Dzięki możliwości przeglądania wyników z perspektywy czasu jesteś w stanie łatwiej zidentyfikować te trendy i co najważniejsze je zrozumieć:

  • czy wyższe ciśnienie w poniedziałek jest spowodowane tym, że muszę rano wstać po weekendzie, czy też rzeczywiście moje ciśnienie jest zawsze, tak wysokie z rana

Takie informacje są w stanie pomóc Ci, jak i Twojemu lekarzowi odnośnie do decyzji dotyczących zmiany stylu życia i leczenia nadciśnienia.

Chyba właśnie po to kupujesz ciśnieniomierz, żeby zadbać o Swoje zdrowie, nieprawdaż?

Jak mogę przeglądać wyniki zapisane w pamięci ciśnieniomierza?

  1. wciśnij przycisk pamięć [symbol M]
  2. najpierw na wyświetlaczu pojawi się wartość ciśnienia, która stanowi średnia ze wszystkich pomiarów [o niej więcej za chwilę] przechowywanych w pamięci, na ekranie zobaczysz 2 symbole:
    • M – oznaczający, że tryb przeglądania pamięci jest uruchomiony
    • A – średnia ze wszystkich przechowywanych wartości
Ekran ciśnieniomierza wyświetlający średnią ze wszystkich pomiarów przechowywanych w pamięci aparatu
Po naciśnięciu przycisku „M” zobaczysz najpierw wynik stanowiący średnią ze wszystkich pomiarów w pamięci aparatu
  1. kolejne wciśnięcie przycisku pamięci wyświetla wartość ostatnio wykonanego pomiaru [znikanie ikona „A”], która była wyświetlana na górze ekranu, a w jej miejsce pojawi się data i godzina
Ekran ciśnieniomierza wyświetlający wynik ostatnio wykonywanego pomiaru
Kolejne naciśnięcie przycisku „M” wyświetla wynik ostatnio wykonywanego pomiaru
  1. wielokrotne wciskanie przycisku pamięć umożliwia Ci przeglądanie starszych pomiarów

Jak dużo odczytów jest w stanie pomieścić pamięć Microlife BP A2?

30.

A co się dzieje, jeśli dokonuję pomiaru numer 31?

Najstarsza wartość jest automatycznie usuwana.

Czy Microlife BP A2 ma możliwość wyboru użytkownika, bo chcę, żeby ciśnieniomierz był używany przez 2 osoby?

NIE.

Tylko jeden użytkownik.

A co jeśli chcę pożyczyć komuś ciśnieniomierz, ale nie chcę, aby jego wynik zapisał się w pamięci? Da się coś zrobić?

TAK.

Możesz anulować zapisanie odczytu zaraz po zakończeniu pomiaru.

  • gdy tylko odczyt zostanie wyświetlony na ekranie aparatu, naciśnij i przytrzymaj przycisk Włącz/Wyłącz, aż na ekranie ciśnieniomierza zacznie migać symbol M
  • potwierdź, aby usunąć odczyt, naciskając przycisk pamięć [przycisk M]

Przy funkcji pamięci muszę wspomnieć o funkcji daty i godziny.

Microlife BP A2 pokazuje aktualną datę i godzinę.

Aktualna data i godzina wyświetlana na ekranie ciśnieniomierza microlife gentle plus
Ciśnieniomierz pokazuje godzinę, jeśli chcesz zobaczyć datę, naciśnij przycisk daty i godziny

Czy muszę ustawić datę i godzinę, czy jest już fabrycznie ustawiona?

Musisz ustawić datę i godzinę ręcznie:

  • jak wkładasz baterie po raz pierwszy
  • jak i za każdym razem, gdy je wymieniasz

Jest to bardzo ważne, gdyż pomiar są zapisywane w pamięci z datą i godziną, jaką w tym czasie wskazuje ciśnieniomierz.

Chyba nie chcesz, aby Twoje wyniki były źle zapisywane?

Jak ustawić datę i godzinę?

  • po włożeniu nowych baterii na wyświetlaczu zobaczysz migające 4 cyfry – oznaczają one rok
  • przy pomocy przycisku pamięci [symbol M] ustaw aktualny rok i zatwierdź, naciskając przycisk daty i godziny [symbol zegara na ciśnieniomierzu]
Ekran ciśnieniomierza jak ustawia się aktualny rok
Ustawianie aktualnego roku
  • teraz zacznie migać pojedyncza cyfra oznaczająca miesiąc
  • ustawiasz go w taki sam sposób jak rok, przy pomocy przycisku pamięci i akceptujesz, naciskając przycisk daty i godziny
Ekran ciśnieniomierza jak ustawia się aktualny miesiąc
Ustawianie aktualnego miesiąca
  • w identyczny sposób jak opisałem powyżej musisz ustawić dzień, godzinę i minuty

A co jeśli źle ustawię datę, da się ją poprawić?

TAK.

Wciśnij i przytrzymaj przycisk daty i godziny przez kilka sekund.

Jak przestawić datę i godzinę źle ustawioną
Aby przestawić datę i godzinę wciśnij i przytrzymaj przez kilka sekund przycisk daty i godziny

I postępuj w identyczny sposób, jak opisałem powyżej.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 15/06/2024

Funkcja wykrywania nieregularnego bicia serca [arytmii]

Czasami możesz się spotkać z określeniem wskaźnik/technologia IHB, od angielskiego Irregular Heart Beat [nieregularny rytm serca].

Co to jest arytmia?

To zaburzenie rytmu serca, które objawia się [1]:

  • zbyt szybkim biciem serca, więcej niż 100 uderzeń na minutę [tachykardia]
  • zbyt wolnym biciem serca, mniej niż 60 uderzeń na minutę [bradykardia]
  • jak i nieregularnym biciem serca
Wykres przedstawiający nieregularny rytm serca
Normalny rytm serca i nieregularny rytm serca [arytmia]

Co mi daje ta funkcja?

Wykrywa nieprawidłowości pracy Twojego serca podczas pomiaru ciśnienia.

Cały proces odbywa się automatycznie – nie musisz nic ustawiać, czy naciskać.

Jeśli podczas pomiaru Microlife BP A2 wykryje nieregularną pracę serca, to po zakończeniu pomiaru ujrzysz następujący symbol.

Wskaźnik nieregularnego bicia serca na ekranie ciśnieniomierza Microlife BP A2
Wskaźnik arytmii pojawi się po zakończeniu pomiaru, jeśli aparat wykryje nieregularny rytm serca

Jeśli chodzi o korzyści technologi IHB, to możesz jej używać jako wiarygodnego testu przesiewowego we wczesnej diagnostyce zaburzeń rytmu serca.

Kiedy idziemy do lekarza?

Najczęściej jak dzieje się z nami coś złego.

Chyba zgodzisz się ze mną, że w większości przypadków jest to trochę za późno.

Przy pomocy ciśnieniomierza możesz wykryć nieregularny rytm pracy serca we wczesnym stadium i dużo wcześniej zasięgnąć porady lekarskiej.

Szczególnie istotne w przypadku osób starszych – zaburzenia rytmu serca są częściej spotykane i niestety dużo poważniejsze.

Co mam zrobić, jeśli ciśnieniomierz wykryje nieregularną pracę serca?

Po pierwsze nie ma co się zamartwiać na zaś.

Powtórz pomiar.

Dlaczego?

Po pierwsze zmierzone wynik pomiaru może odbiegać od Twoich rzeczywistych wartości – zaburzenia rytmu serca fałszują wyniki.

Pamiętaj, tylko aby odczekać przynajmniej minutę przed powtórzeniem pomiaru i postaraj się nie denerwować tym, że ciśnieniomierz wykrył arytmię.

Po drugie wykrycie arytmii mogło być spowodowane błędem podczas wykonywania pomiaru – źle założony mankiet, ruch ramienia z mankietem.

Dlatego musisz powtórzyć pomiar, aby się upewnić.

Jeśli drugi pomiar nic nie pokazuje, to możesz uznać to za błąd ciśnieniomierza.

Jeśli jednak symbol będzie pojawiał się często, to jak najbardziej wymaga to konsultacji z lekarzem.

Pamiętaj, że ciśnieniomierz nie zastępuje badania kardiologicznego. Nie jest on w stanie stwierdzić przyczyny arytmii. Tylko i wyłącznie lekarz jest w stanie to zrobić.

Sygnalizacja klasyfikacji ciśnienia krwi

Jeśli nie wiesz jakie wartości ciśnienia są uznawane za prawidłowe, a jakie nie to nie martw się.

Microlife BP A2 pomoże Ci rozwiązać ten problem.

W jaki sposób?

Z lewej strony znajdziesz 4-kolorowy pasek – coś ala drogowa sygnalizacja świetlna.

Po zakończeniu pomiaru na ekranie zobaczysz poziomy trójkąt [szkoda, że nie jest on trochę większy, ciężko go zobaczyć], który wskazuje na 1 z 4 kolorów skali.

Wskaźnik klasyfikacji nadciśnienia Microlife BP A2
Ciśnieniomierz Microlife wskaźnik klasyfikacji ciśnienia

Dzięki temu jesteś w stanie w jednej chwili ocenić, czy Twoje ciśnienie jest w normie, czy nie.

Skala ta stworzona została na podstawie wytycznych ESC (Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne) i ESH (Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego), z których korzysta Polskie Towarzystwo Kardiologiczne odnośnie do nadciśnienia [2]:

  • ciśnienie mieści się w zakresie optymalnym – ciśnienie skurczowe poniżej 130 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe poniżej 80 mmHg [zielony]
  • nieznacznie podwyższone ciśnienie krwi – ciśnienie skurczowe pomiędzy 130-134 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe pomiędzy 80-84 mmHg [żółty]
  • zbyt wysokie ciśnienie krwi – ciśnienie skurczowe pomiędzy 135-159 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe pomiędzy 85-99 mmHg [pomarańczowy]
  • niebezpiecznie wysokie ciśnienie krwi – ciśnienie skurczowe powyżej lub równe 160 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe powyżej lub równe 100 mmHg [czerwony]

Pamiętaj, że o tym, czy masz nadciśnienie, czy nie jest w stanie zdecydować tylko i wyłącznie lekarz, a nie ekran aparatu do mierzenia ciśnienia. Pojedynczy pomiar nic nie znaczy.

Wskaźnik ruchu ramienia

Pojawia się po zakończeniu pomiaru, jeśli podczas mierzenia zostanie wykryty ruch ramienia.

Dzięki temu wiesz, że wynik pomiaru jest zafałszowany i nie odzwierciedla Twojego rzeczywistego ciśnienia.

Ekran ciśnieniomierz microlife gentle+ ze wskaźnikiem ruchu ramienia
Wskaźnik ruchu ramienia

Co zrobić w takim przypadku?

Musisz powtórzyć pomiar.

Odczekaj 1 minutę i tym razem upewnij się, że nie poruszasz ramieniem i nie napinasz mięśni ramienia.

Zasilanie

Microlife BP A2 Basic jest zasilany przy pomocy 2 źródeł:

  • 4 baterie AA 1,5V
  • zasilacz sieciowy

Jak już wspomniałem wcześniej w zestawie znajdziesz zarówno baterie, jak i zasilacz.

Ciśnieniomierz jest zasilany na baterie i na zasilacz do prądu
Microlife BP A2 może być używany zarówno z bateriami, jak i zasilaczem

Dołączony zasilacz to fenomenalna sprawa, gdyż pozwala Ci zaoszczędzić trochę pieniędzy na bateriach.

I co najważniejsze możesz zmierzyć ciśnienie, jeśli baterie się całkowicie rozładują.

Aparat zaprojektowany jest w taki sposób, że zasilanie z baterii jest wyłączone, gdy wtyczka zasilacza jest włożona do gniazda.

Czy baterie muszą być włożone, jak używam zasilacza?

Teoretycznie nie.

Ale warto je włożyć.

Dlaczego?

Jeśli odłączysz zasilacz do gniazdka i w ciśnieniomierzu nie ma baterii, to data i godzina ulegają zresetowaniu.

Musisz ustawiać je od nowa, jeśli chcesz zmierzyć ciśnienie.

Jest to ważne, gdyż data i godzina zapisywane są w pamięci razem z Twoim wynikiem.

Czy wyniki zapisane w pamięci ulegają skasowaniu przy wymianie baterii?

Nie.

Czy mogę korzystać z akumulatorków?

TAK.

Funkcja automatycznego wyłączania

Nie musisz się martwić, że jak zapomnisz wyłączyć ciśnieniomierz, to doprowadzisz do rozładowania baterii.

Microlife BP A2 sam wyłączy się po około 60 sekundach od zakończenia pomiaru.

Funkcja ta wydłuża żywotność baterii – nie musisz ich tak często wymieniać (oszczędzasz pieniądze).

Oczywiście możesz go wyłączyć manualnie, naciskając przycisk Włącz/Wyłącz.

Wskaźnik baterii

Jak sama nazwa wskazuje, pokazuje stan naładowania baterii.

Dzięki temu nie dochodzi do sytuacji, w której baterie są całkowicie rozładowane i nie możesz zmierzyć Swojego ciśnienia.

Jego ikonę zobaczysz dopiero, jak baterię będą wyczerpane w 75%.

Wtedy po włączeniu ciśnieniomierza na ekranie zacznie migać symbol częściowo naładowanej baterii.

Wskaźnik baterii na ekranie ciśnieniomierza
Wskaźnik baterii pojawia się, jeśli baterie są rozładowane w co najmniej 75%

Nie martw się, nadal możesz wykonywać pomiary.

Ale warto pomyśleć już o zakupie nowych baterii albo ich naładowaniu.

Kiedy baterie są całkowicie rozładowane, zaraz po włączeniu ciśnieniomierza zacznie migać symbol całkowicie rozładowanej baterii – nie jesteś w stanie mierzyć ciśnienia.

Pamiętaj, że w zestawie masz do dyspozycji zasilacz.

Także nawet jak baterie się całkowicie rozładują, to zawsze możesz wykonać pomiar przy jego użyciu.

Etui ochronne

Ciężko to nazwać etui, jest to w zasadzie woreczek ze sznurkiem.

Nie da się ukryć, nie jest on najwyższej jakości.

Etui ochronne z ciśnieniomierzem i mankietem w środku
Pokrowiec ochronny na aparat i mankiet

Ale w zupełności wystarczy, aby pomieścić zarówno ciśnieniomierz, mankiet, jak i zasilacz.

Warto go używać – chroni aparat przed kurzem i zarysowaniami ekranu aparatu.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 15/06/2024

Jak mierzyć ciśnienie ciśnieniomierzem naramiennym Microlife BP A2 Basic?

Zanim rozpoczniesz pomiar, postaraj się wypełnić poniżej podane zalecenia.

Gwarantuje to, że Twój pomiar będzie, jak najbardziej zbliżony do Twojego rzeczywistego ciśnienia:

  • unikaj nadmiernej aktywności fizycznej i kąpieli 30 minut przed dokonaniem pomiaru
  • unikaj jedzenia, picia kawy, napojów zawierających kofeinę, palenia tytoniu na 30 minut przed wykonaniem pomiaru
  • skorzystaj z łazienki, żeby opróżnić pęcherz
  • usiądź w wygodnej pozycji na krześle z oparciem, stopy na podłodze, nieskrzyżowane
Poprawna pozycja podczas pomiaru ciśnienia
Plecy i głowa podparte, nogi i stopy nieskrzyżowane, na podłodze
  • krzesło powinno być na tyle blisko, aby nie musieć pochylać się do przodu
  • zadbaj, żeby pomiar był wykonany na gołym ramieniu, nie podwijaj rękawów, gdyż działa to, jak opaska uciskowa
Mankiet założony na ramię z podwiniętym rękawem
Podwinięty rękaw utrudnia założenie mankietu i działa jak opaska uciskowa
  • pomiaru dokonuj zawsze na tym samym ramieniu
  • odczyty wykonuj zawsze o tej samej porze dnia, w tych samych warunkach
  • przed włączeniem ciśnieniomierza zrelaksuj się przez około 5 minut – nie przeglądaj telefonu, unikaj rozmowy i myślenia o stresujących Cię rzeczach

Odnośnie do poprawnego zakładania mankietu:

  • dolna krawędź mankietu miękkiego powinna znajdować się 1-2 cm powyżej Twojego zgięcia łokciowego
mankiet założony na ramię 2 cm powyżej zgięcia w łokciu
Mankiet powinien znajdować się 1-2 cm powyżej zgięcia łokciowego
  • przewód powietrza mankietu musi być skierowany w kierunku dłoni, a nie w kierunku barku
Przewód powietrza skierowany prawidłowo w kierunku dłoni i nieprawidłowo w kierunku barku
Prawidłowo umiejscowiony przewód powietrza na ramieniu
  • wskaźnik arterii [ARTERY MARK] pomaga Ci prawidłowo ustawić mankiet w stosunku do tętnicy, na której będzie wykonywany pomiar
Wskaźnik artery na mankiecie ciśnieniomierza Microlife BP A2 Basic
Na mankiecie znajdziesz ilustrację przedstawiającą, jak poprawnie umiejscowić wskaźnik arterii
Wskaźnik artery na lewym ramieniu powinie znajdować się tuż nad tętnicą ramienną, z prawej strony ramienia po jego wewnętrznej stronie
Prawidłowo umiejscowiony na lewym ramieniu wskaźnik arterii
  • mankiet podczas zapinania zawsze musi przechodzić przez metalowy pierścień w kształcie litery D
mankiet z klamrą D
Stalowa klamra, przez którą musi przechodzić początek mankietu
  • mankiet powinien być zapięty tak, aby bez problemu można wsadzić pod niego 2 palce
2 palce wsadzone pod prawidłowo zapięty mankiet
Możliwość wsadzenia dwóch palców pod prawidłowo założony mankiet
  • jeśli możesz włożyć tylko jeden palec lub w ogóle, to znaczy, że jest zapięty zbyt ciasno
brak możliwości włożenia palca pod mankiet, zapięty za ciasno
Mankiet zapięty za ciasno, nie można wsadzić nawet palca pod niego
  • jeśli możesz włożyć pod mankiet całą dłoń, to znaczy, że jest zapięty zbyt luźno
cała dłoń włożona pod mankiet oznacza, że mankiet jest zapięty za luźno
Mankiet zapięty za luźno, można wsadzić pod niego całą dłoń

Podczas mierzenia słychać “syczenie” powietrza.

Nie martw się wszystko jest w porządku.

To dźwięk uchodzącego powietrza przez z wtyczki mankietu podczas fazy spuszczania powietrza.

wtyczka przewodu powietrza z otworem, z którego ulatnia się powietrze
Wtyczka powietrza mankietu, która wydaje charakterystyczne syczenie podczas spuszczania powietrza z mankietu

Wiem, że to wszystko wygląd dość skomplikowanie, ale tak naprawdę nie ma się czego bać.

Po kilku pierwszych próbach nie będziesz mieć żadnych problemów z zakładaniem mankietu.

Obejrzyj poniższy film.

Pamiętaj, że według wytycznych PTK [Polskie Towarzystwo Kardiologiczne] w czasie każdej sesji pomiarowej powinny być wykonane minimum dwa pomiary ciśnienia w odstępach 1–2-minutowych [3].

Dlaczego 2-3 pomiary?

Do pewnego stopnia kompensuje to brak odpoczynku przed pomiarami.

Jak już wspomniałem powyżej, wykonaniem pomiaru powinno być poprzedzone 5-minutowym odpoczynkiem.

Niestety mało kto się do tego stosuje.

Wykonywanie kilku pomiarów w pewnym sensie, to kompensuje.

Dodatkowo wykonywanie kilku pomiarów w jednej sesji pomaga zredukować przypadkowe błędy podczas pomiarów:

  • przypadkowa rozmowa lub sprawdzanie Facebooka podczas pierwszego pomiaru
  • gdyby był wykonany tylko ten jeden pomiar, to otrzymany wynik odbiegałby od Twojego rzeczywistego ciśnienia
  • dlatego zawsze wykonuj więcej niż jeden pomiar

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 15/06/2024

Najczęściej zadawane pytania – ciśnieniomierz Microlife BP A2 Basic

Ile wynosi gwarancja dla Microlife BP A2 Basic?

60 miesięcy na ciśnieniomierz i 24 miesiące na mankiet.

Czy mankiet Microlife BP A2 Basic jest odpowiedni dla dzieci?

Musisz zmierzyć obwód ramienia, jeśli mieści się pomiędzy 22, a 42 cm to odpowiedź brzmi tak. Z mojego doświadczenie powinien pasować dla dzieci powyżej 10 roku.

Czy do Microlife BP A2 można dokupić mniejszy mankiet?

Tak. Do wyboru masz: mankiet rozmiar S – 17-22 cm i mankiet rozmiar M – 22-32 cm.

Czy Microlife BP A2 został przebadany klinicznie?

Tak. Został zwalidowany klinicznie dla ogólnej populacji i pod kątem specjalnych grup pacjentów: cukrzyca, ciąża i stan przedrzucawkowy, schyłkowa niewydolność nerek, niedociśnienie, dzieci (od 12 roku życia).

Czy do Microlife BP A2 można dokupić większy mankiet?

Tak. Do wyboru masz: mankiet rozmiar L-XL – 32-52 cm.

Czy Microlife BP A2 Basic ma podświetlany wyświetlacz?

Nie.

Jak długo trwa pomiar ciśnienia przy użyciu Microlife BP A2 Basic?

Od momentu włączenia aparatu około 35 sekund. Im wyższe ciśnienie, tym dłużej trwa pomiar.

Czy aparat działa z akumulatorami AA?

Tak.

Czy Microlife BP A2 Basic wykrywa migotanie przedsionków?

Nie. Dopiero jego “starszy brat” Microlife BP B3 AFIB jest w stanie wykrywać migotanie przedsionków

Czy Microlife BP A2 Basic wykonuje 3 pomiary na 1 kliknięcie i pokazuje ich średni wynik [tryb MAM]?

Nie. Dopiero jego “starszy brat” Microlife BP B3 AFIB posiada tryb MAM.

Czy Microlife BP A2 automatycznie wyłącza się po zakończeniu pomiaru?

Tak. Po 60 sekundach od zakończenia pomiaru.

Czy mankiet można owinąć wokół ramienia bez pomocy drugiej osoby?

Tak.

Czy istnieje możliwość usunięcia pojedynczego wpisu z pamięci?

Nie.

Czy ciśnieniomierz Microlife BP A2 ma opcję 2 użytkowników?

Nie. Tylko jeden użytkownik.

Ile odczytów może przechowywać pamięć?

30.

Czy Microlife BP A2 Basic wymaga kalibracji?

Tak. Zalecane jest sprawdzanie dokładności pomiarowej urządzenia, co 2 lata.

Czy mogę połączyć ciśnieniomierz do komputera za pomocą kabla USB?

Nie.

Czy Microlife BP A2 Basic posiada Bluetooth?

Nie.

Microlife BP A2 Basic a Microlife BP A1 Basic – różnice

Microlife BP A1 Basic, to młodszy brat recenzowanego tutaj modelu BP A2 Basic.

Porównanie modeli Microlife BP A2 i Microlife BP A1
Microlife Bp A2 Basic a Microlife BP A1 Basic
Ciśnieniomierz Microlife BP A1 Basic
Automatyczny ciśnieniomierz naramienny Microlife BP A1 Basic

Największa różnica między modelami to ich rozmiary.

Microlife BP A1 jest dużo mniejszy niż Microlife BP A2 Basic i to zarówno jeśli chodzi o gabaryty, jak i rozmiar ekranu.

Niestety powoduje to, że odczyt ciśnienia nie jest aż tak komfortowy, jak w przypadku BP A2 Basic.

Również czcionki wyświetlanej na ekranie jest dużo mniejszy, co utrudnia odczyt wyników.

Mała czcionka Microlife BP A1
Microlife Bp A1 Basic mała czcionka i poziomo ułożone wyniki pomiaru

Microlife BP A1 Basic nie posiada także wskaźnika klasyfikacji ciśnienia.

Musisz znać na pamięć klasyfikację ciśnienia, jeśli chcesz wiedzieć, czy Twój pomiar jest za wysoki, czy nie.

Reszta funkcji i mankiet sa takie same.

Oczywiście mniej funkcji i mniejszy rozmiar powodują, że model jest tańszy od recenzowanego tutaj Microlife BP A2 Basic.

Czy zakup Microlife BP A1 Basic się opłaca?

NIE.

Różnica w cenie to plus, minus 20 zł.

Dużo mniejszy wyświetlacz nie jest wart oszczędności rzędu kilkunastu złotych.

Zwłaszcza jeśli aparat będzie używany przez starszą osobę.

Jedynie mogę go polecić w przypadku, gdy szukasz niewielkiego modelu, który bez problemu zabierzesz ze Sobą w podróż.

Microlife BP A2 Basic a Microlife BP A2 Classic – różnice

Microlife BP A2 Classic, to starszy model – obecnie rzadko spotykany w sprzedaży.

Porównanie Microlife BP A2 Basic i Microlife BP A2 Classic
Microlife Bp A2 Basic a Microlife BP A2 Classic
Microlife BP A2 Classic
Microlife BP A2 Classic

Czym różni się Microlife BP A2 Classic od recenzowanego tutaj modelu Basic?

Microlife BP A2 Classic pozbawiony jest następujących opcji:

  • funkcja daty i godziny – pomiary zapisywane w pamięci aparatu nie mają przypisanej daty i godziny, nie jesteś w stanie dokładnie prześledzić historii Swoich pomiarów
  • wskaźnik ruchu ramienia – gwarantuje, że pomiar został wykonany poprawnie
  • kolorowy wskaźnik klasyfikacji ciśnienia krwi – zamiast niego jest mało czytelny, czarno-biały wskaźnik pokazujący poziome paski

Reszta funkcji i mankiet są takie same jak w recenzowanym tutaj modelu Basic.

Oczywiście nie muszę Ci mówić, że mniej opcji równa się niższa cena.

Czy zakup Microlife BP A2 Classic się opłaca?

NIE.

Różnica w cenie to kilkanaście złotych.

Tak jak napisałem powyżej, jest to już stary model, który z tego, co mi wiadomo, nie jest już nawet produkowany.

Podsumowanie i alternatywy dla ciśnieniomierz Microlife Gentle+ BP A2 Basic

W tym przedziale cenowym Microlife BP A2 Basic nie ma żadnej konkurencji.

Jest to niezaprzeczalnie najlepszy automatyczny ciśnieniomierz naramienny w granicach 110-120 zł.

Jestem w stanie nawet powiedzieć, że jest to obecnie najlepszy ciśnieniomierz naramienny na rynku, jeśli chodzi o stosunek ceny do oferowanych możliwości.

To nie przypadek, że zajął on pierwsze miejsce w naszym rankingu ciśnieniomierzy naramiennych.

Bardzo duża liczba pozytywnych opinii użytkowników tylko to potwierdza.

ciśnieniomierz microlife gentle plus opinie
Microlife BP A2 Basic opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl

Jeśli jednak odpycha Cię ten cały żmudny proces zakładania mankietu miękkiego.

I oczekujesz czegoś bardziej komfortowego.

co najważniejsze masz możliwość wydać więcej

to w takim wypadku bez wahania polecam Omron M3 Comfort.

Omron M3 Comfort
Omron M3 Comfort

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 15/06/2024

Wyposażony jest on w tak zwany mankiet sztywny, o którym wspominałem już wcześniej.

Mankiet sztywny Omron Intelli Wrap
Mankiet sztywny ma kształt sztywnej tuby

Co w nim takiego szczególnego?

Jest banalny w zakładaniu.

Nie da się go źle załozyć – naprawdę trzeba się bardzo postarać, aby coś tu popsuć.

Jedyne co musisz zrobić to wsunąć Swoje ramię w uformowany otwór, ewentualnie trochę go rozgiąć.

Mankiet sam owinie się wokół Twojego ramienia.

Oprócz tego Omron M3 Comfort ma jeszcze kilka dodatkowych funkcji, których brakuje ciśnieniomierzowi Microlife:

  • możliwość użytkowania przez 2 użytkowników, każdy ma swój profil, na którym można zapisać do 60 pomiarów
  • funkcja uśredniania wyników z ostatnich 2 lub 3 pomiarów wykonanych w odstępie 10 minut

Niestety, to wszystko wiąże się z dużo wyższą ceną.

O ile droższy jest Omron M3 Comfrot w porównaniu z Microlife BP A2 Basic?

Jego cena oscyluje w granicach 200 zł -> kliknij i sprawdź najlepszą ofertę.

Muszę też Cię uprzedzić, że w zestawie brak jest zasilacza sieciowego.

Istnieje możliwość jego dokupienia, cena to około 40 zł – zasilacz Omron HHP-CM01.

Także z zasilaczem mówimy o kwocie rzędu 240 zł.

Coś jeszcze, jeśli chodzi o wady?

W przypadku uszkodzenia mankietu sztywnego musisz się liczyć z wydatkiem około 130 – 150 zł – mankiet Intelli Wrap.

Czy warto?

Jeśli poniższe kwoty nie robią na Tobie dużego wrażenia, to JAK NAJBARDZIEJ.

Jest to świetnej jakości ciśnieniomierz, który na pewno Cię nie rozczaruje…tylko trochę wyczyści portfel.

To nie przypadek, że zajął on drugie miejsce w naszym rankingu ciśnieniomierzy naramiennych tuż za recenzowanym tutaj Microlife BP A2 Basic.

Gdyby nie jego cena i koszty utrzymania, to byłby pierwszy.

Ogromna liczba pozytywnych opinii użytkowników tylko to potwierdza.

Omron M3 recenzje użytkowników
Omron M3 Comfort Źródło: Ceneo.pl
Omron M3 Comfort
Omron M3 Comfort

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 15/06/2024