Szukaj
Close this search box.

Ciśnieniomierz Naramienny Braun Exactfit 3 Opinie i Recenzja [Najszybciej Mierzący Aparat]

Braun ExactFit 3 BUA6150
3.5/5
Ciśnieniomierz naramienny Braun Exactfit 3 BUA6150
Plusy
Minusy

Jeśli szukasz modelu, który:

  • ma świetny wyświetlacz
  • błyskawicznie i bezboleśnie mierzy ciśnienie
  • i zamiast jednego mankietu ma w zestawie, aż dwa

to Braun ExactFit 3 będzie świetnym wyborem.

Jest to obecnie najszybciej mierzący ciśnieniomierz, jaki jest dostępny na naszym rynku – dzięki funkcji pomiaru ciśnienia podczas pompowania [o tym później].

Duży, podświetlany wyświetlacz świetnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku starszych osób mających problemy ze wzrokiem.

A dwa mankiety o różnych rozmiarach będą w sam raz, gdy aparat będzie używany przez 2 osoby o znaczącej różnicy w wielkości ramion.

Uwierz mi, to nie przypadek, że aparat cieszy się tak dobrymi opiniami wśród użytkowników.

Braun Exactfit 3 opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl

Jeśli chcesz dowiedzieć się, dlaczego Braun Exactfit 3 BUA6150 cieszy się, aż tak duża popularnością, to czytaj dalej.

Co znajdziesz w pudełku?

W opakowaniu znajdziesz następujące rzeczy:

  • ciśnieniomierz naramienny Braun BUA6150 ExactFIT 3
  • mankiet miękki rozmiar S/M [22-32 cm]
  • mankiet miękki rozmiar L/XL [32-42 cm]
  • 4 x bateria AA 1,5V
  • etui na ciśnieniomierz
  • instrukcję obsługi
Co znajduje się w opakowaniu
Zawartość opakowania

Zwalidowany klinicznie ciśnieniomierz

Pewnie zastanawiasz się: Co to znaczy, że ciśnieniomierz posiada walidację kliniczną?

Nie wchodząc w szczegóły…

Spełnia on kryteria stawiane w odniesieniu do dokładności pomiarów ciśnienia w warunkach klinicznych według standardów wyznaczonych przez organy zajmujące się testowaniem ciśnieniomierzy.

Baza BIHS – możesz w niej sprawdzić, czy ciśnieniomierz posiada walidację

Co mi daje ta cała walidacja kliniczna?

Aparat posiadający walidację kliniczną to pewność, że wynik, jaki zobaczysz po wykonaniu pomiaru, to Twoje rzeczywiste ciśnienie [1].

Załóżmy sytuację, że lekarz zaleca Ci domową kontrolę ciśnienia, gdyż podejrzewa nadciśnienie.

Chyba nie chcesz, aby potwierdził swoją diagnozę tylko i wyłącznie dlatego, że ciśnieniomierz źle mierzy?

Branie leków na marne to nie jest zbyt miłe doświadczenie, nieprawdaż?

2 mankiety miękki o rozmiarze S/M i L/XL

Dobrze czytasz.

Braun Exactfit 3 wyposażony jest nie w jeden, ale w dwa mankiety miękkie:

  • mankiet miękki S/M – 22-32 cm
  • mankiet miękki L/XL – 32-42 cm
2 mankiety o różnych rozmiarach
Ciśnieniomierz ma 2 mankiety o różnych rozmiarach

Jedyny ciśnieniomierz na rynku [przynajmniej mi znany], który oferuje takie rozwiązanie.

Świetna sprawa, zwłaszcza jeśli kupujesz aparat, z którego będą korzystać 2 osoby.

Na przykład mężczyzna i kobieta lub dorosły i nastolatek.

Skąd mam wiedzieć, który mankiet będzie dla mnie właściwy?

Weź miarę krawiecką, owiń ją wokół Swojego ramienia mniej więcej na jego środku.

Porównaj otrzymaną wartość z rozmiarami mankietów.

Oprócz tego na mankiecie znajdziesz pionowy znak/wskaźnik indeksu [napis INDEX] i poziomy zakres z napisem “OK”.

Wskaźnik Index i zakres OK, których używa się do sprawdzenia, czy mankiet pasuje na ramię
Wskaźnik rozmiaru na mankiecie Ciśnieniomierz: Braun Exactfit 3

Jeśli wskaźnik INDEX po zapięciu mankietu znajduje się w poziomym zakresie z napisem “OK”, to mankiet jest odpowiedniego rozmiaru.

Jeśli wskaźnik INDEX po zapięciu mankietu nie znajduje się w poziomym zakresie z napisem „OK”, to znaczy, że mankiet jest za mały lub za duży.

Poprawnie i niepoprawnie umiejscowiony wskaźnik INDEX
Wskaźnik INDEX musi mieścić się w zakresie OK

Ale 2 mankiety, to nie jedyna unikalna cecha tego ciśnieniomierza.

Braun Exactfit 3 to jeden z niewielu ciśnieniomierzy, który mierzy ciśnienie podczas pompowania mankietu.

Co to znaczy?

W przypadku większości ciśnieniomierzy pomiar odbywa się w następujący sposób:

  • po uruchomieniu aparatu mankiet pompowany jest do wysokich wartości ciśnienia [160-180 mmHg]
  • następnie powoli spuszczane jest powietrze, najpierw odczytywane jest ciśnienie skurczowe [te wyższe], a następnie rozkurczowe [te niższe], po złapaniu rozkurczowego mankiet błyskawicznie się rozpompowuje

Taki sposób pomiaru ma kilka wad:

  • po pierwsze pompowanie mankietu do wysokich wartości ciśnienia nie jest zbyt przyjemnym uczuciem, gdyż prowadzi do mocnego ucisku ramienia, w przypadku osób starszych o wątłych ramionach może to prowadzić do bólu, a nawet siniaków
  • po drugie pomiar ciśnienia trwa długo, około 30-45 sekund

A jak wygląda to w przypadku aparatów mierzących ciśnienie podczas pompowania mankietu?

Jak już wspomniałem wcześniej, pomiar odbywa się podczas pompowania mankietu, a nie podczas spuszczania powietrza.

Braun ExactFit 3 najpierw mierzy ciśnienie rozkurczowe [te niższe], a następnie skurczowe [te wyższe].

Po zmierzeniu skurczowego aparat błyskawicznie spuszcza powietrze.

Nie wiesz jaki ciśnieniomierz kupić, to sprawdź -> domowysprzetmedyczny.com/jaki-cisnieniomierz-kupic

Jakie są zalety takiego rozwiązania?

Po pierwsze pomiar jest dużo bardziej komfortowy.

Mankiet nie jest pompowany do tak dużych wartości – praktycznie nie dochodzi do ucisku ramienia.

Po drugie czas pomiaru jest wręcz błyskawiczny.

W moim przypadku wynosi około 20-25 sekund.

Oczywiście im wyższe ciśnienie, tym dłużej będzie trwać pomiar.

Także, jeśli nie lubisz tracić czasu i nie przepadasz za pomiarem ciśnienia, to jest to fantastyczne rozwiązanie.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024

Niestety nie wszystko jest aż, tak świetne.

Niebieski przewód powietrza mankietu, który podłącza się do ciśnieniomierza, jest krótki.

Porównanie długości przewodów powietrza mankietów
Przewód jest dość krótki

Materiał, z jakiego wykonany jest mankiet [nylon] jest dość cienki.

I wydaje mi się, że przy dłuższym użytkowaniu raczej się przetrze.

Da się kupić nowy mankiet?

No i tu pojawia się kolejny problem.

Odpowiedź brzmi: NIE.

Szukałem wszędzie, gdzie się da: Allegro, Ceneo, strona producenta i nie znalazłem.

Czy gwarancja obejmuje wymianę mankietu?

NIE.

Producent udziela gwarancji tylko i wyłącznie na aparat.

Także, jeśli uszkodzisz mankiet, to aparat jest do wyrzucenia.

A co jeśli chodzi o zakładanie mankietu?

Nie da się ukryć, że mankiety miękkie nigdy nie należały do zbyt przyjemnych do zakładania.

Zwłaszcza jeśli porówna się je do mankietów sztywnych.

Po pierwsze mankiet jest dość długi i przy pierwszych kilku próbach możesz mieć problem, aby jedną ręką ustawić mankiet we właściwej pozycji i owinąć go wokół ramienia.

Długość mankietu
Mankiet jest dość długi po pełnym rozwinięciu

Po drugie musisz wiedzieć jak mocno zapiąć mankiet.

Tak naprawdę problemy te dotyczą tylko kilku pierwszych pomiarów.

Po kilku próbach zakładanie i zapinanie mankietu przebiega bez najmniejszych problemów.

Jeśli chodzi o to, jak poprawnie powinien być założony i zapięty mankiet, to o wszystkim dowiesz się z późniejszej części recenzji.

Nie podoba mi się proces zakładania mankietu? Wygląda to uciążliwe i nie wiem, czy chcę się w to bawić. Czy istnieje jakaś inna łatwiejsza opcja? Pisałeś coś o mankiecie sztywny, że jest łatwiejszy w zakładaniu?

Jeśli nie chcesz bawić się w to całe owijanie i zapinanie na rzep, to faktycznie mankiet sztywny będzie rozwiązaniem tego problemu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się o alternatywach dla Braun Exactfit 3 z mankietem sztywnym, to kliknij tutaj i przeczytaj rozdział o modelach alternatywnych.

Wygląd zewnętrzny

2 mankiety dołączone do zestawu, to nie jedyna wyróżniająca cecha.

Jego wygląd jest również unikalny.

Zwłaszcza w porównaniu do innych ciśnieniomierzy.

Porównanie wielkości z innymi ciśnieniomierzami
Od lewej: Microlife BP A2 Basic, Braun ExactFit 3, Omron M3 Comfort

Jak widzisz jego ekran jest bardziej nachylony do przodu.

Ale to nie wszystko jeśli chodzi o ekran.

Jest on również podświetlany.

Podświetlany wyświetlacz
Podświetlany ekran ułatwia odczytywanie wyników i to nawet w ciemnych pomieszczeniach

Jeśli doda się do tego jego spore rozmiary:

  • wysokość 7,5 cm
  • szerokość 6 cm
Wymiary ekranu ciśnieniomierz naramiennego Braun Exactfit 3
Rozmiar ekranu

To otrzymujesz jeden z najlepszych ciśnieniomierzy, jeśli chodzi o wyświetlacz.

Wynik pomiaru bez problemu odczytasz zarówno przy:

  • jasnym świetle padającym na ekran
  • jak i mierząc ciśnienie w ciemnym pomieszczeniu

Świetne rozwiązanie zwłaszcza dla starszych osób, które mają słabszy wzrok.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024

Na przedzie ciśnieniomierza znajdziesz przyciski używane do obsługi aparatu.

Przyciski aparatu do mierzenia ciśnienia Braun Exactfit 3
Przyciski, przy pomocy których obsługuje się ciśnieniomierz
  1. przycisk włącz/wyłącz – uruchamia i wyłącza ciśnieniomierz
  2. przycisk wyboru użytkownika
  3. przycisk wartości średniej – po jego naciśnięciu na ekranie pojawia się wartość średnia z 3 ostatnio wykonanych pomiarów
  4. przycisk pamięci – pozwala na przeglądanie zapisanych w pamięci aparatu pomiarów
  5. przycisk zmiany czasu i godziny – przy jego pomocy możesz ustawić datę i godzinę
  6. strzałka do ustawiania daty, godziny i przeglądania pamięci

Niestety muszę tutaj trochę ponarzekać.

Przycisk Włącz/Wyłącz jest w porządku – duży w kolorze odróżniającym się od reszty korpusu.

W skrócie nie da się go pominąć.

Ale reszta przycisków jest fatalna.

Po pierwsze są one bardzo małe i zlewają się z kolorem obudowy.

Nie wiem, jak osoba mająca problemy ze wzrokiem ma się tym posługiwać.

Po drugie jest ich za dużo.

Dla młodszej osoby nie jest to problemem.

Ale jeśli kupujesz ciśnieniomierz dla seniora, to nie wydaje mi się, że będzie w stanie sobie z tym poradzić.

Z lewej strony ciśnieniomierza znajdziesz gniazdo na podłączenie mankietu.

Wtyczka na przewód powietrza
Z lewej strony znajduje się gniazdo na podłączenie przewodu powietrza mankietu

Na spodzie znajduje się wysuwana klapka, która po otwarciu odkrywa miejsce na baterie.

Czy do zestawu dołączone są baterie?

Tak – 4 paluszki AA 1,5 V.

Klapka na baterie
Na spodzie aparatu znajduje się miejsce na baterie

Czy ciśnieniomierz może być używany z zasilaczem sieciowym?

NIE.

Niestety Braun ExactFit 3 działa tylko i wyłącznie na baterie.

Nad klapką znajdziesz naklejkę, na której umieszczone są informacje dotyczące ciśnieniomierza: seria, gdzie wyprodukowany, itp.

Muszę wspomnieć jeszcze o gumowych nóżkach umieszczonych na spodzie.

Dzięki nim ciśnieniomierz trzyma się podłoża i nie ślizga się podczas pomiaru.

Na spodzie ciśnieniomierza znajdziesz gumowe nóżki, które zapobiegają ślizganiu się
Gumowe nóżki na spodzie ciśnieniomierza

Wydaje mi się, że to już wszystko, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny Braun ExactFit 3.

Teraz przejdźmy do opisu symboli na wyświetlaczu.

Braun Exactfit 3 oznaczenia na wyświetlaczu

Symbole na ekranie ciśnieniomierz Braun Exactfit 3
Braun Exactfit 3 oznaczenia na wyświetlaczu
  1. dzień i miesiąc
  2. godzina – przedstawiana w systemie 12-godzinnym 1:12 [A- znaczy przed południem, P – po południu]
  3. wskaźnik niskiego poziomu naładowania baterii
  4. wskazanie błędu pomiaru
  5. wskaźnik klasyfikacji wyniku pomiaru za pomocą kolorów
  6. tryb pamięci
  7. symbol wartości średniej
  8. symbol użytkownika A/B
  9. symbol rytmu pracy serca
  10. wskaźnik nieregularnej pracy serca [arytmii]
  11. wskaźnik napełniania mankietu [strzałka w górę] i opróżniania mankietu [strzałka w dół]

Nie martw się, jeśli nie wiesz, do czego służą niektóre z nich.

O każdym z nich dowiesz się więcej, czytając dalej.

Ciśnieniomierz naramienny Braun BUA6150 Exactfit 3 – główne funkcje

Aby w pełni wykorzystać możliwości, jakie oferuje ciśnieniomierz Braun, warto poznać jego wszystkie funkcje i wiedzieć, jak ich używać.

Możliwość korzystania przez 2 użytkowników

Braun Exactfit 3 może być używany przez 2 osoby.

Co mi to daje i jak to działa?

Każdy użytkownik ma swój profil, na którym zapisywane są tylko i wyłącznie jego wyniki.

Przycisk zmiany profilu użytkownika
Przycisk przełączania użytkownika

Bardzo przydatna funkcja, jeśli w Twoim domu więcej niż jedna osoba ma zamiar sprawdzać ciśnienie albo kupujesz aparat dla babci i dziadka.

Dzięki temu masz pewność, że przeglądając pamięć zapisane wyniki, które widzisz, należą tylko i wyłącznie do Ciebie.

Jak wybiera się użytkownika?

  • po naciśnięciu przycisku START, na wyświetlaczu zobaczysz datę i godzinę i aktualnie ustawiony profil użytkownika
  • zmiany użytkownika dokonuje się przesuwając przełącznik użytkownika A/B, który znajdziesz na przednim panelu na pozycję A lub B w zależności, na którym profilu chcesz wykonać pomiar
Jak wygląda zmiana profilu użytkownika
Zmienianie profili użytkowników
  • po wybraniu użytkownika wystarczy, że ponownie naciśniesz przycisk START i pomiar rozpocznie się automatycznie

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024

Z funkcją wyboru użytkownika związana jest funkcja pamięci.

Funkcja pamięci

Po zakończeniu pomiaru wynik jest automatycznie zapisywany w pamięci aparatu, na wybranym wcześniej profilu użytkownika.

Co mi daje ta funkcja?

Po pierwsze nie musisz marnować czasu, żeby ręcznie zapisać wyniki w zeszycie i martwić się, żeby go nie zgubić.

Po drugie możesz przeglądać zapisane wyniki i analizować jak zmienia się Twoje ciśnienie w dłuższym okresie.

Chyba warto wiedzieć, czy stosowana terapia przynosi skutki, czy nie?

Jak mogę przeglądać pamięć ciśnieniomierza?

  • wybierz użytkownika, dla którego chcesz przejrzeć zapisane wartości
  • wciśnij przycisk pamięci [litera “M”], wyświetli Ci się ostatnio wykonany pomiar [pozycja nr 01, zaznaczona na samym dole ekranu]
Przeglądanie pamięci ciśnieniomierza
Przeglądanie zapisanych wyników w pamięci
  • ponowne naciśnięcie przycisku “M” umożliwia Ci przeglądanie wcześniejszych pomiarów

Jak dużo wyników jest w stanie pomieścić pamięć Braun Exactfit 3?

40 pomiarów na każdego użytkownika [2×40].

Co się dzieje, jeśli dokonuję pomiaru numer 41?

Usuwana jest najstarsza wartość i w jej miejsce zapisywane jest nowa.

Z pamięcią ciśnieniomierz związana jest funkcja daty i godziny.

Braun BUA6150 pokazuje aktualną datę i godzinę.

Musisz ja ustawić przy pierwszym uruchomieniu ciśnieniomierza i za każdym razem, jak wymieniasz baterie.

Pamiętaj, że Twoje wyniki są zapisywane razem z datą i godziną, jaka w tym momencie ma ustawiona aparat.

Także, jeśli źle ustawisz datę i godzinę, to również i wyniki będą miały źle przypisana datę i godzinę.

Jak ustawić datę i godzinę?

  1. po włożeniu baterii na ekranie aparatu zobaczysz 4 migające cyfry, jest to rok – przy użyciu przycisku strzałki ustaw prawidłowy rok
  2. zatwierdź go, naciskając przycisk daty i godziny [to ten po lewej stronie strzałki, co wygląda jak zegar]
  3. teraz zacznie migać pojedyncza cyfra znajdująca się przy literze M, jest to miesiąc, ustaw go przy pomocy strzałek
  4. zatwierdź go, naciskając przycisk daty i godziny
  5. teraz zaczną migać dwie cyfry znajdujące się przy literze D, jest to dzień, ustaw go przy pomocy strzałek
  6. zatwierdź dzień, naciskając przycisk daty i godziny
  7. teraz zacznie migać pojedyncza cyfra, jest to godzina, pamiętaj, że ten model pokazuje godzinę od 1-12, gdzie litera A-przed południem, P-po południu
  8. zatwierdź godzinę naciskając przycisk daty i godziny
  9. na koniec musisz ustawić minutę, w taki sam sposób, jak opisałem powyżej przy użyciu strzałek
  10. zatwierdź minutę, naciskając przycisk daty i godziny, wszystkie przyciski przestaną migać

A co zrobić, jeśli źle ustawię datę i godzinę, czy da się ją poprawić?

TAK.

Naciśnij przycisk daty i godziny – zaczną migać 4 cyfry reprezentujące rok.

Zmiana daty i czasu źle ustawionego
Zmiana źle ustawionej daty i godziny

Reszta procesu przebiega identycznie, jak opisałem powyżej.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024

Funkcja sprawdzania średniej z ostatnich 3 pomiarów

Po naciśnięciu i przytrzymaniu przycisku wartości średniej [to ten wyglądający jak wykres z falą] na ekranie wyświetli Ci się średnia wartość z 3 ostatnio wykonanych pomiarów.

Funkcja średniej wyciąganej z 3 ostatnich pomiarów
Funkcja średniej z 3 ostatnich pomiarów

Do czego mi to potrzebne?

Jeśli po raz pierwszy mierzysz ciśnienie, to możesz tego nie wiedzieć, ale nigdy nie powinno wykonywać się pojedynczego pomiaru.

Dlaczego?

Po pierwsze wytyczne ESC [Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne]/ESH [Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego] dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym, z których korzysta Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, rekomendują [2]:

  • wykonanie minimum 2 lub więcej pomiarów z 1-2 minutową przerwą między nimi w jednej sesji pomiarowej

Po drugie wykonywanie kilku pomiarów częściowo rekompensuje brak odpoczynku przed pomiarem.

Tak dobrze czytasz, aby pomiar był wykonany poprawnie wymagane, jest 5 minut odpoczynku przed pomiarem [więcej dowiesz się o tym później.]

Niestety mało, kto się do tego stosuje – dlatego właśnie drugi i trzeci pomiar są najczęściej zawsze niższe niż pierwszy.

Po trzecie unikasz sytuacji, w której na przykład podczas pierwszego pomiaru dostajesz SMS-a i musisz go przeczytać.

Wynik, jaki otrzymasz z takiego pomiaru, nie odzwierciedla Twojego rzeczywistego ciśnienia.

Ale jeśli wykonasz dodatkowe pomiary, to w pewnym sensie niwelują one błąd z pierwszego pomiaru.

Jeśli dobrze rozumiem, to mam wykonać 3 pomiary w jednej sesji z 1-2 minutową przerwą między nimi i wtedy użyć tej funkcji średniej, aby zobaczyć moje ciśnienie?

TAK.

Uśredniony wynik dużo lepiej odzwierciedla Twoje rzeczywiste ciśnienie niż pojedynczy pomiar.

Chyba nie chcesz, aby lekarz zdecydował o nadciśnieniu, tylko i wyłącznie dlatego, że nie chciało Ci się przyłożyć do domowych pomiarów ciśnienia?

Dodatkowo dzięki tej prostej funkcji oszczędzasz czas – nie musisz liczyć średniej w pamięci lub sięgać po kalkulator.

Czy istnieje możliwość sprawdzenia średniej ze wszystkich zapisanych pomiarów w pamięci?

NIE.

Braun Exactfit 3 wyświetla tylko średnią z 3 ostatnio wykonywanych pomiarów.

Wykrywania nieregularnego bicia serca [arytmii]

Jeśli nie wiesz, czym jest arytmia, to już wyjaśniam…

To zaburzenia rytmu serca, które objawia się jednym z poniższych [3]:

  • zbyt szybkim biciem serca, więcej niż 100 uderzeń na minutę – tachykardia
  • zbyt wolnym biciem serca, poniżej 60 uderzeń na minutę – bradykardia
  • jak i nieregularnym biciem serca

Jeśli przy mierzeniu ciśnienia urządzenie wykryje u Ciebie nieregularny rytm serca, to po zakończeniu pomiaru na ekranie ujrzysz symbol arytmii.

Wskaźnik arytmii na ekranie ciśnieniomierza Braun ExactFit 3
Symbol nieregularnego rytmu serca

Cały proces odbywa się automatycznie, nie musisz naciskać żadnych dodatkowych przycisków.

Do czego przydaje się funkcja wykrywania arytmii?

Może być stosowana jako wiarygodny test przesiewowy we wczesnej diagnostyce.

Dzięki temu jesteś w stanie wykryć nieregularny rytm pracy serca we wczesnym stadium i zasięgnąć konsultacji lekarskiej.

Szczególnie przydatne w przypadku osób starszych, u których takie zaburzenia są dużo częstsze.

Co zrobić, jeśli po pomiarze zobaczę symbol arytmii?

Nie ma co się denerwować.

Po pierwsze musisz na pewno powtórzyć pomiar.

Nieregularny rytm serca fałszuje wyniki Twojego ciśnienia.

Wynik taki nie może być brany pod uwagę, jeśli chodzi o ocenę skuteczności zastosowanego leczenia lub stwierdzenia nadciśnienia.

Po drugie postaraj się prawidłowo wykonać drugi pomiar.

Wskaźnik arytmii może zostać wyświetlony w przypadku błędu podczas pomiaru – poruszysz się podczas pomiaru lub prowadzisz rozmowę.

Jeśli drugi pomiar jest w porządku, to możesz to zignorować.

Jeśli jednak symbol arytmii zacznie pojawiać się coraz częściej i to pomimo tego, że pomiary wykonywane są poprawnie, to taka sytuacja jak najbardziej wymaga konsultacji z lekarzem.

Pamiętaj, że aparat nie jest w stanie zastąpić badania kardiologicznego. Traktuj to, jak już napisałem wcześniej jako ostrzeżenie. Ciśnieniomierz nie jest w stanie stwierdzić przyczyny nieregularnego bicia serca – tylko i wyłącznie lekarz może to zrobić.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024

Interpretacja wyniku pomiaru za pomocą kodowania barwami

Jeśli nie wiesz, czy Twój wynik pomiaru jest w normie, czy może zbyt wysoki, to nie ma problemu.

Braun ExactFIT 3 wyposażony jest w 4-kolorowy wskaźnik, który automatycznie zaklasyfikuje Twoje ciśnienie po zakończeniu pomiaru.

Wskaźnik klasyfikacji ciśnienia za pomocą kolorowej skali
Wskaźnik, który klasyfikuje wynik pomiaru

Wystarczy, że po zakończeniu pomiaru spojrzysz i w jednej chwili już wiesz, czy Twoje ciśnienie jest w normie, czy może podwyższone.

Skala ta została stworzona na bazie wytycznych ESC/ESH, których używa Polskie Towarzystwo Kardiologiczne do oceny nadciśnienia:

Kategoria – kolor na skali ciśnieniomierzaSkurczowe ciśnienie [mmHg]Rozkurczowe ciśnienie [mmHg]
Optymalne – kolor zielony<120i<80
Prawidłowe – limonkowy120-129i/lub80-84
Wysokie prawidłowe – pomarańczowy130-139i/lub85-89
Nadciśnienie tętnicze – czerwony>=140i/lub>=90
Klasyfikacja wartości ciśnienia tętniczego w gabinecie lekarskim oraz definicje stopni nadciśnienia tętniczego Źródło: [4]

Pamiętaj, że o tym, czy masz nadciśnienie, czy nie decyduje tylko i wyłącznie lekarz, a nie ekran ciśnieniomierza. Pojedynczy pomiar nic nie znaczy.

Zasilanie

Niestety, ale ciśnieniomierz jest zasilany tylko i wyłącznie na baterie [4 paluszki AA 1,5 V, dołączone do zestawu].

Brak jest w nim gniazda na podłączenie zasilacza sieciowego.

Szczerze jest to trochę dziwne, zwłaszcza jak weźmie się pod uwagę jego cenę.

Dużo tańsze modele nie dość, że mają gniazdo na podłączenie zasilacza, to dodają zasilacz do zestawu z ciśnieniomierzem.

Zasilacz jest gwarantem tego, że jak rozładują Ci się baterie, to nadal możesz zmierzyć ciśnienia.

Na szczęście aparat posiada wskaźnik baterii, który do pewnego stopnia rozwiązuje problem całkowicie rozładowanych baterii.

Wskaźnik baterii

Kiedy po włączeniu ciśnieniomierza pojawi się migający, częściowo rozładowany symbol baterii, to baterie są bliskie rozładowaniu.

Dzięki temu nie dochodzi do sytuacji, w której baterie się rozładują, a Ty nie możesz zmierzyć ciśnienia.

Symbol rozładowanej baterii informuje Cię, że baterie są prawie na wyczerpaniu
Wskaźnik prawie rozładowanych baterii

Nadal możesz wykonywać pomiar, ale musisz zaopatrzyć się w nowe baterie.

Funkcja automatycznego wyłączania

Jeśli zapomnisz wyłączyć aparat, to nie martw się – nic się bateriom nie stanie.

Braun BUA6150 automatycznie wyłącza się po 60 sekundach od pokazania wyniku pomiaru.

Pozwala, to wydłużyć żywotność baterii.

Biorąc pod uwagę, że ciśnieniomierz nie może być używany z zasilaczem sieciowym, jest to bardzo istotne.

No i dodatkowo oszczędzasz pieniądze, ponieważ nie musisz tak często kupować baterii.

Oczywiście możesz wyłączyć ciśnieniomierz ręcznie.

Wystarczy, że naciśniesz niebieski przycisk START.

Etui ochronne

W tej kategorii jest już znacznie lepiej niż w przypadku opisywanego powyżej zasilania.

Etui wykonane jest z grubego tworzywa sztucznego.

Pokrowiec dołączony do zestawu z ciśnieniomierzem
Etui ochronne

Dodatkowo etui jest pojemne i bez problemu pomieści zarówno 2 mankiety, jak i ciśnieniomierz.

Etui z ciśnieniomierzem i mankietami w środku
Etui bez problemu pomieści zarówno ciśnieniomierz, jak i 2 mankiety

Szkoda tylko, że nie ma rączki do trzymania.

Warto przechowywać w nim ciśnieniomierz po zakończeniu pomiaru, gdyż chroni to ekran przed zarysowaniami i kurzem.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024

Jak mierzyć ciśnienie ciśnieniomierzem naramiennym Braun Exactfit 3?

Aby Twój wynik pomiaru jak najwierniej odzwierciedlał Twoje rzeczywiste ciśnienie, musisz zadbać o następujące rzeczy:

  • postaraj się unikać aktywności fizycznej i gorących kąpieli na 30 minut przed pomiarem
  • postaraj się unikać jedzenia, palenia papierosów, picia kawy, czy wszelkiej maści energetyków na 30 minut przed wykonaniem pomiaru
  • skorzystaj z łazienki, żeby opróżnić pęcherz
  • usiądź wygodnie na krześle i oprzyj plecy o krzesło, Twoje stopy powinny znajdować się na podłodze i być nieskrzyżowane
Poprawna pozycja podczas pomiaru
Prawidłowa pozycja podczas pomiaru
  • przysuń krzesło do blatu stołu na tyle blisko, żeby nie musieć pochylać się do przodu
  • pomiar powinien odbywać się zawsze na tym samym ramieniu
  • ramię, na które zakładasz mankiet, powinno być wolne od jakiegokolwiek ubrania, nie podwijaj rękawów, gdyż tworzy to swego rodzaju opaskę uciskową
Podwinięty rękaw bluzy z kapturem tworzy swego rodzaju opaskę uciskową
Podwinięta bluza działa jak opaska uciskowa i dodatkowo spycha mankiet w dół
  • odczyty wykonuj zawsze o tej samej porze dnia, w tych samych warunkach na tym samym ramieniu
  • jak już wspominałem wcześniej, pamiętaj, żeby w każdej sesji pomiarowej wykonywać minimum 2 pomiary

Jeśli chodzi o zakładanie mankietu miękkiego, to postaraj się zastosować do poniższych rekomendacji:

  • dolna krawędź mankietu powinna znajdować się około 2 cm powyżej zgięcia łokciowego
Dolna krawędź powinna znajdować się około 2 cm powyżej zgięcia łokciowego
Mankiet powinien być umieszczony 2 cm nad zgięciem łokcia
  • mankiet powinien być założony, tak aby jego przewód powietrza był skierowany w kierunku Twojej dłoni, a nie w kierunku barku
Orientacja przewodu powietrza powinna być w kierunku dłoni, a nie barku
Prawidłowa i nieprawidłowa orientacja przewodu powietrza
  • mankiet ciśnieniomierza Braun ExactFit 3 posiada tak zwany wskaźnik arterii [ARTERY MARK – niebieska pozioma linia na mankiecie] – powinien być zorientowany w kierunku Twojego nadgarstka i znajdować się mniej więcej na środku ramienia
Wskaźnik tętnicy zlokalizowany na mankiecie ciśnieniomierza Braun
Mankiet ciśnieniomierza Braun przedstawiający jak powinien być umiejscowiony wskaźnik arterii
Mankiet z poprawnie umiejscowionym wskaźnikiem arterii
Prawidłowo założony mankiet ze wskaźnikiem arterii
  • początek mankietu powinien zawsze przechodzić przez metalowy pierścień
Klamra D mankietu miękkiego
Koniec mankietu musi być przełożony przez klamrę D
  • mankiet powinien być zapięty tak, aby dało się pod niego wsadzić 2 palce
  • jeśli nie jesteś w stanie włożyć pod niego żadnego palca, to znaczy, to jest zapięty zbyt ciasno
  • jeśli jesteś w stanie włożyć pod mankiet całą dłoń, to jest zapięty za luźno
Mankiet powinie być zapięty tak, aby można wsadzić pod niego bez najmniejszych problemów 2 palce
Mankiet powinien być zapięty tak, aby można wsadzić pod niego 2 palce

Wiem, że brzmi to i wygląda, to niezbyt zachęcająco.

Ale uwierz mi, po kilku pierwszych pomiarach nie będziesz mieć najmniejszych problemów z zakładaniem mankietu.

Obejrzyj poniższy film, jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda to w rzeczywistości.

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024

Najczęściej zadawane pytania – ciśnieniomierz Braun BUA6150 Exactfit 3

Ile wynosi gwarancja dla Braun Exactfit 3?

24 miesiące tylko na aparat. Nie obejmuje mankietów.

Czy mankiet Braun Exactfit 3 jest odpowiedni dla dzieci?

To zależy od wieku dziecka. Należy zmierzyć średnicę jego ramienia. Mniejszy mankiet S/M ma rozmiar 22-32 cm. Dla nastolatków będzie w sam raz.

Czy da się kupić nowy mankiet w przypadku uszkodzenia?

Nie. Przynajmniej mi się nie udało znaleźć w internecie żadnego sprzedawcy, który miałby je w ofercie.

Czy Braun Exactfit 3 posiada Bluetooth?

Nie. Jego “starszy brat” Braun Exactfit 5 jest wyposażony w technologię Bluetooth.

Czy Braun Exactfit 3 ma podświetlany wyświetlacz?

Tak.

Jak długo trwa pomiar ciśnienia przy użyciu Braun Exactfit 3?

Od momentu uruchomienia ciśnieniomierza około 20-25 sekund. Im wyższe ciśnienie, tym dłużej trwa pomiar.

Czy aparat działa z akumulatorami AA?

Tak.

Czy Braun BUA6150 może być używany z zasilaczem sieciowym?

Nie.

Czy Braun Exactfit 3 wykrywa arytmię?

Nie.

Czy Braun Exactfit 3 wykrywa migotanie przedsionków?

Nie.

Czy aparat posiada wskaźnik poprawnego założenia mankietu?

Nie.

Czy mankiet Braun Exactfit 3 można owinąć wokół ramienia bez pomocy drugiej osoby?

Tak.

Czy Braun Exactfit 3 wykonuje 3 pomiary za 1 kliknięcie i pokazuje ich średni wynik?

Nie.

Czy ciśnieniomierz ma opcję 2 użytkowników?

Tak.

Ile odczytów ciśnienia można przechowywać w pamięć aparatu?

40 odczytów na 1 użytkownika [2×40].

Czy Braun Exactfit 3 został przebadany klinicznie?

Tak.

Czy Braun Exactfit 3 wymaga kalibracji?

Tak, co 2 lata zalecane jest, aby ciśnieniomierz poddać kalibracji.

Czy Braun Exactfit 3 ma tryb gościa?

Nie. Wykonany pomiar zawsze jest zapisywany w pamięci.

Czy mankiet nadaje się do użytku na prawym i lewym ramieniu?

Tak.

Czy Braun Exactfit 3 wydaje sygnał dźwiękowy po zakończeniu pomiaru?

Nie.

Dlaczego na mankietach jest napisane „lewa ręka”?

Jest to przykładowa ilustracja, jak mankiet powinien być umieszczony na lewym ramieniu. Bez problemu można mierzyć nim ciśnienie i na prawym ramieniu.

Braun Exactfit 3 BUA6150, a Braun BP 6000 ExactFit – różnice

Braun BP 6000 ExactFit to stary model, który został zastąpiony przez recenzowany tutaj Braun Exactfit 3.

Braun Exactfit 3 i Braun BP 6000 porównanie modeli
Braun Exactfit 3, a Braun BP6000 Exactfit – porównanie modeli

Braun BP 6000 ExactFit obecnie nie jest już produkowany.

Braun Exactfit 3 vs Braun Exactfit 5 – różnice

Często zadawane pytanie ze względu na to, że modele wyglądają praktycznie identycznie.

Braun ExactFit 5 opinie
Braun Exactfit 3, a Braun Exactfit 5 – porównanie modeli

Jedyna znacząca różnica to:

  • możliwość sparowania Braun Exactfit 5 z aplikacją Braun na smartfonie poprzez Bluetooth
  • większa pojemność pamięci, zamiast 40 zapisów na użytkownika otrzymujesz ich 60

Reszta funkcji jest taka sama jak w przypadku Braun Exactfit 3.

Także, jeśli trafiasz tutaj z wyszukiwarki Google po wpisaniu Braun Exactfit 5 i chcesz dowiedzieć się o nim więcej, to możesz przeczytać całą recenzje od początku.

Aplikacja Braun Healthy Heart
Aplikacja Braun Healthy Heart

Oczywiście nie muszę Ci chyba mówić, że model Braun Exactfit 5 jest droższy niż Braun Exactfit 3.

Jak duża jest to różnica?

Około 30-50 zł, zależy od sprzedawcy i tego, czy trafisz na jakąś promocję, czy nie.

Czy opłaca się dołożyć?

Osobiście nie jestem zwolennikiem Bluetootha w ciśnieniomierzach.

Głównie rozchodzi się tu o kwestie prywatności.

Aby móc korzystać z aplikacji, musisz najpierw założyć w niej konto.

Problem polega na tym, że musisz podać Swoje dane osobowe i wyrazić zgodę na udostępnianie Swoich wyników innym podmiotom.

Po co im zgoda na udostępnianie moich wyników?

Nie mam pojęcia.

Czy mogę korzystać z Braun Exactfit 5 bez używania aplikacji?

Tak.

Jest to tylko dodatkowa opcja, z której nie musisz korzystać.

Nie da się ukryć, przesyłanie wyników do aplikacji na smartfonie ma wiele zalet:

  • otrzymujesz nieograniczoną pamięć na zapisywanie Swoich wyników
  • masz dostęp do wykresów, które pozwalają Ci analizować, jak zmienia się Twoje ciśnienie w czasie – możesz sprawdzić, czy stosowana terapia przynosi efekty
  • odczyty ciśnienia możesz łączyć z innymi danymi zdrowotnymi – spożycie kalorii, aktywność fizyczna
  • ustawianie przypomnień o pomiarze ciśnienia, w taki sposób nigdy nie zapomnisz zmierzyć ciśnienia

Jeśli nie przeszkadzają Ci kwestie dotyczące prywatności i przesyłania danych, to jak najbardziej warto dołożyć te kilkadziesiąt złotych.

Braun Exactfit 5 opinie

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024

Podsumowanie i alternatywy dla ciśnieniomierza Braun Exactfit 3

Jeśli szukasz ciśnieniomierza i zależy Ci głównie na świetny wyświetlaczu i szybkości mierzenia, to kupuj śmiało.

Nie zawiedziesz się.

Ale jeśli jest Ci obojętne, czy pomiar trwa 20 parę sekund, czy niecałe 40 sekund i nie masz najmniejszego problemu ze wzrokiem, to możesz go Sobie darować.

Nie zrozum mnie źle, Braun Exactfit 3 to dobry ciśnieniomierz.

Ilość pozytywnych opinii tylko to potwierdza.

Braun Exactfit 3 opinie
Braun Exactfit 3 opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl

Ale w kategorii ciśnieniomierzy za około 200 zł bezapelacyjnie rządzi Omron M3 Comfort – prawdopodobnie najpopularniejszy ciśnieniomierz na naszym rynku.

Co w nim jest takiego świetnego, że cieszy się aż tak dużą popularnością?

Ciśnieniomierz Omron używa mankietu sztywnego do pomiarów ciśnienia zamiast mankietu miękkiego, jaki ma Braun.

Gwarantuje on komfortowe i co najważniejsze całkowicie bezstresowe zakładanie mankietu.

Nie musisz się martwić, że zapniesz go zbyt luźno lub zbyt ciasno.

W skrócie nie da się go źle założyć, no chyba, że bardzo się postarasz.

Mankiet sztywny Intelli Wrap Omron
Mankiet sztywny

Jak widzisz na zdjęciu, jest on już wstępnie uformowany [przypomina rurkę] do konturów Twojego ramienia.

Nazwa sztywny pochodzi stąd, że mankiet jest sztywny w dotyku i samoczynnie się zwija do stanu pierwotnego.

Jedyne, co musisz zrobić to włożyć ramię w otwór [ewentualnie trochę go rozgiąć, jak masz większą ramię] i zapiąć rzep.

Z innych ciekawych funkcji, jakimi może się pochwalić Omron M3 w porównaniu do Braun Exactfit 3 to:

  • większa pamięć – 60 pomiarów na pojedynczego użytkownika [2×60]
  • możliwość podłączenia zasilacza sieciowego – oszczędzasz na bateriach i masz pewność, że nawet jak się rozładują to możesz zmierzyć ciśnienie
  • pomiar w trybie gościa – wynik nie zapisuje się w pamięci ciśnieniomierza
  • wskaźnik ruchu ciała podczas pomiaru – jeśli poruszysz się podczas pomiaru, to ciśnieniomierz poinformuje Cię o tym po zakończeniu pomiaru, wiesz, że taki wynik jest nieprawidłowy i musisz jeszcze raz wykonać pomiar
  • wskaźnik poprawności zapięcia mankietu – pisałem już wcześniej, że tego mankietu nie da się źle założyć

Niestety w zestawie brak zasilacza sieciowego.

Musisz go dokupić – koszt rzędu 40-50 zł [Omron zasilacz sieciowy].

Wypada również wspomnieć o dość wysokich kosztach zakupu nowego mankietu sztywnego – około 130-140 zł [mankiet Omron Intelli Wrap].

Ale uwierz mi na słowo to nie przypadek, że jest to jeden z najpopularniejszych [jeśli nie najpopularniejszy] ciśnieniomierz w naszym kraju.

Omron M3 recenzje użytkowników
Omron M3 Comfort opinie użytkowników Źródło: Ceneo.pl
Omron M3 Comfort
Omron M3 Comfort

Kliknij poniżej, aby sprawdzić najniższą cenę na dzień 18/05/2024